用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九月入讀蘇淅幼稚園
樓主: wongnysw
go

九月入讀蘇淅幼稚園 [複製鏈接]

Re: 九月入讀蘇淅幼稚園

我想問下d書係咪要交番比學校keep?

Yes, all the books will be passed to the class teacher on the first few days of September!

gigiko,

唔該晒,你小朋友讀k1定k2架?

蘇淅幼稚園 N1 boy uniform (summer+winter+school bag) to give away. pm me if you want.

康媽

They will be classmate but your boy is new comer!

gigiko,

你囡囡係咪讀k2E?

Yes

好開心終於同阿囝搵到同班同學啦   

gigiko,

我尋日返學校諗住買書包,點知無開買唔到,老師話可以9月1日開學先買。請問食茶點使唔使帶杯碟毛巾?
我仲撞到k2E老師,姓杜的,你有無聽過呀?

康媽,
要用盒仔放一條濕左o既小毛巾,
杯碟應該唔需要自己帶.
早上收到班主任電話, 提醒9月1日開學的事.
好期待, 又緊張..........

康媽,

Yes, I know Miss To as she was the K1E class teacherl but the others, Miss Yip and the English teacher, they will be moved to the other class la, I like them much more!

No need to bring the snack/drink, plate/cup but will bring your own wet towel.  Also my girl have the own water bottle as well, let her can drink any time!

Will you join your boy come to school on 1st Sept?

Wongnysw,

唔該晒。就黎開學我都好緊張呀,k1係咪可以陪上堂呀?k2就應該無啦。

Gigiko,

我9月1日仲未決定去唔去學校呀,因為我住九龍,送完囝囝搭保母車,唔知仲趕唔趕得切9點前去到學校。星期六有另一位陳老師打電話比我,佢話要帶晒d書返學校。唔知可唔可以分開兩日帶呢,我驚小朋友個書包重得滯。咁你9月1日會唔會去學校呀?你小朋友係咪搭校車架?

第一日放學好似無車搭架, 康媽, 你問清楚好喎!
我九月一日同二日會陪個女上堂, 跟住下個星期一就要靠佢自己啦. 我怕個女會喊, 佢好似覺得返學時我會陪住佢咁. 我已跟佢講過, 媽咪帶你返學校, 然後去返工, 放學麻麻會湊佢, 佢就話:"媽咪你唔好返工啦, 麻麻返工啦", 我話唔可以, 再解釋多一次, 佢點頭話知道. 雖然佢話知道, 但我覺得佢到時未必會明白.
希望個女爭氣醒目啦.

wongnysw,

你囡囡有無返過playgroup或幼兒班?有返過就會易d適應。希望你囡囡可以快些適應啦。我囝囝係搭保母車(唔係學校既校車),同埋k2一開學就返正常時間,所以有得搭。

康媽, 我女女沒有上過幼兒班, 但上過playgroup, 不過依然好"痴身"
順帶一問, 有無上午K1A的同學仔呀?

wongnysw, 我個女上年係讀n1a架, 即今年架k1a, 雖然你個女未上幼兒班, 但相信林老師同沈老師你handle得好好架, 佢地係好好架老師.. 你可以放心ah!

vc,
你好. 沈老師昨日打電話來提我開學的事, 我自己就好緊張啦.
蘇浙是一間歷史悠久和口碑好的學校, 我也對老師們豐富的經驗很有信心.
你女女上完一年幼兒班, 有什麼進步? 分享一下呀.
你有無計畫再比女女學課外野? 我有此想法, 但也要視乎的女女是否快適應返學一事.
反而我就決定學普通話, 想幫下女女d功課.

請問係咪一定會有老師打電話來提開學的事 ?  我收唔到電話喎

connie04,

我上次打電話返學校問野,吳主任話老師會再聯絡家長,我諗應該會有老師打電話通知的。

唔該晒康媽,

昨晚打來了, 但真的很晚, 近11:00PM, 但老師是先同我講國語, 我聽唔清楚, 還說她打錯   真失禮, 要好好學國語先得.
‹ 上一主題|下一主題