用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 你地排特殊學位排左幾耐?
樓主: Shan_1016
go

你地排特殊學位排左幾耐? [複製鏈接]

引用:我由10年8月排今年八月先入S位,這段時間都

原帖由 dorothyl 於 12-06-29 發表
我由10年8月排今年八月先入S位,這段時間都係私人上課。
私人好貴牙,無咁嘅能力

引用:囝囝有幾大?輪哪類位?(S位、I位、E位)排期

原帖由 fandd 於 12-06-28 發表
囝囝有幾大?輪哪類位?(S位、I位、E位)排期時有否選擇較闊的區域?以縮短輪候時間.如果唔想浪費治療既黃金時 ...
S,I,E姐係咩?

fandd  要了解何謂S位、I位及E位,請瀏覽下面網址:
http://blog.yahoo.com/ENTlaser/articles/128249  發表於 12-7-6 13:34

引用:+本帖最後由+why-me+於+12-6-29+12:41+編輯

原帖由 why-me 於 12-06-29 發表

真係越來越多人排.
咁快嘅,如果有錢我都想俾佢私人,唉

引用:唔使咁耐!我囝囝2011年2月排S位(將軍澳區),

原帖由 fandd 於 12-06-29 發表
唔使咁耐!我囝囝2011年2月排S位(將軍澳區),2012年4月便通知有位.最重要你揀位時範圍不要太窄. ...
咁快有位,你就好!我都係將軍澳區2011不過係5月,而家無可能要等多年

回覆:你地排特殊學位排左幾耐?

我而家讀緊主流n班,幾個月前返緊早期訓練一星期一次果D,

fandd  如果能夠融入主流N班,問題應唔嚴重吖!  發表於 12-7-6 13:36

star : JULY 2011
Received letter : APR 2012
new school : Mid Aug 2012 (HEEP HONG AT SANDY BAY)

jessiechengkw 發表於 12-7-6 15:18
star : JULY 2011
Received letter : APR 2012
new school : Mid Aug 2012 (HEEP HONG AT SANDY BAY)

I CHOOSE ALL SCHOOL IN HK ISLAND

我都係大包圍選2個地區..希望可以快d有位

呢個星期,我止住眼淚就不停搵course幫阿仔報。真糸填表都填到手軟。又不停俾人請食lemon。心情好灰。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:呢個星期,我止住眼淚就不停搵course幫阿仔

原帖由 chowqv 於 12-07-06 發表
呢個星期,我止住眼淚就不停搵course幫阿仔報。真糸填表都填到手軟。又不停俾人請食lemon。心情好灰。 ...
協康會好多課程..試下打多幾區問..誇區都去上..好多機構早一個月已經報晒名暑期班..你住邊區??

yuki8484 發表於 12-7-6 22:03
協康會好多課程..試下打多幾區問..誇區都去上..好多機構早一個月已經報晒名暑期班..你住邊區??

...

無錯,普通既,一糸已經無得報,一糸最多waiting list,有d一聽到我個仔糸咁,都話唔俾位。

協康既都唔平。我個仔呢個期先去到評估,咩位都要等耐好多。

家下我只糸報到佢學校既音樂同話劇班。仲要糸我求人地俾多一個位我。導師見我咁可憐,先俾一個位,但

糸我都在場陪住上,以防佢地攪唔定我個仔。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

仲有小童群益會/明愛/基督教....好多都有專for自閉小朋友既班..唔好唔開心..要堅強..只有自己先可以幫到自己的小朋友

協康青蔥有d私人s位,一個星期返2日或3日,相對價錢平d,好似可以申請關愛基金,當然要睇你收入,試吓問吓d中心

但聽聞協康攪既每週三日課程都要收$5000,如果真係呢個價就一D都唔平'協康攪既五天密集式課程都改$8500,仲貴過好多私人呢!

我報左協康9月新班..一星期番2日要$3500..有經濟困難可申請減學費..如果3日班要$5xxx..

現況是部分雙非兒排到e位,特登由上面落黎上堂,但常常缺席!就這樣keep住個位又唔上堂,浪費資源!有心做訓練的就遲遲都未有位!雙非孕婦闖關,影響嬰兒健康,生出特殊小朋友,條隊越來越長就係咁解!

引用:現況是部分雙非兒排到e位,特登由上面落黎

原帖由 monssa 於 12-07-12 發表
現況是部分雙非兒排到e位,特登由上面落黎上堂,但常常缺席!就這樣keep住個位又唔上堂,浪費資源!有心做 ...
我在重災區新界北的..真係深深感受到雙非帶黎既影響..佢地好神通廣大..邊度有位都會知..仲識申請好多資助..什麼關愛基金/學費減免佢地都做齊..我地土生土長既香港人就要無了期咁等

引用:Quote:原帖由+monssa+於+12-07-12+發表現況

原帖由 yuki8484 於 12-07-12 發表
我在重災區新界北的..真係深深感受到雙非帶黎既影響..佢地好神通廣大..邊度有位都會知..仲識申請好多資助.. ...
我等見dr都等左半年,阿女都就3歲啦,唉!邊有5千蚊去私人吖

引用:Quote:原帖由+yuki8484+於+12-07-12+發表我

原帖由 giben1231 於 12-07-13 發表
我等見dr都等左半年,阿女都就3歲啦,唉!邊有5千蚊去私人吖
你都係新界區??我2月排..7月見醫生..因5月尾我打去呻過小朋友情況越黎越嚴重..自己真係無事睇私人..個姑娘好好人..開解我仲話會mark低同醫生商量有無d期多左可以比我見..

‹ 上一主題|下一主題