用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 4歲未仲未識講野
樓主: *.*
go

[聽/語障] 4歲未仲未識講野 [複製鏈接]

我個仔3歲個陣時都未講野, 咁個老師教左我d技巧, 佢好好架, 經驗豐富, 仔仔而家冇問題喇!
老師佢而係西九開左個新centre, 你可以試下, INSS.ASIA

回復 flossie 的帖子

你個仔3歲個陣時都未講野, 係一D野都唔講定點? 評估結果係什麼?

只識講1,2,3 咋, 評估完 (政府), 派左去言語訓練, 上完一個COURSE, 就完左喇.  我自己就搵左 個miss 做 assessment, 佢仲教左我如何去幫助阿仔開口, 總之當時就乜都要試啦.  我見到個subject 話小朋友4歲仲未識講野, 又真係有D遲喎, 有需要就去試下啦.

原本是一星期一次的,+但語言治療師說家居訓

原帖由 *.* 於 12-10-26 發表
原本是一星期一次的, 但語言治療師說家居訓練最緊要, 如果在家訓練唔夠, 一星期返去一次, 大多數只是從溫,  ...
我都好擔心呢!我仔仔2歲6個月仲係好多BB話! 同樓主仔仔好似既係好快認到1—10同英文字母,我有帶仔仔上言語治療,但去到課室比較緊張唔唔肯聽指令,所以ST話要改善行為先....
點知小朋友有無失語症呢??

回復 flossie 的帖子

我們2012/12月政府評估, 2013/2月先上第一堂COURSE, 女兒28個月, 個個星期六去上私人言語.

回復 ronnibaby 的帖子

我識好多男仔都遲講野喎, 唔好咁擔心, 真係想知咪去CHECK 下囉.

回復 McBonnie 的帖子

而家私教幾$ 堂

回復+ronnibaby+的帖子 我識好多男仔都遲

原帖由 flossie 於 13-02-20 發表

我識好多男仔都遲講野喎, 唔好咁擔心, 真係想知咪去CHECK 下囉.
好多朋友同親友都係咁講,但我評估左仔仔有A仔傾向,因為講BB話同溝通能力較弱,依家唯有努力上私人堂同家居訓練啦.....可以去邊度check失語症? 我之前帶仔仔上既ST係優X治療教育

not quite sure , maybe I give u the contact of the centre , u try try

回覆:flossie 的帖子

想問下,未做言語評估係咪都應該上下呢d班?幾錢堂?

回復 jessraybb 的帖子

通常都係評估完, 有需要先至去語言訓練架啦.  

回覆:4歲未仲未識講野

咁而家都係等返健康院先轉介去做評估啦?

回覆:4歲未仲未識講野

朋友send俾我,都諗住報名睇睇

回復 *.* 的帖子

Hi *.*

I was a typical example. I did not speak a single word until four years old. However, my case is not exactly the same as that of your child. I did not response much and was just like living in my own world. At last I could speak but was still in my own world. Let alone, my academic performance was the lowest among the class. Even my family thought that I was foolish.

It was strange that at primary 4, I felt just like waking up and become normal after that.

According to you, your child has response, can pay attention to the surrounding, and show good understanding to the request and question of the teacher. I wonder if the problem is psychological one. If there is any physical problem eg. the muscle or tongue, still your child can make some noise or speaking not very clear.

Cheers,

HKAUS   

回復 1仔1女 的帖子

Hi,

I agree that your way is very good and can work well

回復 ChingMan1002 的帖子

我個侄女之前都有失語癥,佢嗰個言語治療師幾好。如果有需要我可以pm你。

*.* 發表於 12-10-24 13:30
有沒有小朋友4歲還未識講野, 係單字也不會....
好擔心, 我小朋友12月便4歲了, 但現在也是零語言, 但有發音 ...

我小朋友同你差吾多大, 依家4歲多d, 醫生同佢排政府位, 我等咗差吾多一年, 終於等到.  但係依家反而吾想讀, 留畀有需要人讀.

呢1年裏面, 佢返咗 pn, 開學3個月講野都無進展, 我就日日train 佢, 要佢答我先畀物件佢.

日日同佢睇書, 日日放故事性dvd佢睇, 日日教佢讀書, 温學校書.  問佢好多問題.  由詞彙教起, 再教句子.

1年嚟進步神速, 可以駁咀怎至講述學校情況, 發生咩事!  但係仲有小量音未發正.

引用:但佢仲未肯講野,+真係好擔心!+都唔知幾時先

原帖由 *.* 於 12-10-26 發表
但佢仲未肯講野, 真係好擔心! 都唔知幾時先肯講.....
我是排 e位, 不是 i位, 可能比較耐, 其實我個仔咁情況 ...
如果佢其它方面冇問題只欠言語方面!咁讀主流冇可能4歲仍零交流!是否還有一些你們未察覺到?

引用:因為話佢眼神接觸差,+但有眼神交流的,+我叫

原帖由 *.* 於 12-10-29 發表
因為話佢眼神接觸差, 但有眼神交流的, 我叫佢, 佢會應我, 亦會望我的. 但健康院準則是沒有語言及眼神接觸差 ...
我仔之前言語治療師也說他是失用症!所以找左做口肌比較出名治療師做!由2歳多跟到以架5歲多!能說很多很多了

回復 anlywan 的帖子

Anlywan, 可否PM我你口肌治療師的資料。因為我囝囝又係好多嘢想講,但講咗冇人明,要練口肌,但宜家上緊堂既言語治療師只係不停叫佢講嘢,冇幫佢練口肌,就只係我出聲要求時才幫佢做5-10分鐘。
‹ 上一主題|下一主題