用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 ...
樓主: Marcus媽
go

2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集 [複製鏈接]

Re: 2006年8月入(藍田)啟思幼兒園既媽咪大召集

hello!
Tong SzeLai:
你好叻呀!記得上堂啲歌仔,我淨係識唱一步一步宝宝愛踏步,阿B己很開心拖着我踏步了,如果我識多啲,她應該更愛上学。     

Me too!... 我都淨係識唱宝宝愛踏步oops:   ,我個bb反應都係一樣,拖着我踏踏步了。下次應該問下老師,有冇其他d歌 歌詞

Yeungyeung 寫道:
hello!
你好叻呀!記得上堂啲歌仔,我淨係識唱一步一步宝宝愛踏步,阿B己很開心拖着我踏步了,如果我識多啲,她應該更愛上学。     
:

hello!

真慚愧,其實我都只係識唱星期四o個o兩首o乍!其中一首就梗係"一步一步宝宝愛踏步"啦! (因為我只係陪BB返o左一日學)     不過可以肯定ge係我唱o個o兩首歌BB會都咪咪笑, 唱宝宝愛踏步仲會跟住唱tim。

Hi TongSze Lai,
Wah....你個b 仲會跟住唱咁叻叻    

TongSzeLai 寫道:
[quote]
hello!

真慚愧,其實我都只係識唱星期四o個o兩首o乍!其中一首就梗係"一步一步宝宝愛踏步"啦! (因為我只係陪BB返o左一日學)     不過可以肯定ge係我唱o個o兩首歌BB會都咪咪笑, 唱宝宝愛踏步仲會跟住唱tim。 [/quote]

可憐的小寶寶  :cry: ,做家長看到自己的仔女喊到聲都沙那有不心痛,這星期都係返個半鐘,希望她能快些適應,努力呀!

hello!
晉晉爹哋:
我的B也是小組1班,應和晉晉是同一班,我的BB上星期五喊到聲沙,我接回時肉也痛了,這兩天不斷問我點解上星期五我唔見咗,又話唔返学,我和爹哋放番第一二天的攝銾給她看,她直情走入房,又話不想睇,今早返主日学,她以為返学,又大叫唔返,我今晚己很擔心明早不知怎樣?     
:cry:

[quote]
Marcus媽 寫道:
[quote]
我BB當然唔可以好清o甘成首唱哂出o黎啦!(係就開心C我 : ) 佢只會唱到 “一步一步寶……......…” 之後,o個 D都係le le lur lur但係就有個音o羅,不過都幾好笑o架    

都好叻lah...我囝只會跟我做動作,唔原意跟我唱,但佢又好鐘意老師唱歌,好鬼lazy!hammer:  

TongSzeLai 寫道:
[quote]
Marcus媽 寫道:
[quote]
我BB當然唔可以好清o甘成首唱哂出o黎啦!(係就開心C我 : ) 佢只會唱到 “一步一步寶……......…” 之後,o個 D都係le le lur lur但係就有個音o羅,不過都幾好笑o架    
:

hello!
晉晉爹哋:
我的B也是小組1班,應和晉晉是同一班,我的BB上星期五喊到聲沙,我接回時肉也痛了,這兩天不斷問我點解上星期五我唔見咗,又話唔返学,我和爹哋放番第一二天的攝銾給她看,她直情走入房,又話不想睇,今早返主日学,她以為返学,又大叫唔返,我今晚己很擔心明早不知怎樣?     

今日我媽同我講D陳年歷史,話我讀K1頭兩日走出課室一路喊一路求人帶我返屋企,我媽知道都喊左幾日唔想俾我再返;最後係我爸"忍"心要我keep住繼續(犧牲我哥哥幾日來陪我);無耐,我媽話我日日都話要返學,仲要屋企人熄電視聽我唱學校教D歌。
老師話我BB今日都喊(可能新鮮感已過同互相影響)連最愛玩具都唔玩 99話佢仲喊到有點喘氣,我聽到個心好酸 :cry: 但沒辦法一定要硬著頭皮跨過去,我唸BBge適應力強會好快無事ge;;最多日日返到屋企錫多兩啖 lu! :-|
爸爸媽媽們,大家努力啦!

Hi, 有女兒今年啟思幼兒園的媽媽,

My daughter would change to another kindergarden on this August. I have two full set of 啓思uniform.
Summer uniform includes:
-裙 -2号 (2 條)
-短PE衫衭 - 3号
-白色外套- 3号

Winter uniform includes:
-校褸 3号 (只穿過幾次)
-校裙 3号
-冷衫 3号
-紅色格仔恤衫 -3号 (有一件全新)
-格仔長衭 2号
-PE衫衭 - 3号
-書包
half price of the list price!

