用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 而家先搞下年去英國讀書會唔會太趕
go

[英國] 而家先搞下年去英國讀書會唔會太趕 [複製鏈接]

阿囝今年13歲(7/2010),讀緊中二,原本想佢讀完中三先,而家開始爬文至發覺銜接嘅歲數好似唔上唔落,如果下年14歲去讀year 10係咪趕唔切?定等多年先報year 10 (因見見到話year 11唔收生)。另,唔知由邊度開始著手好,咁趕係咪搵agent安排會好啲?大家可否畀啲意見(努力爬文中),先謝!
   7    0    0    0

阿熊主人 發表於 23-11-7 15:02
阿囝今年13歲(7/2010),讀緊中二,原本想佢讀完中三先,而家開始爬文至發覺銜接嘅歲數好似唔上唔落,如果下 ...
英國私立寄宿學校基本上係跟年齡收生,即係話入學當年嘅9月1日足幾歲就入邊年,同佢香港讀form幾毫無關係。如果你小朋友係10年7月出世,咁明年9月1日已經足14歲,係要入Y10。
- 如果你aim for一線學校,而家報明年已經好遲(大部分到應該冇機會)。如果只係有學校讀就得,咁而家都仲有可能嘅。

- 盡量唔好等多一年先報啦。大部分英國學校都唔會收Y11學生,因為GCSE基本上係一個兩年嘅course,大部分學校唔會搏收個學生返黎而考得唔好,對學校或者學生都唔公平。

- 如果你咩資料research都冇做過,咁你去Agent索下料都無可厚非。但係我就建議你有咗基本資料之後就自己報名,自己跟。

阿囝今年13歲(7/2010),讀緊中二,原本想佢讀完中三先,而家開始爬文至發覺銜接嘅歲數好似唔上唔落,如果下 ...

明年九月讀Y10 年齡/程度上合適
Y11去要報1年制GCSE課程讀少啲科
看看以下寄宿過半男女校有無心儀
可直接問學校Y10有無位/如何申請
如要經指定Agent申請 學校會告知

England Co-ed Boarding schools #45
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3877574&pid=49258757

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝解答🙏🏻阿囝好動,讀書成績一般,唔敢諗一線學校,如果著重校風,可唔可以建議有乜選擇?(而家有啲擔心趕唔切要等到Y12先過到去)

回覆 Poyau 的帖子

謝謝回覆。因為完全唔認識英國嘅學校,真係要啲時間睇吓邊啲適合我囝,多謝你嘅資料。

如果打算私校寄宿可以讀低一屆,即係讀完中二去UK讀中三year 9,最好找兩三個升學顧問,睇吓有邊啲學校仲有位俾你報名,全部考入學試

阿熊主人 發表於 23-11-8 00:35

謝謝解答🙏🏻阿囝好動,讀書成績一般,唔敢諗一線學校,如果著 ...
你有咩選擇學校嘅要求?例如全寄宿比例要高?男校/男女校?玩咩運動?要收窄範圍先俾到有意義嘅提議。如果你有時間,可以睇睇我喺EK啲日誌,有詳細解釋。

我女公校讀低一屆,14year 9

全寄宿比例高都好重要,因為冇親朋喺英國。囝有踢開足球,成績一直都係中游(冇補過習),數學比較上差少少。讀緊傳統男女校,覺得男女校都適合佢。佢好鍾意玩(特別打機),但臨測考都會自己溫書,係守規矩嘅小朋友。自知過咗報名時間,期望搵間學術唔太差(唔洗一線),校風純樸嘅就可以。

回覆 eli_leung 的帖子

下年14歲仲可以讀Y9嗎?原本諗住佢讀完中三之後(15歲),即2025年過去讀Y10,而家先知14歲係讀Y10,怪自己太遲做功課

回覆 caracol 的帖子

原來可以?我以為一定要跟足幾多歲就要讀year幾,謝謝你

阿熊主人 發表於 23-11-8 10:33
回覆 eli_leung 的帖子

下年14歲仲可以讀Y9嗎?原本諗住佢讀完中三之後(15歲),即2025年過去讀Y10,而家先 ...

