用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 請問陸慶濤是活動教學嗎?
go

請問陸慶濤是活動教學嗎? [複製鏈接]

各位家長你地好呀, 我對陸慶濤學校都好有興趣, 但我唔係好知現今學校既行情. 聽人講陸是半活動教學, 是嗎? 請問何為半活動教學? 我好喜歡活動教學既形式, 唔想兒子返學放學只是抄抄抄, 背背背, 默默默! 痛恨不曉轉彎的model answer, 希望兒子學懂自理自學, 不過唔想小朋友太鬆散, 因為學習是應該付出一定程度的努力, 但我亦唔希望太谷, 我想...陸慶濤便是如此, 對嗎?
瀏覽某d post, 有人話陸比較谷, 我心想...是真的嗎? 是人云亦云呢? 還是有些學生本身程度問題? 谷係點谷呢? 多功課多默書測驗? 初小開始嗎?

希望各位能指教一下, 萬分感謝!
   1    0    0    1

可參考以下網頁,看看有没有幫助 :

講講保良局陸慶濤

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2341271&extra=page%3D1

多謝patkwokhk 和 cutemama2010 的回覆, 其實我未出呢個post之前已經睇左以上兩位提供的連結與及學校既網(好清晰呀). 因為我才疏學淺, 睇評鑑報告都睇到我頭暈暈! kacap好有心呀, 寫左咁多資料比大家參考 . 睇其他版面, 來來去去好多時都只係話"陸"校舍舊, 比較谷...當然kacap既post資料詳盡, 但始終只是一位家長既意見, 故我想"聽"多d陸慶濤家長既睇法. 我都睇左呢到幾版陸慶濤小學既post...不過可能陸慶濤既家長唔多活躍於此吧!

嘩~ patkwokhk好多謝你呀! 真清楚呢!
‹ 上一主題|下一主題