用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
樓主: dudu19812002
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

各位,.
昨天收到協和寄嚟的有關課後功課輔導班嘅資料,上面寫住家長需自行安排小朋友放學方法,你哋知唔知如果join咗有冇校車返屋企架?我見900/2個月,有人教佢做功課,好似幾抵咁,最啱我哋要返工又唔多準時放工嘅媽咪,不過如果join,我個工人就會超嘆........9-6都唔駛做

holongmama,

我未收到wor.. 可唔可以講詳細d. 我好有興趣呀! 唔該晒!

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-8-19 09:34 發表
各位,.
昨天收到協和寄嚟的有關課後功課輔導班嘅資料,上面寫住家長需自行安排小朋友放學方法,你哋知唔知如果join咗有冇校車返屋企架?我見900/2個月,有人教佢做功課,好似幾抵咁,最啱我哋要返工又唔多準時放工嘅媽咪, ...

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-8-19 09:34 發表
各位,.
昨天收到協和寄嚟的有關課後功課輔導班嘅資料,上面寫住家長需自行安排小朋友放學方法,你哋知唔知如果join咗有冇校車返屋企架?我見900/2個月,有人教佢做功課,好似幾抵咁,最啱我哋要返工又唔多準時放工嘅媽咪, ...

我都有收到,其實我都好想join,但都怕冇車返!今日褓姆車姨姨黎搵我,我都有問佢,如果join左呢個服務,咁佢地6點有冇車可以接小朋友呀?佢只係有同我講6點都有車既..之後就忙住對阿女既名,同埋講上落車時間,所以我同佢都唔記得左呢件事喇~睇下明天打電話搵我時,我又再問一問先~~之後我就再上黎報料啦!
[

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-8-19 14:46 發表
holongmama,

我未收到wor.. 可唔可以講詳細d. 我好有興趣呀! 唔該晒!

我又send俾你...你check mail~~
[

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-8-19 14:46 發表
holongmama,

不過,佢話24號前要寄返去,你如果未收到就真係打電話返學校問一問喇~
[

dudu,
真係唔該晒你, 一陣要打去學校check 下先, 我記得好似收個封信係29/8 既poster, 但唔係呢封"託管信"

你地會唔會join"託管", 時間好似好長, 同埋唔知有無媬姆車??

原帖由 dudu19812002 於 09-8-20 00:51 發表

不過,佢話24號前要寄返去,你如果未收到就真係打電話返學校問一問喇~

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-8-20 11:48 發表
dudu,
真係唔該晒你, 一陣要打去學校check 下先, 我記得好似收個封信係29/8 既poster, 但唔係呢封"託管信"

你地會唔會join"託管", 時間好似好長, 同埋唔知有無媬姆車??

...

時間都唔係太長既,不過就真係怕join左,但又冇車返黎~~~~所以我都係唔join喇!
[

我都唔會join, 因時間比較長, 由8點上校車到返屋企7點鐘, 佢地剛剛先上小一, d學習時間同幼稚園巳經好大分別, 唔想佢有bad feeling住, 或者遲d 先join 啦, 睇佢地適應得如何先決定.

原帖由 dudu19812002 於 09-8-21 00:39 發表

時間都唔係太長既,不過就真係怕join左,但又冇車返黎~~~~所以我都係唔join喇!

原帖由 dudu19812002 於 09-8-21 00:39 發表

其實可以問吓, 因下午校2-6年級未轉全日制, 每日都是下午6時放學, 我囡都搭校車返屋企.
yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

醒目開學勳章

原帖由 曉晴媽咪 於 09-8-21 18:35 發表

其實可以問吓, 因下午校2-6年級未轉全日制, 每日都是下午6時放學, 我囡都搭校車返屋企.

但我想問下,你女女係搭校車定係褓姆車架??今年為何冇左校車黎葵涌村呢??上年我問都仲話有....
[

原帖由 dudu19812002 於 09-8-22 01:49 發表

但我想問下,你女女係搭校車定係褓姆車架??今年為何冇左校車黎葵涌村呢??上年我問都仲話有....

我囡搭校車, 至於今年冇左校車, 會唔會太少人坐(only 一年級), 成本大(因油貴及有一個褓姆照顧)所以唔開line, 但我估二至六年級會照開line, 所以你話上年有.  其實今年都有, 但可能只會就下午校既返放學時間.  但我有一日踫見囡囡同學仔, 佢嗰妹讀一年級, 有校車坐返學 and 會放學留至 6pm 和家姐一同坐校車回家.  但佢兩個囡就會唔同時間坐校車返學.
yvonne (^-^), 曉晴已經小五啦!

Karen,

check PM

我之前同媬姆車司機傾計, 佢話因今年小一雖然係全日, 但上午校同下午校返學時間唔同, 所以全校有4批返學同放學時間, 校車部頭痛緊, 因好混亂, 可能係呢個原因, 校車做唔到好多區瓜....

