用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月入讀蘇淅幼稚園
樓主: wongnysw
go

九月入讀蘇淅幼稚園 [複製鏈接]

Re: 九月入讀蘇淅幼稚園

HI 晴朗媽媽,

找到和我囝囝同班的了   , 39人我也覺得太多, 但一般幼稚園的比例是1:15, 如果30人一班, 便是兩位老師,
現在要等開學睇下情況點!  

Connie,

Hi, 我的是上午班, 跟你一樣嗎?
我們住小西灣, 仔仔要搭校車, 是B線, 妳呢?

My son is in K1F A.M. also, the school said there will be three teachers, that's mean the ratio is 1:13, better than those 30 students 1:15.

But I need to see the actual situation also, afraid too crowded.

Yesterday, Victoria (Causewaybay) called me there is vaccany in AM class, I rejected aleady because KC is really good in Mandrain.  Victoria is too expersive around $3500 every month, double of KC.  I use the extra money to let him for extra-activities.

Hi 晴朗媽媽和alicetang,

我囝囝也是am 班, 我是住tko 的, 所以沒有校車搭, 要找媬姆車.  我也擔心一班太迫, 但心想人家的小朋友也是這樣讀...., 現在只有等開學, 睇下實際情況係點, 如果覺得同自己的要求出入很大, 才作打算吧.    

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

wongnysw ,
非常高興見到你這樣「務實」的分析,本人也是從事教育行例的,也曾教過數年小一、二的學生•就本人的經驗所得,一般來自重活動 學校的小朋友在小學階段便會很辛苦,往往跟不上(指普遍而非資優)。所以在幼稚園的訓練是十分重要的,若能在這三年裏能讓他對學習及個人品行建立出一定的規矩,對他將來的學習一定有幫助。正所謂先苦後甜,將來去到哪間名校都不成問題(香港普遍的名校都是傳統且重成績的)。

yuenfai,

我囝囝原本k1都係讀偏重活動教學既學校,無論係紀律或學術程度都較低,所以k2便打算轉校。選擇蘇浙就是希望能訓練囝囝有紀律,因為我得一個小朋友,擔心會寵壞,選一間嚴d既學校希望可以起平衡作用。

仲有一個月就開學, 各位家長準備了校服未? 買書未?
在聽講座當天, 我沒有排隊度身訂做校服, 因我老公話可能小朋友會長高或肥左, 所以八月才買也可以. 我會去馬寶道一帶逛逛, 有沒有家長在馬寶道買校服?
我計畫校裙仔買三條, 運動服買兩套, 一件外套, 是否足夠? 我怕小朋友會"賴尿" 或容易整dirty.
各位家長, 有沒有意見?

康媽
支持妳的決定!這樣妳的孩子日後上小學應該會很快適應

yuenfai,

請問你既小朋友係咪都會讀蘇浙呀?不過,你都住得幾遠

wongnysw 寫道:
仲有一個月就開學, 各位家長準備了校服未? 買書未?
在聽講座當天, 我沒有排隊度身訂做校服, 因我老公話可能小朋友會長高或肥左, 所以八月才買也可以. 我會去馬寶道一帶逛逛, 有沒有家長在馬寶道買校服?
我計畫校裙仔買三條, 運動服買兩套, 一件外套, 是否足夠? 我怕小朋友會"賴尿" 或容易整dirty.
各位家長, 有沒有意見?

我都未買校服,唔知出面的質地是否同學校差唔多呢?因為有d家長話質素可能差d,唔知有無一間有家長買過係比較好呢?

Hello!各位媽媽,
我現在幫囡囡搜集幼稚園的資料, 我有些問題希望各位媽媽可以答復我   
1. 揀蘇浙是否只是因為普通話比其他幼稚園好?
2. 師資好嗎?
3. 會"一條龍"直上嗎?
我住將軍澳, 會唔會遠左d, 我見到有位媽媽話要坐褓姆車, 同校車有什麼分別?
     Thank you very much   
Don't worry!Be happy![/color purple]

以我所知,蘇浙在教導語言方面是頗為突出的,所指的不單是普通話,英文也是由外藉老師教授,每天約半小時。老師的經驗十分豐富,但有些媽咪可能會認為她們年紀較大。我面試時問過老師,如問題不大是可以直升小學,不過蘇浙是沒有直屬中學的。

hihi ;
1. 唔該我想問一問d課室大唔大架........有無開放日呢...
2. 因九月我會報06年K1...有無人知2003年出生率高定低呀..........蘇浙我會報架.........
3. 甘K1究竟分幾多班......
thank you thank you

重有呀....甘多人一班會唔會好易病呀.......

chungbb,

1.  我選蘇浙的原因, 是因為它普通話教學.
2.  我看以前bk 的評語,  師資有好有唔好, 各人的標準不同吧.
3.  我暫時只打算給囝囝讀k1-k3, 會否直升, 到時再算.

我也是住tko的, 褓姆車即是黃色的van 仔, 有一位ee 跟車, 是街外車, 和學校無關的, 由tko 到蘇浙, 大約30分鐘車, 我覺得又不是太遠, 除非打算在tko讀, 如果出kln tong, 相信要45分鐘起, 其實以mtr  站來計, 也是講緊5-6個站. 是否遠? 就真的很看媽咪對蘇浙的認受程度了.

Thank you for all mamas!
connie04,
褓姆車要幾多錢each month?而如果比返kowloon tong已經近好多啦?(點解你唔揀將軍澳的幼稚園呢?)
Don't worry!Be happy![/color purple]

HI Chingbb,
車費要HKD1,100, 都貴架, 不過日日要過海, 冇法啦.  其實返KLN TONG, 車費也要預HKD900.00 左右, 而且車程遠好多.
TKO幼稚園 !?  你有冇心儀的幼稚園?  如果真係要揀, 我唸會揀新都城的小宇宙, 但學費都近HKD3000/MTH. 揀蘇淅真係因普通話教學, 想囝囝不知不覺間學了, 咁佢會輕鬆D, 心想我要每星期六, 日 和他去PLAYGROUP 學普通話, 也很費時, 現在多付的車費和時間就作為給普通話PLAYGROUP 的錢, 而現在乎星期六, 日可和囝囝報興趣班, 我唸佢會開心D, 唔駛放假都學D學術性既科目.

hi康媽
我囡囡會在06年1月或2月插班,入讀n1,阿女住在柴灣(婆婆度)到時會讓她搭校車,大約15分鐘的車程便到(回程),而上學的時間應該要長些。

connie04,
Thank you for your information!   
坦白講我係有幾間心義的幼稚園:茵怡, 培正, 蘇浙, 請比些意見我     
‹ 上一主題|下一主題