用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-4-6 17:28
早2-3年,據聞,當年應該係農作物失收,好似得38次星星級,平均假設每人要有3次,已經可以估下夠唔夠10個 ...
正如前面所講,入E和夠分讀E,係兩個概念.(請注意,亦並非話夠資格讀E,即主要夠分,而不需考慮科目,以及非DSE都係"夠分",比如IB)
半山和佐敦,應該沒乜人會懷疑超過30個夠分讀E.男拔僅僅IB狀元已經17個(復核前,好似復核后又加一個半個,探花尼),加埋DSE,閑閑地超過30個.仲有HY等學校尼.直資尼度最少3甚至直接5.中間數,應該恆定4間

男大校(指人數最多個一間),唔夠?

隔離校,話某年失收,但需知道,星星係一個比例,過往人數多,夠分一定比近年增加E學位后多人夠分.尼度少了,則分佈其它地方而已.

以上加埋超過5,難嗎?

女皇校,數年前,數過.約12個夠分(係兩年).車房校,19~22個,紅磚,人數較多,(沒數過).相信會稍多,但30個有保留,因自行生不夠多(與直資比).

medicine 發表於 22-4-6 19:59
正如前面所講,入E和夠分讀E,係兩個概念.(請注意,亦並非話夠資格讀E,即主要夠分,而不需考慮科目,以及非DSE都 ...

女皇校都亦僅僅10多個(夠分,某年入了9個),因而前面網友話地區强校5-7(入E而非夠分)個係合理範圍

b3410 發表於 22-4-6 15:51
每年30+ 入醫科的學校不多的。除了SPCC穩定的30+,其他幾間10 -20左右比較常見。
2021年SPCC 大致40+,DGS ...
SPCC 有幾多係經IB入?

clz 發表於 22-4-6 20:50
SPCC 有幾多係經IB入?
具體數字唔知,不過應該絕大部分DSE入。IB同學目標Ivy league, oxbridge 多。反而DBS  IB同學入醫科多,唔知點解。

b3410 發表於 22-4-6 20:55
具體數字唔知,不過應該絕大部分DSE入。IB同學目標Ivy league, oxbridge 多。反而DBS  IB同學入醫科多,唔 ...
睇返過去5年, 共有14 ivy league offers, 60 oxbridge offers. average ~3 ivy league, 12 oxbridge offers a year (offer, not destination) .... SPCC 咁多人43+IB, 仲有其他去邊?

medicine 發表於 22-4-6 19:59
正如前面所講,入E和夠分讀E,係兩個概念.(請注意,亦並非話夠資格讀E,即主要夠分,而不需考慮科目,以及非DSE都 ...

我就係指車房校,傳聞,應該係18年,38人次星星~~~ <———

改正,18年係近4最好一年,星星係59,20年係27,19年係47

mcl203 發表於 22-4-6 21:52
我就係指車房校,傳聞,應該係18年,38人次星星~~~

我“妹”,咩叫車房校?

clz 發表於 22-4-6 21:33
睇返過去5年, 共有14 ivy league offers, 60 oxbridge offers. average ~3 ivy league, 12 oxbridge offers ...
我都係睇新聞
SPCC
13名狀元之中,僅4人表明決定留港升學,8人均計劃到英美加學府升學、1人未決定留港或赴笈海外升學。其中2名狀元欲留港讀醫,男狀元植永祺稱,疫情下見到「Dirty Team」不惜性命到隔離病房工作,大受感動,故希望將來加入醫護團隊,暫未決定入讀港大抑或中大醫學院;另一男狀元伍縉禧則說自小對生物、科學有興趣,擬到港大讀醫;女狀元杜熙潼則計劃讀港大建築。

另一名留港女狀元黃伊穎則計劃入讀港大工商管理學學士及法學士(BBA Law),被問到是否仍對香港法治環境有信心,有選修歷史的她形容現時正值香港發展的重要轉折點,借古鑑今看到法律發展有助推動社會發展,形容自己土生土長、對香港有很大的忠誠度(loyalty),未來盼用自己的長處貢獻社會。

