用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 ...
樓主: Marcus媽
go

2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 [複製鏈接]

Re: 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集

TongSzeLai:
我今朝都係冇緣見到你同毅毅,因為我今朝都差唔多9:00才到,急急將Marcus放底交俾老師就走了,姐姐話接Marcus走的時候佢有小小眼濕濕,所以我打去問老師,老師話因為最後個段時間小朋友要一個一個排隊放學,而Marcus見到有D小朋友有人接,但佢又未走得所以0咸 loh (真係心急囝0黎)     

你毅毅今日點呀!  

Marcus媽 寫道:
TongSzeLai:
我今朝都係冇緣見到你同,因為我今朝都差唔多9:00才到,急急將Marcus放底交俾老師就走了,姐姐話接Marcus走的時候佢有小小眼濕濕,所以我打去問老師,老師話因為最後個段時間小朋友要一個一個排隊放學,而Marcus見到有D小朋友有人接,但佢又未走得所以0咸 loh (真係心急囝0黎)     

你BB今日點呀!  

睇完你話9:00返學我終於發覺我地返緊唔同Session; BB呢幾日都係返11:00放12:00。我都奇架La,今日我都見唔Marcus,原來係O甘! 我BB明天返9:00放10:30,Marcus 係唔係呀?
至於囝囝今日的表現,總括o來講好過之前99講少少;但佢真係鍾意o係學校玩唔走,呢兩日都係佢最遲走,仲要係Miss叫佢走Tim,o矣! 希望佢最起碼以後都鍾意返學啦! :

[quote]
natalielamyy 寫道:
Marcus媽:

我心目中也想報這間,但我想問吓校車會唔會去到將軍澳呢?因為我99住

晉燁爸爸 寫道:
各位媽媽,
爸爸可不可以參加?  希望有機會和大家在學校見面交流一下. 早兩天生怕仔仔撒嬌, 我倆都沒有進學校,都是工人進校,今天媽媽和仔仔上學,老師說媽媽出去一下,專頭老師叫回媽媽入去.  

晉燁爸爸,
家長無分媽媽定爸爸,有小朋友讀啟思都好歡迎一齊傾,我係TongC9,你好!
你囝囝讀邊一班呀?有冇唔慣呀? :wink:

TongSzeLai:
原來如此,我Marcus聽日都係返9:00,我會早d到,老師話希望家長唔好一放底小朋友就走woh,話最家長可以陪小朋友玩下先走,所以我會照做。 你毅毅要先生叫先走    ,真係証明佢鍾意返學

大家好
晉晉讀上午小組1班. 我都想可跟小朋返學,Marcus在2班. 有沒有1班的家長?1-2班凡的家長交流一下

Hello,

晉燁爸爸-Marcus同毅毅都係小組2班,希望可以有多d家長入0黎傾啦!  

今日小朋友第一日自己在學校,冇家長陪,我朝早個時都好緊張,陪0左囝囝約10分鐘,老師就話Marcus同mami bye bye啦,好彩佢都原意,後來老師同佢玩我就走了,放學個時姐姐話老師話囝囝今日叻叻,目前為止都好順利!   

o岩o岩同老師和99傾完電話,佢地話BB今日無喊亦都無理過我99o係唔o係(睇佢呢幾日的表現,我都估到o架啦!),不過就唔肯聽老師話坐定定成日自己走去玩(其實我都大概估到)      o矣!真係有D束手無策(要唸唸o係屋企點train 佢先),不過而家唯有暫時信 miss 會搞得佢掂啦!

其他BB點呀?聽99話幼兒小組1班好似多D小朋友喊,2班就得2,3個喊。老師有冇同你地傾過呀? (希望唔係淨得我一個收電話啦)

Hello TONG C 9,

我仲未收到老師電話,係唔係要自己打去問ka?  我marcus 2-3個月前都係咁,同姐姐返playground 時成日俾老師complaint! 點知有一日我同佢返的時候佢又好乖,不過我想信d老師會教佢,Don't worry! ,我估毅毅會唔會係目前咁多個小朋友最細個,我覺得佢大d就會好d ka lah !

姐姐話見到好多小朋友0咸,有d家長見自己d小朋友0咸連大人都0咸!      如果星期一真係正式返學,d 老師唔知得唔得照顧咁多小朋友呢!

