用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3]
樓主: 小B維維
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3]

kitty and all mum

我都想買d 好的鱷魚肉, 你在泰國買多少錢, 我怕香港買d是假, 在那裡買有否地址及電話

:idea:

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 3]

我都聽過個中醫講,如果咳梗食鱷魚肉係冇用架,佢話要等好番先至食至會好D。

HuiTung 寫道:
Sarah1,

食緊西藥也飲得鱷魚肉湯    人地話早上咳是寒咳, 晚上是熱咳 (or vis versa?)  唔知鱷魚肉湯是for寒咳or熱咳?  另外芝士也不好吃, 有個在港大教中醫的親戚告訴我, 話芝士"野"痰 ....   

係呀, Sarah1, 鱷魚肉我係醫哮喘播, 唔知your kid case 可唔可以呢?

香港如你想買正鱷魚肉, pls check PM

早上咳是熱咳, 晚上是寒咳.......
HuiTung 寫道:
Sarah1,

食緊西藥也飲得鱷魚肉湯    人地話早上咳是寒咳, 晚上是熱咳 (or vis versa?)  唔知鱷魚肉湯是for寒咳or熱咳?  另外芝士也不好吃, 有個在港大教中醫的親戚告訴我, 話芝士"野"痰 ....   

係呀! 我阿媽都是這樣講!:

pelie 寫道:
我都聽過個中醫講,如果咳梗食鱷魚肉係冇用架,佢話要等好番先至食至會好D。

all mum

因我醫生話我仔仔有小小喘, 而介紹善古寧比我, 但我唔想吃西藥咪"鄧"鱷魚乾, +川貝 + 南北杏 +果皮比佢每天當湯飲, 最初晚上無咳, 唔知點解最近一到晚上便咳, 有無解夠方法?

我真的不懂
:idea:

Sarah1 寫道:
all mum

因我醫生話我仔仔有小小喘, 而介紹善古寧比我, 但我唔想吃西藥咪"鄧"鱷魚乾, +川貝 + 南北杏 +果皮比佢每天當湯飲, 最初晚上無咳, 唔知點解最近一到晚上便咳, 有無解夠方法?

我真的不懂

Sarah1,

I understood your worry very much!  Your case is very similar to my girl's case.  Hope that it will not turn to asthma.  If I were you, I would also try to boil those soup to your kid.

Don't worry, keep to closely monitor him.

mcheung 寫道:
早上咳是熱咳, 晚上是寒咳.......
[quote]
HuiTung 寫道:
Sarah1,

[/quote]

Oh!  Got it!

ArgusMum,
我主要是教她注重個人衛生, 因我覺得......自己不可時常在她身邊提醒住! :
ArgusMum 寫道:
Hi Bonnieandtung
hehe....自從"沙士"後,我仲變得有潔癖,成日同argus講要注意衛生,成日同佢洗手,消毒紙巾一定要除身帶,
就算買左零食比佢,都要返屋企洗乾淨個包庄先比佢拎住.個個都話我誇張...
argusmum [quote]
bonnieandtung 寫道:
ArgusMum,
哈! 我和你一樣都一早與囡囡打了這些針! 現在想起囡囡打日本腦炎針時, 要分開打成三四支..... , 從始之後囡囡就好怕打針啦! 所以當她做了些不清潔的行為時, 我就對她說:這樣會令一些細菌入了你的身體, 令你生病就要睇醫生打針啦!" 所以她對自己的衛生都幾注重的
[/quote]

Sarah1

Pls check PM again

Sarah1,

善古寧只是幫助氣管放鬆d, 雖然話不是對所有人有用, 吃七天, 看看症狀有否舒緩, 才再試鱷魚湯 ....  我都係知少少扮代表 ...  不過一日氣管無法放鬆, 日後再咳時氣管會收得更窄的 ...  不可忽視呀 ...

HuiTung:

原來芝士都會"野"痰 ga???我呢兩朝仲比芝士夾麵包阿囝食tim~~~ 佢d痰清極都有,食了幾支猴棗散都唔清∼∼∼有冇mami知仲可以食咩清下d痰   再係咁真怕又再咳咳ar
HuiTung 寫道:
另外芝士也不好吃, 有個在港大教中醫的親戚告訴我, 話芝士"野"痰 ....   

Joy_E,

嗯, 我帶阿仔比佢睇症話的 ... 中醫d野好難明 ...

