用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

Nice to meet you all here.  My boy is also studying at NIC am class.  Probably I met some of you in the first day already.

醒目開學勳章

原帖由 ctytang 於 09-9-3 14:17 發表
Nice to meet you all here.  My boy is also studying at NIC am class.  Probably I met some of you in the first day already.

hihi~
聽講C班今日開始separation, 係咪呀?
我係聽A班同學仔媽媽講架咋.. 都未打返屋企問工人!

回覆 102# kerkermui 的文章

kerkermui,

Actually, my boy is in the same group with 恐龍仔.  Hope, they can become good friends.

醒目開學勳章

原帖由 ctytang 於 09-9-3 16:41 發表
kerkermui,

Actually, my boy is in the same group with 恐龍仔.  Hope, they can become good friends.

haha~ 紅組??
呢隻恐龍.. 1號嗰日真係俾佢笑死! 竟然問miss deanie what r u doing?!
miss wong話佢適應上應該無問題, 佢上過summer pg之後, 已經好熟地頭, 所以陪佢一日就算喇! 佢自己搞得掂, 好專心上堂, 完全都無望過阿媽!

哈哈~ 希望佢地快d識得做朋友啦... 恐龍仔仲係好自我呀!

原帖由 kerkermui 於 09-9-3 15:48 發表

hihi~
聽講C班今日開始separation, 係咪呀?
我係聽A班同學仔媽媽講架咋.. 都未打返屋企問工人!

我地今日上音樂堂果陣見到c班好似分開兩班, 跟住d家長就坐晒出黎, 我估係做separation

恐龍仔媽咪,我係bosco媽咪呀,我地仔仔係同班,希望可以多D溝通喇.

我好頭痕呀,亞仔唔肯企定定排隊,一出課室門口就想衝去玩車.有無方法可以係屋企訓練吓.因平時工人湊可能就開佢.大家同學仔家長可否幫幫忙呀.THX.

ctytang.                                                我個B都係N1C AM 但是黃組囉

回覆 13# ChanCSCathy 的文章

hi 心悅...我記得你呀..明日同你say say hi 先...

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-9-3 23:07 發表

我地今日上音樂堂果陣見到c班好似分開兩班, 跟住d家長就坐晒出黎, 我估係做separation

喂~ 你又話見到壁報板上面有學生生日嘅info... C班無呀, at least 1號時見唔到啦~

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-3 23:33 發表
恐龍仔媽咪,我係bosco媽咪呀,我地仔仔係同班,希望可以多D溝通喇.

hihi~
你係咪e+返緊9am架??
我陪咗太子一日咁多, 返11am呀~ 我好肯定如果有陪太子d家長, 一定會認得呢隻多咀恐龍!

bosco 媽咪,

Don't worry, the babies can pick up quickly.  You can play "line up" game and something like "raise hand" game with him at home.  It means you can ask him to line up and/or raise hand to answer questions occasionally as a rule of your game.  And you should do the same to see if he can perform quickly and properly.  When he can do it, you should show your appreciation by saying him "a good boy".  Just some advice for you as it works for my two kids.  They become more discipline and proactive in school.

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-3 23:38 發表
我好頭痕呀,亞仔唔肯企定定排隊,一出課室門口就想衝去玩車.有無方法可以係屋企訓練吓.因平時工人湊可能就開佢.大家同學仔家長可否幫幫忙呀.THX. ...

我嗰隻都係.. 要排隊入課室都仲玩緊! 係咁架喇, 留返俾老師修理佢地啦! 返學就係要學紀律, 呢d自己好難教~

醒目開學勳章

原帖由 ctytang 於 09-9-4 09:44 發表
bosco 媽咪,

Don't worry, the babies can pick up quickly.  You can play "line up" game and something like "raise hand" game with him at home.  It means you can ask him to line up and/or raise hand to  ...

我都開始同恐龍講要舉手先講嘢.. 聽聞佢都幾出位!

Hello!

Elvin 都係上午班, 第一個星期番9点. 我認得心悅同嘉淇.

啱啱睇到通告關於課外活動, 你地會補边個course 呀?  我諗住補英文拼音試下.

醒目開學勳章

原帖由 Ina 於 09-9-4 13:15 發表
Hello!

Elvin 都係上午班, 第一個星期番9点. 我認得心悅同嘉淇.

啱啱睇到通告關於課外活動, 你地會補边個course 呀?  我諗住補英文拼音試下.

我本來想報phonics, 但係老公鍾意普通話.. 諗深一層, 又唔知phonics教幾深(淺?) 都係普通話好d, 肯定學到d嘢, 而且自己教唔到

原帖由 Ina 於 09-9-4 13:15 發表
Hello!

雖然你張相o甘細我都認到Elvin,我會報普通話呀,因為英文已經o係第二度報咗喇,返完普通話接住好趕o甘要返英文囉。

你地有無收到手冊呀p.10有亞仔本週校內表現.我B表現普通 你地呢?
恐龍仔媽咪咁你下星期返嘅時間係咪9-11AM呢

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-4 21:38 發表
你地有無收到手冊呀p.10有亞仔本週校內表現.我B表現普通 你地呢?

我個女都係啦,其實都唔知道D老師點厘定,我個女全部都係S,有一個EX,唔好o甘啦,第一個星期咋得o個4日,真係要慢慢俾佢o地適應呀,我個女o係屋企好活躍又成日無停嘴,返到學佢就怕陌生環境囉。

醒目開學勳章

原帖由 bosco媽咪 於 09-9-4 21:38 發表

差唔多全部S呀! 我估人人一樣~

係呀, 不過應該都係工人湊仔呀
‹ 上一主題|下一主題