用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 見完政府個言語治療評估, 好多問題想問, 有冇幫到我? ...
go

[讀障] 見完政府個言語治療評估, 好多問題想問, 有冇幫到我? [複製鏈接]

其實我都有响度爬文, 但有好多 英文寫唔明, 所以睇唔明, 可以有人答到我嗎?
cac 係乜?  係咪 =  child assessment centre?

st 又係乜?

我個情況係咁ge ~  :  

我早兩日去完 兒童體能智力測驗中心  (child assessment centre) 做 言語評估, 佢只係得一張 " 評估接要" 比我, 咁佢話我小朋友 :  語言理解能力 , 表達能力 及語音發展 ===>  都係 : 緩慢  ( 遲咗6個月)

咁佢下面 tick 咗個 3個建議係:

- 輪侯醫管局的言語治療服務
- 參與言語治療師舉辦的家長工作坊 (應該係一個一次性的講座)
- 其他 :  教孩子認識實用動詞及形容詞

咁佢仲有封轉介信, 比我拎去政府醫院排 言語治療, 我已經去咗, 排到16年3月 ~.~
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

事情就係咁 !!

我自己儍下儍下拎咗份嘢就去排, 發現厡來要等咁耐, 咁即係好明顯要自己搵私人機構上堂啦~
咁但係  兒童體能智力測驗中心  果邊好似唔係淨係check 言語, 唔係應該仲有咩.... 智力 同 行為果d 要check 架咩? 咁佢又無其他嘢安排比我喇喎, 咁係咪即係話我小朋友個智力 同 行為, 都好正常, 唔駛check ?同埋, 佢又無話分咗比咩 e位/ i 位, 果啲比我, 同埋都無安排我見中社工, 咁即係點?

實在有啲一頭霧水 .......

7    0    0    0

妳對!
CAC = Child Assessment Centre = 兒童體能智力測驗中心
ST = Speech Therapist = 言語治療師

政府係要等一年半載,
但都照排!

我小朋友除了輕中弱聽, 還有言語遲緩(遲了1.5年!)
快3歲的他, 現在只懂10個字也不夠。
小朋友言語遲緩,有時心急不來。
我小朋友最大問題是他口肌差及模仿力較差。
所以要一步一步教他說話及發音。

我建議妳可以找一些非牟利機構或私人,
例如:協康會,東華三院,唯聽....
再做一個言語評估,再看看小朋友言語遲緩是甚麼問題。
那些機構的評估報告較詳細,也會建議家長可怎樣做訓練。
評估報告大約: $800 - 1000

有些機構也會有提供私人的言語治療課程
(當然他們建議在他們那裡再做多一次評估,才接受你的申請)
一般也要等3-6個月不等。

另外,如果小朋友沒有其他問題(例如:大小肌肉,自閉),智力正常;
不需要排隊等候e/i/s位。
一般都是有2項或以上問題的小朋友,社工及醫生也認為該小朋友需要接受特別治療及教育,才會安排他們等候以上服務。

初初聽見小朋友有言語遲緩,又對政府服務一無所知,
心情是會較徬徨及擔心。
不用擔心,多些跟小朋友傾計,留意他們的學習進度,
都有助改善他們言語。

加油!

10感謝你詳細的解答~~

頭先已經send咗表去 協康, 填緊 庭恩果份表格(好長 =.= )  另外諗住排埋保良局 (小朋友在保良局讀緊n 班) , 希望幾邊一齊等, 快啲有位啦~~
p.s.: 個治療師話 =>  小朋友, 生字都識啲ge ~ 係無晒啲形容詞同動詞, 變咗組唔到句字, 同埋發音都唔係好得

引用:10感謝你詳細的解答~~頭先已經send咗表去+

原帖由 kccp 於 15-03-11 發表
10感謝你詳細的解答~~

頭先已經send咗表去 協康, 填緊 庭恩果份表格(好長 =.= )  另外諗住排埋保良局 (小 ...
庭恩好好架,又不貴。一對一,老師很有愛心

iamyiten 發表於 15-3-11 15:43
庭恩好好架,又不貴。一對一,老師很有愛心

但佢都話預咗等6個月或以上.... 照填咗先算

同埋 "家庭收入" 果度, 佢要填好多嘢, 都幾煩

回覆:kccp 的帖子

我上年九月入紙,十月開始上堂了

醒目開學勳章

回覆:kccp 的帖子

到時政府16年個期好大機會只有八堂比你上

搵私人上門train 好過啦,庭恩都排好耐架,而協康又唔係特別平

回覆:iamyiten 的帖子

請問庭恩係咪只會接受低收入家庭申請?

回覆:joefish 的帖子

Yes ,所以先要填埋入息

回覆:見完政府個言語治療評估, 好多問題想問, 有冇幫到我

私人有好介紹嗎?

wongerica 發表於 15-3-30 14:07
私人有好介紹嗎?
pm u

wongerica 發表於 15-3-30 14:07
私人有好介紹嗎?
係咪搵ST?

carmenkmlo 發表於 15-3-11 13:00
妳對!
CAC = Child Assessment Centre = 兒童體能智力測驗中心
ST = Speech Therapist = 言語治療師
多謝分享!
‹ 上一主題|下一主題