Marcus媽,
唔係呀!係老師主動打俾我(公司電話)講哂BB今日D情況我知o架。
你交o左家長通信張Form未呀?
o下!   唔通真係得我一個收電話!

Marcus媽 寫道:
Hello TONG C 9,

我仲未收到老師電話,係唔係要自己打去問ka?  我marcus 2-3個月前都係咁,同姐姐返playground 時成日俾老師complaint! 點知有一日我同佢返的時候佢又好乖,不過我想信d老師會教佢,Don't worry! ,我估毅毅會唔會係目前咁多個小朋友最細個,我覺得佢大d就會好d ka lah !

成你貴言啦!  :

星期一交0左,有好多嘢填個張?? oh...原來先生真係會打到公司....ic...

TongSzeLai 寫道:
Marcus媽,
唔係呀!係老師主動打俾我(公司電話)講哂BB今日D情況我知o架。
你交o左家長通信張Form未呀?
o下!   唔通真係得我一個收電話!

[quote]
Marcus媽 寫道:
星期一交0左,有好多嘢填個張?? oh...原來先生真係會打到公司....ic...
[quote]
o個張叫你填哂爸爸、媽媽資料ge呢!
你話好多o野問關於BBo個張,我今日先交因為實在太多o野要講;寫C我!

有呀有呀...唔怪得今日老師記的我係中環返工啦...我諗佢已經睇過啦 !

[quote]
Marcus媽 寫道:
[quote]
o個張叫你填哂爸爸、媽媽資料ge呢!
你話好多o野問關於BBo個張,我今日先交因為實在太多o野要講;寫C我!

Marcus媽,
Miss 有冇Call 你呀?
明天同BB去Play Group,睇下BB係o米好似返學o甘先 (之前係我老公帶佢去)

Btw,我發覺你同我上BKo的時間都幾似o架喎,9:00a.m.,12:00noon,5:00p.m應該o係........office! 我要走啦,過兩日Check PM o丫;有o野想問下你呀。Bye! Bye!

Tong Sze Lai,
老師冇Call 我,其實我都想知Marcus係學校做d muh..唔知佢個表現點,只發覺MARCUS今日心情都幾靓,我走個陣劉老師同佢玩,我諗佢開始認得D老師,所以唔再好似第2日咁怕lah,今日我見到有本手冊,好似有D評語,返屋企睇下先得。

最近公司唔係好多嘢做,所以一日到黑都睇bk ,下個月開始Audit就唔得lah :cry:

好呀!我會記得睇PM。

Marcus媽,
Miss 有冇Call 你呀?
明天同BB去Play Group,睇下BB係o米好似返學o甘先 (之前係我老公帶佢去)

Btw,我發覺你同我上BKo的時間都幾似o架喎,9:00a.m.,12:00noon,5:00p.m應該o係........office! 我要走啦,過兩日Check PM o丫;有o野想問下你呀。Bye! Bye!

Marcus媽 寫道:
今日小朋友第一日自己在學校,冇家長陪,我朝早個時都好緊張,陪0左囝囝約10分鐘,老師就話Marcus同mami bye bye啦,好彩佢都原意,後來老師同佢玩我就走了,放學個時姐姐話老師話囝囝今日叻叻,目前為止都好順利!   

Marcus好叻呀,工人姐姐說晉晉大喊出來.
希望下回會好一點.

我呢兩日o係屋企同BB唱翻學校教D歌仔。好奇怪,雖然BBo係學校唔係好聽話;但係呢兩日o係屋企叫囝囝做o野(例如:去洗手,廁所,睡覺),我一路唱佢會拖住我一路唱(當然唔係唱得好清楚)跟住好順攤做哂叫佢做Do野仲係笑笑口Tim! 我覺得o甘可能令佢會對學校印象深D,多D歸屬感,可以試下o丫! :wink:

hello!
晉晉爹哋:
我的B也是小組1班,應和晉晉是同一班,我的BB上星期五喊到聲沙,我接回時肉也痛了,這兩天不斷問我點解上星期五我唔見咗,又話唔返学,我和爹哋放番第一二天的攝銾給她看,她直情走入房,又話不想睇,今早返主日学,她以為返学,又大叫唔返,我今晚己很擔心明早不知怎樣?     
‹ 上一主題|下一主題