用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 想問一吓比較文靜的女孩合適讀私校式直資嗎? ...
go

想問一吓比較文靜的女孩合適讀私校式直資嗎? [複製鏈接]

想問一吓比較文靜和不出聲的女孩合適讀私校式直資嗎? 宏信是否不喜歡這樣的學生嗎?
   0    0    0    0

回覆:rainrain613 的帖子

我都好想知。請問有無溫文內向一點的男孩或女孩在這裏讀?可否就他們在此校的學習和與同學相處等方面分享一下。以及有什麼好處或困難?又或者個個都是話潑外向型才入讀?

聽聞LA只喜歡收活潑型學生
越活潑越好...

我個仔讀緊year 2 , 佢係活潑型, 我留意到year 2每班都有幾個係較文靜既男仔&女仔.

引用:我個仔讀緊year+2+,+佢係活潑型,+我留意到y

原帖由 petpet1117 於 12-02-14 發表
我個仔讀緊year 2 , 佢係活潑型, 我留意到year 2每班都有幾個係較文靜既男仔&女仔. ...
請問他們的學習表現如何,同學關係如何?譬如在小朋友眼中他們是怎樣?

我個仔讀year 1, 班中也有不少同學較文靜的同學, 他們也讀得很開心.

我相信LA喜歡收喜歡/不怕表達, 自動的同學, 這跟活潑與否沒有太大關係.   

回覆:想問一吓比較文靜的女孩合適讀私校式直資嗎?

Kamtsk :  我想請問這校語境如何,囝囝英文同普通話有進步嗎?課程如何?共有幾多科?thank you !

BBMA06,
1. 語境 : 由外籍及中國人(說普通話的)老師為班主任, 課內小朋友要說英文/普通話, 課外自由選擇.

2. 進步一定有, 日日聽說讀寫, 好難無進步, 不過進步多少, 好睇小朋友本身. (每間學校都一樣)

3. 科目 : 中文(普教中), TFI ( 英,數,常混合體), PE, MUSIC, ARTS, 宗教, LIFE EDUCATION, 閱讀.

課程方面, 很難在此詳細說明, 大致是以單元學習, 沒有一般的英文,常識,數學書. 如果有興趣, 不妨8月去聽下2012-2013的小一入學簡介會.

歡迎其他家長補充.

Thank You ! 我也很喜歡這校,所以較多疑慮。但無考試默書,程度會否較低,是否不用溫書,小朋友對學習會否較鬆散?

其實有中文默書 ( 已默了3次), 英文會有phonics quiz, 數學都會有quiz. 只有中文默書我地要同佢溫, 其他就無預過要我地同佢溫, 小朋友識幾多, 在quiz中表演晒出黎. 其實quiz都不多, 幾時測左都唔知.  

想了多月傳統定宏信,依家好期待九月加入宏信大家庭。

請問year 1 係八月尾返學定係九月頭先返呀?

回覆:BBMA06 的帖子

我都好期待呀!

去年我們在8月尾(29-31/8)有induction course ( half day ), 而首1.5個星期, 會返半日, 做下Classroom routine training, language assessment, prepare back to school celebration...... 家長則會見下homeroom teachers, 聽下seminar 等. 去年12/9正式返全日.

始終唔係傳统學校,同學上堂會較活動形式,少好多功課,兼無考試,老師會係上課中評估,相信小朋友較少壓力!

BBMA06 發表於 12-2-22 17:14
請問year 1 係八月尾返學定係九月頭先返呀?

welcome !!!!!!
8月尾會有adjustment class.
開學頭2 weeks 都係半天上學.
‹ 上一主題|下一主題