Sarah 1
其實你可以先試下食一排善固寧,雖然好多人都話唔好成日食西藥,但小朋友咁細個,唔快d清左佢d咳,變左哮喘咪仲難攪...而且你真係要小心d鼻水倒留呀,我細佬就係因為咁,攪到隻耳仔發炎,而家唔係聽得好清楚,仲要去睇專科呀.
我仔仔上年又係不斷咳,成日要聞氣,我咩都試過,鱷魚肉,老果皮,"庶姑".....最後,都係食善固寧先最有效.我上個月先走去問醫生,係咪會有副作用,醫生話唔會,仲話此藥只係一種維他命之類既野,唔係藥,只可以預防,唔可以醫治咳,叫我放心食,特別冬天,佢叫我唔好停藥,要停都要過埋冬天喎.我見仔仔食左之後,真係好左好多,就算而家有咳,食幾次藥已無事,以前佢起碼睇3次醫生架..
我只係比小小意見.希望幫到你.
argusmum

Sarah1 寫道:
all mum

我真的不懂

Sarah1 & all

for your information..........鼻敏感有時會是因肺弱脾弱引至, 可試強肺健體湯水:

合掌瓜 2斤, 鮮百合 1包, 正川貝母 5錢, 陳皮 1錢, 無花果 6粒, 用大約25碗水用小至中火烹煮2 ~ 3小時, 此為 3 ~ 5 人份量。合掌瓜需去皮去核。

保健湯水,平日要多飲用。由於肺氣喜歡輕清上浮的藥物,最怕黏濁的東西,故不宜加肉和調味品,以損功效。

湯方組成,主要是清肺熱,化痰止咳,行氣和中,經絡則以暢通手太陰肺經為主。五味湯料,已照顧人體五臟,湯方不寒不燥,性質溫和,適合各種體質人仕飲用,故此老少咸宜。湯方以預防為主,如身體經已染病,宜向醫師求診,以策萬全。

仙方湯料藥性介紹如下:

百 合 (中國衛生部頒布的藥食兩用食物)

性味: 味甘、微苦,微寒。歸心、肺經。

功效與主治:能潤肺止咳,清心安神,益氣養陰。用於肺熱燥咳、咽痛、虛煩驚悸、失眠多夢等。

現代研究表明,百合具有提高機體抗病能力、調整

mcheung 寫道:
Sarah1 & all

for your information..........鼻敏感有時會是因肺弱脾弱引至, 可試強肺健體湯水:

合掌瓜 2斤, 鮮百合 1包, 正川貝母 5錢, 陳皮 1錢, 無花果 6粒, 用大約25碗水用小至中火烹煮2 ~ 3小時, 此為 3 ~ 5 人份量。合掌瓜需去皮去核。
...

mcheung    好詳盡呀

If your children have chicken pox, remember to cook carrot+water chestnut+'元茜' soup for them everyday. Also boil '元茜' in water for bathing, don't add tape water to make it cold, let it cold down naturally.

When all the chicken pox is dry, go to 藥材 shop to buy '彭魚鰓' to make congee for the kids, the shop-keeper in 藥材 shop may introduce some more else for you, too.

kittych0309
我都想知香港邊度可以買到正鱷魚肉呀,請你PM比我知呀

維維07.11.05學校生活:
- Miss Tsui返學啦     
- 學字 : 牛, 牛奶, 羊, 山羊, 綿羊, 爸, 媽, an aeroplane, an egg, a boat, flower
- 唱歌 : 月亮圓, Twinkle Twinkle Little Star, Jack be Nimble
-- 一隻兔子一條尾, 二隻耳仔直'樹'起, 四隻腳子蹦蹦跳, 下一隻兔子輪到輪到你
-- 小綿羊, 真有用, 暖羊毛, 做衣裳
- 分組活動 : 做勞作 - 貼綿羊, 釣魚 - 用衣夾夾繩 (繩下有abc)

維維08.11.05學校生活:
- 學字 : 馬, 斑馬, 馬路, 馬車, a flower, a boat, a car, a cat, f for fish, a fish
- 唱歌 : Swinging, Jack be Nimble, 一隻兔子, 小綿羊
- 甚麼動物鼻子長, 鼻子長, 鼻子長
- 分組活動 : 畫線 - 落雨線, 畫象鼻, 填色

維維話上堂時, 老師話 "turn around a chair, look at blackboard"

‹ 上一主題|下一主題