用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 想讀社工牌
go

想讀社工牌 [複製鏈接]

請教各位,因為為左工作同將來,有心想讀社工,請問那裡讀會認可,我中五無五科合格,好似D副學士先修都未入到,係咪要從毅進讀一年,拎到五科合格認可先再報副學士先修,有無其他途徑呢?Thanks
   1    0    0    0

有D大學的副學士課程會有一種叫年長生的途徑 (MATURE STUDENT), 夠廿三歲再加幾年工作經驗就可以申請, 但競爭都好激烈, 而家PT的社工得番港專同埋城大, 但每間每年都只係收幾十個名額, 如果呢個係你的夢想的話, 不妨花多D心機去準備, 比如話:

英文唔合格: 可以讀IELTS, 出面有D機構入讀包合格, 不過都幾貴
未做過: 入職相關行業 (福利機構), 一來可以試下自己係咪真係有興趣入行, 二來有相關工作經驗, 再加埋機構的推薦信, 會較有利

希望幫到你~ :)

唔該晒你啊!

可以讀城大副學士, 自負盈虧, 學位較多,不過好多機構都會五科合格, 可能你要補考返

明愛xxx專業進修學院都有得讀, 好似收生標準同收費都比一般大學平~你可以研究下~

回覆:想讀社工牌

正常系毅進all pass = CE 5科合格
咁就有資格去讀pre AD
ad pass 之后就去AD
CITY AD 嘅社工最難同最多人報
因為讀完個course 系考埋個牌
其他好似唔得
但GPA要勁高 3.xx先收

‹ 上一主題|下一主題