你地尋日有無送小朋友返學, 因太多人, 地方太細, 情況好..... 真係唔相信會安排得咁差..希望今日有改善啦! 你地今日會返家長義工嗎?

醒目開學勳章

原帖由 August07 於 09-8-25 10:32 發表
我之前同媬姆車司機傾計, 佢話因今年小一雖然係全日, 但上午校同下午校返學時間唔同, 所以全校有4批返學同放學時間, 校車部頭痛緊, 因好混亂, 可能係呢個原因, 校車做唔到好多區瓜....

你地尋日有無送小朋友返學,  ...

我噚日都有湊阿女返學校,其實我又唔係好亂囉,少少一定有既,只係有d家長可能太擔心小朋友喇!!所以擔心時都冇咩規律可言...今日阿女開始有褓姆車返學放學,所以都唔知今日學校情況...
4批既學生真係好頭痛呀!!不過,講真有校車就平好多...但今日見褓姆姨姨都好好,我都放心哂......

我想參加家長義工,但係因為我仲要湊埋倆個小朋友,所以做唔到,希望細妹返小一時,我可以幫下手啦.......為學校出一分力...

[

醒目開學勳章

原帖由 曉晴媽咪 於 09-8-24 19:20 發表

我囡搭校車, 至於今年冇左校車, 會唔會太少人坐(only 一年級), 成本大(因油貴及有一個褓姆照顧)所以唔開line, 但我估二至六年級會照開line, 所以你話上年有.  其實今年都有, 但可能只會就下午校既返放學時間.  但 ...

咁又係,如果只係得一級係全日,人就真係唔多!我見今日褓姆車上都唔太多小朋友!!我相信你講得好對,校車真係只開俾二年級至六年級既哥哥姐姐返學...希望來年會有改善下,或者平d啦...因為真係好貴....哈哈...如果我細女返小一,都仲係咁要褓姆車既,咁倆個咪要1600蚊....太貴喇....
[

醒目開學勳章

我又好想問下大家有冇申請車船津貼....批唔批呀??我今年申請,都怕唔批....
[

原帖由 dudu19812002 於 09-8-25 19:06 發表

咁又係,如果只係得一級係全日,人就真係唔多!我見今日褓姆車上都唔太多小朋友!!我相信你講得好對,校車真係只開俾二年級至六年級既哥哥姐姐返學...希望來年會有改善下,或者平d啦...因為真係好貴....哈哈...如果我細 ...

原來今日褓姆車已經可以接載,我地係校車,可能要正式開學先有得用,我地8:30上車,好方便呀。

dudu19812002,你係咪全職mama﹖三個小朋友﹖你好勁呀!我add左你msn,但你好似未覆呀,我小朋友同你同班,可以多d交流下情報,小學有咩甩漏,都唔似kinder咁寬容,我都好擔心ga。

各位,我星期五兩公婆公司都有重要meeting,完全請唔到假,join唔到個表演,你地有冇人會錄低呀,唔知可唔可以send返d link黎呢 ,我未必可以成日上黎,但可msn,如果方便msn,歡迎pm交換email。

原帖由 dudu19812002 於 09-8-25 19:06 發表
我又好想問下大家有冇申請車船津貼....批唔批呀??我今年申請,都怕唔批....

開始左申請la﹖c la,我個summer都忙住搬屋,無咩點prepare過小學既野,我好似遊緊雲咁,有咩deadline有咩情報,唔該上黎分享下呀,我係一個超級懞媽黎ga。

re: 校服我幫襯左德信,我覺得條褲既質地好d,哎,返黎一機洗晒,結果兩件恤衫都血染的風采,德信d人仲同我講唔會甩色.....

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-8-26 09:45 發表

原來今日褓姆車已經可以接載,我地係校車,可能要正式開學先有得用,我地8:30上車,好方便呀。

dudu19812002,你係咪全職mama﹖三個小朋友﹖你好勁呀!我add左你msn,但你好似未覆呀,我小朋友同你同班,可以多d交流下情報,小學有咩甩漏, ...

Hi~~你就好啦!係校車,平好多喎!!!依家聽褓姆車姨姨講,只係佢地先咁早有車接送小朋友~開學之後,褓姆車就8:05上車!你8:30先上車,咁你一定住好近學校..真係好呀!!我都有同我老公講,想搬屋,搬出九龍...依家葵涌真係遠呀!!

我係全職媽媽黎架!我家有3個小朋友,搵工人都好難湊...其實一D都唔勁架!好辛苦...不過,我想法都係兩個就夠哂數...HAHA

星期五既表演,我有join呀!!我都會帶相機去架,不過唔知錄唔錄到..希望錄到之餘仲可以幫你啦...

你小朋友同我阿女讀同一班,咁叫咩名呀?可能阿女識左你既小朋友都未定喎~~
[
‹ 上一主題|下一主題