用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教專注力不足食藥後既反應。
樓主: rean_chau
go

[過動] 請教專注力不足食藥後既反應。 [複製鏈接]

回覆 qzwg 的帖子

我個仔無食過ADHD的藥物。學校知佢有ADHD,老師話佢上堂OK。間中要叫下佢,有時會情緒衝動和同老師辯論。但次數唔多都handle得到,回家同佢傾下都可以解決。
佢舊年開始做耳穴,主要是控制近視,但醫師話可以幫助佢睡眠和心情,對ADHD都好. 因為亞仔話佢之前好難入睡,晚上在床上要11點先瞓到。我們10㸃前一定入房瞓除非大時大節或旅行。

回覆:IvyPluto 的帖子

好多謝你的分享!

Hello! Mami and me love swim very much!! :wave:

回覆:請教專注力不足食藥後既反應。

我仔食左兩個幾月藥,上個月去左見醫生加左份量,頭先臨訓同佢傾左一陣計,原來佢近排小息成日一個人玩,對其他同學既活動唔係好感興趣,唔知係咪藥力影響左佢。有小小擔心!

回覆 rean_chau 的帖子

擔心可以問下醫生,但我個人認為小息多數自己玩同性格和社交能力的關係多D。你小朋友幾大?以前的學校生活如何?

rean_chau 發表於 15-5-10 23:10
我仔食左兩個幾月藥,上個月去左見醫生加左份量,頭先臨訓同佢傾左一陣計,原來佢近排小息成日一個人玩,對 ...
留意一下他講的說話會否比平時負面,會否做野無心機又或者成日好似好唔開心咁。如果沒有就暫時不必担心。
我仔食了藥後都正經咗好多。無食藥時嘻嘻哈哈笑個不停,被老師罰企都仍然控制唔到不停地笑。成日走去玩,無黎正經。食咗藥後第一件事是發現自己可以忍住唔笑,上課同學搗蛋他都可以不受影响。定力多咗。個人變得正經咗好多,專心做自己想做的事。比無食藥時安靜好多。

我自己覺食咗藥個個先係阿仔的本性,因為以前他告訴我他想停,但控制唔到自己。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:rean_chau+發表於+15-5-10+23:10+我

原帖由 lillymarie 於 15-05-11 發表
留意一下他講的說話會否比平時負面,會否做野無心機又或者成日好似好唔開心咁。如果沒有就暫時不必担心。
...
多謝分享。因為佢係返學先食藥,所以未能親眼見到佢食藥後既反應。今日佢又話小息無去玩去左圖書館睇書。我有少少驚佢呢種反應。星期六日會比佢食藥自己睇下個反應。

我仔吃專注達27mg就有抽搐.和沒胃口問醫生話不是藥的問題.現在給他停幾天𣎴吃看會不會好點

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+sllam2013+於+15-5-13+16:05+

原帖由 sllam2013 於 15-05-13 發表
謝謝解說。我唔太擔心上引或者副作用問題,只係擔心行為影響。今日問佢小息有無同同學玩,佢話兩個小息都係度自己發呆。我會再比時間佢適應呢隻藥,等佢身體適應左先。

簽名被屏蔽

回覆 sllam2013 的帖子

我囡昨天開始都轉左CONCERTA,希望岩佢啦,之前食R字頭個隻一D作用都無
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

簽名被屏蔽

回覆 sllam2013 的帖子

SORRY~其實唔係一D用都無,只係專注時間短,RITALINLA30MG,都係頭4-5個鐘KEEP到跟住出現頭痛等副作用....醫生先同我轉藥,今日食CON27MG,佢話成日覺反胃,好燥好忟.....之前睇開政府,我唔想比佢食藥,所以政府話無野幫到我,早排先察覺到佢另外有D行為唔對路,去左睇何定邦,醫生話先醫專注先.....所以依家十歲先開始食藥,我呢排見佢食左藥好燥我個心都諗其實應唔應該比藥佢食,好唔開心~
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

簽名被屏蔽

回覆:sllam2013 的帖子

您好,我小朋友也再試藥中,現在試ritalin, 但晚晚都瞓唔著

可否分享一下你小朋友服藥經驗? 除了concerta, 之前有無試過其他藥? 效果和副作用多嗎?

謝謝

簽名被屏蔽

阿仔由13年5月開始服Ritalina,到現在已經兩年了,開頭嗰年早午各半粒,開始嗰半年效果真係好好,少了好多投述,成績也有進步,下半年就又開始出現問題,再覆診時,剛好換了醫生,話要試下加藥,直到依加都係早午各一粒,最近常看到他被罰抄,打電話給老師先知最近他好唔掟,懶懶閒,完全唔想學習,啲藥好似完全失效,下次見醫生是7月,我應該點做?

啲藥食食吓會不會產生抗藥性?定係話因體重增加需加量?醫生通常都三到四個月先見我們一次,我們是那打素睇嘅,最初係排精神科,後來那打素打電話話醫院評估過本院醫生handle得到,而且可比在精神科排嘅時間要快,所以是D4住院部覆診,也因此好多時都不同醫生,這兩年最少睇過四個醫生,
   還有剛看到有人說假期都唔好停藥,是真的嗎?我一直驚副作用,假期都沒吃,諗住盡量減少啲不良影響,當然有經醫生同意......

tansy1981 發表於 15-5-15 18:08
啲藥食食吓會不會產生抗藥性?定係話因體重增加需加量?醫生通常都三到四個月先見我們一次,我們是那打素睇嘅, ...

我仔都係咁。覆診時若沒問題,就照舊。若發現開始專心唔到,就要加藥。

他學鋼琴,日日都要練琴,假日亦要幫他備課和溫習,所以無停過藥的。
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題