計劃到英國倫敦政治經濟學院讀政治與歷史的男狀元鄭致弘,則形容香港正處於「有趣的狀態」,過去從歷史科讀過歐洲革命潮期間,經歷高壓管治但「人係壓唔住」,「終歸所有嘢會變好」,相信增值自己,社會環境亦會變好,但暫時未決定將來會否回港發展。

拔萃男書院今年共有17人在IB考試取得45分滿分,成為IB狀元,當中12人留港讀書,包括8人修讀醫科;另有3人赴海外升學,2人未有決定。

nicolemummy 發表於 22-4-6 22:01
我“妹”,咩叫車房校?

唔使留意,只係某年某日某網友嘅唔適服下嘅留言~~~

nicolemummy 發表於 22-4-6 22:01
我“妹”,咩叫車房校?

ywgs
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 22-4-6 22:42
唔使留意,只係某年某日某網友嘅唔適服下嘅留言~~~
謝謝.

gracelam 發表於 22-4-6 22:47
ywgs
嘩, 謝謝. 點解咁多暗語我唔知. 我要多多浦EK.

gracelam 發表於 22-4-6 22:47
ywgs

似乎,唔係~~~

mcl203 發表於 22-4-6 23:29
似乎,唔係~~~

唔通我記錯
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-4-6 23:30
唔通我記錯

有點明顯,M網友已經提示輕輕鬆鬆~~~

nicolemummy 發表於 22-4-6 22:50
嘩, 謝謝. 點解咁多暗語我唔知. 我要多多浦EK.

我都係 上EK 果然得到好多資訊

mcl203 發表於 22-4-6 23:38
有點明顯,M網友已經提示輕輕鬆鬆~~~

車房校同隔離校是附近鄰居乎?

mcl203 發表於 22-4-6 21:52

我就係指車房校,傳聞,應該係18年,38人次星星~~~  ...
個年以BEST6計19個,以7科計加權就22個

gracelam 發表於 22-4-6 23:30
唔通我記錯
隨隨便便話,個一間條斜路好多車房~~~

medicine 發表於 22-4-7 04:56
個年以BEST6計19個,以7科計加權就22個

BPS你熟過我,我只可以用數字去斷估一下,和某些中學數字去參考一下:

前設:
宜家係講夠分,並非只計入醫~

唔講IB,始終唔識同DSE比較,況且上年量寬~

網友先出題係30個或以上,不如假設係每年或起碼大部份時間會発生~

不如統一計36分,如果計7科40 係50/50,並非全入~

以下數字某啲係大約數一數,並未完全準確~
BPS 5** / 5*
2020 27/112
2019 49/127
2018 59/109
2017 47/131

平均要求36分係: 6科 x 5*或以上=6x6=36

2020 BPS 5* 或以上係139/6=23人

以上係假設嘅平均,當中有學生取7-8科5* 或以上,亦有學生有5有4但其他高分

似乎,依此前設下,除非高度集中呢23人,佢哋取走非常大比例 ** / *,否則極難出現23人或更多,30人更加似乎不可能~

QC, 夠36分以上人數
2021 28
2020 25
2019 19
2018 17

就計下呢28位同學,共取
73個 5**
87個 5*
一共160個 5* 或以上
平均1人取5.7個

可以用嚟對比下,只可以參考一下,BPS Vs QC情況,從而大約估計要36分嘅學生人數,當然數字係唔會準嘅

MSS,我只有2017年
該年共取30個 5**,150個 5*,但人數係91,約75% BPS人數,不過2017年MSS成績係比較好嘅一年

HKUGA
2021 取42個 5**,123個 5*,大約13個有36分或以上

鄧顯
2021 有9個36分或以上

曾肇添
2021有11個36分或以上

林護
2021 應該比鄧/曾少啲

張祝珊
2021取40個5**,分別由23位同學取到

‹ 上一主題|下一主題