用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑讀障要找小學
go

[讀障] 懷疑讀障要找小學 [複製鏈接]

小兒K2,懷疑讀障..  D字讀完好快唔記得.  宜家等見CAC.    9月要開始找小一.  很多學校都話有支援, 但想問各位JM知道有那些小學是"真正"做到調適?  如放大卷, 讀卷, 加時, 減考題等?

地點最好是將軍澳, 北角 或MAONSHAN.   當然只要好學校, 其他地方也考慮.  Thank you!
   1    0    0    0

TKO – 香海正覺蓮社佛教黃藻深小學,有融合教育,收A仔,有調息,十月尾左右有簡介會和觀課。

要有正式的評估報告才有調適,調適應該大部份都有

津校一般調適只是加時多﹐唔多見有減考題﹐讀卷只是小一會有﹐加大卷好似要證明視障吧﹗因為我仔由小學至而家中學也只是加時而已﹐不過其實只要係小三前找到方法﹐小朋友係可以大大下都OK架。

Kiufyma  係呀! 千祈唔好睇下先而錯過最佳治療時間!  發表於 15-7-31 19:29

smallmama 發表於 15-7-30 12:07
津校一般調適只是加時多﹐唔多見有減考題﹐讀卷只是小一會有﹐加大卷好似要證明視障吧﹗因為我仔由小學至而 ...

我女係懷疑, 升小二。想請教你係點過渡溫英文默書的情況。

我仍未搵到合適的方法, 有時真係有灰心, 我覺得我堅持唔到呀!!!!

cocokan2004 發表於 15-5-31 02:17
小兒K2,懷疑讀障..  D字讀完好快唔記得.  宜家等見CAC.    9月要開始找小一.  很多學校都話有支援, 但想問 ...

想咁早就發現到? 好多老師都叫觀察下先….

你點排到cac? 謝謝

S>!!!!

tinaleung 發表於 15-8-17 15:43
我女係懷疑, 升小二。想請教你係點過渡溫英文默書的情況。我仍未搵到合適的方法, 有時真係有灰心, 我覺得我 ...
我只係叫佢盡量溫習﹐記得幾多就幾多﹐主要我係放鬆自己﹐唔好將成績看得太重﹐令佢失去學習興趣﹐我仔由細到而家英文都未合格過﹐但每次見佢有進步都會鼓勵佢﹐其實佢哋都唔想同埋佢哋真係讀得比別人辛苦。我仔而家自己會努力嘗試﹐會主動叫我幫佢搵D補英文既﹐而且佢會叫我一定要同補習老師講佢英文好差﹐其實小朋友唔想﹐只要佢知道父母同佢一齊行﹐佢會比心機的﹐所以你一定唔可以灰心一定要堅持。
雖然我知做家長既好辛苦又好担心。加油﹗
‹ 上一主題|下一主題