其實一般寄宿私校我覺得年齡又唔系甘嚴,我仔都系讀完中三(佢6月出世)去英國讀Y10,讀完Y11轉第二間讀Y12都無問題,唔系一線果D其實大把選擇,新手無從入手最方便系揾2間升學Agent問下,將自己條件list出黎比Agent幫你篩選,然後你再上黎問下大家意見

阿熊主人 發表於 23-11-8 10:26

全寄宿比例高都好重要,因為冇親朋喺英國。囝有踢開足球,成績一直都係中游(冇 ...
想要傳統英式教育,我認為全寄宿比例至為重要(但係唔係你講嘅有冇親戚朋友喺英國呢個原因),我日誌有講。

我求其講幾間全寄宿比例高嘅學校你可以去做吓功課:Uppingham, Repton, St Edwards, King's School Canterbury, Shrewsbury(呢啲未係最top嘅學校但係各方面都ok)。再次少少仲有Canford, Christ's Hospital, Sherborne Boys(男校)。

冇錯私校校長係有收生酌情權,可以收高或低一年年齡嘅學生。不過呢樣真係要逐間學校去問,一般都係跟足年齡指引。

歡迎PM我討論。

回覆 yuyueng 的帖子

多謝你嘅回覆,真係無從入手,會搵agent攞啲資料睇吓先,多謝你!

多謝你幫忙,你俾嘅資料對我呢啲零概念嘅新手好有用,多謝你🙏🏻🙏🏻🙏🏻

阿熊主人 發表於 23-11-8 20:50

多謝你幫忙,你俾嘅資料對我呢啲零概念嘅新手好有用,多謝你🙏🏻 ...
唔使客氣,你有時間心機睇睇我啲日誌,有講解點樣揀傳統英式寄宿學校(當然係從我角度)。亦歡迎你PM我討論。

回覆 阿熊主人 的帖子

可以喔. 我表弟很久前也可以. 不過當然你最好問噃你學校

阿熊主人 發表於 23-11-8 00:45

謝謝回覆。因為完全唔認識英國嘅學校,真係要啲時間睇吓邊啲適合我囝,多謝你嘅資料。 ...

不用客氣
寄宿較多(約七成或以上)男女校有以下
九成以上可考慮 Christ's Hospital

Boarding ratio
-------------------------------------------------------
Wellington Coll 78.7%(863/1,097)
Oundle School 73.6%(835/1,134)
Marlborough Coll 96.3%(973/1,010)
Charterhouse 92.9%(869/935)
King's Canterbury 77.7%(733/943)
Uppingham School 93.6%(793 847)
St Edward's Oxford 84.1%(655/779)
Rugby School 76.1%(656/862)
Shrewsbury School 73.5%(620/843)

Cheltenham Coll 79.9%(588/736)
Cranleigh School 73.6%(513/697)
Bradfield College 85.5%(705/825)
Stonyhurst College 53.96%(429/795)^
Repton School 69.3%(437/631)
Christ's Hospital 92.9%(777/836)
Stowe School 72.0%(649/902)

Downside School 75.4%(266/353)
Sedbergh School 96.7%(561/580)
Millfield School 74.3%(975/1,312)
Malvern College 78.7%(511/649)
Bryanston School 71.8%(578/805)

^ Including St Mary's Hall prep (3-13). Boarding around 70% per school website.

Source: ISC
https://www.isc.co.uk/schools/

阿熊主人 發表於 23-11-8 10:26

全寄宿比例高都好重要,因為冇親朋喺英國。囝有踢開足球,成績一直都係中游(冇 ...

請問是否在傳統英中成績中游
如本身B1B可考慮試13樓提及較佳的
KSC, Teddies 及 Shrewsbury

School capacity
-------------------------------------------------------
Wellington Coll 91.4%(1097/1200)
Oundle School 97.8%(1134/1160)
Marlborough Coll 98.5%(1010/1025)
Charterhouse 90.3%(935/1035)
King's Canterbury 98.2%(943/960)
Uppingham School 92.1%(847/920)
St Edward's Oxford 94.4%(779/825)
Rugby School 97.4%(862/885)
Shrewsbury School. 92.0%(828/900)

Cheltenham Coll 97.1%(1165/1200)^
Cranleigh School 96.8%(1016/1050)^
Bradfield College 97.1%(825/850)
Stonyhurst College. 92.1%(792/860)^
Repton School 92.8%(631/680)
Christ's Hospital 90.9%(836/920)
Stowe School 90.2%(902/1000)

Downside School 84.0%(353/420)
Sedbergh School 93.5%(580/620)
Millfield School 98.6%(1,312/1,330)
Malvern College 96.9%(649/670)
Bryanston School 88.4%(805/911)

^ Including prep

Source: DfE
https://get-information-schools.service.gov.uk/Search

全對。多謝你嘅資料,我有睇晒,好有用。而家比我初初出帖時冇咁徬徨。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