另有全套"寶寶的書系列" 共十本
"布書系列"五本
80 % 新
一樣half price of the list price!

All of the above uniform and books are suitable for 小組班
有意請PM 我  or send e-mail to :
[email protected]

Hello TongSzeLai:
我今朝去學校,都好似見唔到毅毅,你個囝今個禮拜係唔係都返9:00呀! 我今日都見到有好多小朋友0咸,d小朋友0咸到真係好鬼妻涼,d老師要一個一個咁安慰,我囝今日都有小小情緒,雖然冇0咸但唔原意俾我走,老師話去禮堂,佢仲捉住我一步一步踏踏步,不果好彩後來老師叫佢,佢又好開心咁跟老師去一步一步咁走了,我真係覺得d老師好好。

老師話我知Marcus雖然冇0咸,但唔識點同小朋友分享,每次小朋友想準備點佢玩緊個d玩具,Marcus都會動手動腳,好defensive   ,好自我  ,不過老師話,好彩Marcus受教,同佢講道理佢都接受,真係   .....真係要好好教佢如何同人分享先得。  

Ha!  I just join it!
My daugther Ching Ching also in Team 1.

My Indo. helper told me that most of the
children were crying today when they left
(only 2-3 children are OK).

你好Yeungyeun, 不知道小組1班同學仔名稱. 工人姐姐都說晉晉有喊,眼仔都紅曬.

Hello, nice to meet you all 小組1班 parents.
My daugther: 羅蔚晴.  She is in Banana group.  
Indo helper said that she don't cry these few days.  But my mother said she may cry after 1 or 2 weeks when she don't feel exciting on all new toys....
By the way, do you read the feedback from teacher in handbook last Fri.?  Seem that 晴晴 can't do well on sharing and discipline....

Marcus媽 寫道:
Hello TongSzeLai:
我今朝去學校,都好似見唔到毅毅,你個囝今個禮拜係唔係都返9:00呀! 我今日都見到有好多小朋友0咸,d小朋友0咸到真係好鬼妻涼,d老師要一個一個咁安慰,我囝今日都有小小情緒,雖然冇0咸但唔原意俾我走,老師話去禮堂,佢仲捉住我一步一步踏踏步,不果好彩後來老師叫佢,佢又好開心咁跟老師去一步一步咁走了,我真係覺得d老師好好。

老師話我知Marcus雖然冇0咸,但唔識點同小朋友分享,每次小朋友想準備點佢玩緊個d玩具,Marcus都會動手動腳,好defensive   ,好自我  ,不過老師話,好彩Marcus受教,同佢講道理佢都接受,真係   .....真係要好好教佢如何同人分享先得。

BB今日有返學,不過,我叫姐姐唔好太早或太遲八點十至十一先返;可能撞唔o岩 。 老師同我99講話BB今日都有喊過,但好過昨天,希望佢每一日都有d進步啦!
Marcus似乎已經適應o羅喎,叻叻!    其實,我陪BB返學o個日見大部份BB都係自己玩 ,唔係一齊玩,始終大家未熟,有d Defective 好正常,起碼Marcus肯聽老師話真係好乖。

您好gkmyeung,晉晉(連晉燁)都是小組1班,提子組,大家在這裡交流.

Hello gkmyeung,
你好!  歡迎你呀! 我們這裡又加多一名家長了,雖然唔同班,但大家都可Anytime在這裡同大家交流。  

gkmyeung 寫道:
Ha!  I just join it!
My daugther Ching Ching also in Team 1.

My Indo. helper told me that most of the
children were crying today when they left
(only 2-3 children are OK).

gkmyeung,

Hi! 你好!   我BB都係 大家一齊分享下。
乜你BB手冊有miss 寫的評語o羊?定係那些 圓圈,三角,tick呀?

仲有,爸爸媽媽們你地會否參加家長會呢?

Nice to meet you all, I live in Laguna City,
how about you all?  Let arrange some
BB gathering later.... ^_^
By the way, my Indo helper said that
the situation is better today, not many
children cry today la....

Hello gkmyyeung,
我住Kwun TOng ka. Good Idea! 如果真係有BB Gathering for 2歲小朋友,我第一個有興趣參加   ,我今朝都有去學校,小組2班 有2-3個小朋友0咸,我見到都係比較細個d 0咸! 真係好淒涼,不過有d小朋友都已經係自己返學冇家長陪,我今朝都有叫姐姐睇囝囝上堂,我唔需要姐姐入去同佢玩,只想姐姐去觀察。
‹ 上一主題|下一主題