用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 好辛苦.........好大壓力......
樓主: nikinokb
go

好辛苦.........好大壓力...... [複製鏈接]

hinhinmummy & 小艾比,

而家我仲係呢個接受個仔有問題的階段呀... 真係唔容易的.. 又都需要大家的support 呀.

其實我都無要求社工同我轉排i 位. 而家我都keep 住排s 位, 但係排最好個間(灣仔協康), 我估要排都要排一年/以上. 到時再睇下個仔的情況啦.

nikinokb,
大家的情況差不多, 真係做過朋友啦...
讀左s位都可以轉出來的... 不過我都明白個種壓力好唔同的.

原文章由 hinhinmummy 於 08-3-19 09:17 發表

無可否認, 政府既service 就是甘多, 我個仔04年時評估都係自閉症, 都係傾向都無, 果時2歲8個月, 一個單字都吾得, 語言應該係below 9個月, 認知=bb

但是, 試諗下, 比我們小朋友更加差既小朋友亦十分多, 大家排既隊 ...

要接受才能微笑, 小朋友才能得到快樂同幸福.

壓力係你自己比自己je, 試下問下自己究竟想點, 怎樣的小朋友才能滿足到你自己?

原文章由 cecilau 於 08-3-19 09:31 發表

而家我仲係呢個接受個仔有問題的階段呀... 真係唔容易的.. 又都需要大家的support 呀.

其實我都無要求社工同我轉排i 位. 而家我都keep 住排s 位, 但係排最好個間(灣仔協康), 我估要排都要 ...
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

hinhinmummy,

多謝你先, 其實我係好心痛因為父母的成見而導致小朋友未必真正得到正確及全面的TRAINING JE.

我假期會去台灣玩呀, 同家姐阿哥幾家人一齊去玩.
你都玩得開心D 呀.

原文章由 hinhinmummy 於 08-3-18 22:07 發表

小艾比

你未醒覺? 我已經醒覺架啦, 好多人都接受吾到自己個寶貝讀s位(我都係其中之一個), 佢地會認為佢地既仔無問題, 只係比其他小朋友慢小小, 但試問, 係政府收緊資源之下(相比4年前), 醫生還提出小朋友要讀s位,  ...
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

我囝囝早產3個多月就出世, 20個月大時去大口環做了一個2歲評估, 當時醫生話我囝囝只得9個月大言語能力, 認知只得12個月大, 有自閉症傾向, 要入s位; 其後我再去私人機構作多一次評估(同一星期), 所得結果一致.  到左今年1月份去醫院作評估(2次), 當時囝囝已經足月計2歲大, 醫生已經好肯定我囝囝無自閉症, 之前既結果只係早產發展遲緩但已經追番, 叫我唔駛擔心.  現在我囝囝已經26個月大(出世計快2歲半), 已經識講好多野, 我&囝囝係比較好彩.

我有一個問題唔知大家有無想過, 就係太密既訓練會令小朋友難消化?  我囝囝到依家都只係2星期上一堂早期訓練, 呢個係協康一個早期訓練既姑娘同我講既.

認知訓練, 係同小朋友做智能上訓練, 如 : 認字, 串字, 認識身邊事物, 理解說話內容, 言語背後的意思,聽指示 ... 等等 !!

原文章由 cecilau 於 08-3-18 14:46 發表
有時我諗, 我個仔的情況係唔係差到要讀s 位呀. 佢而家上緊幼稚園的pg, 佢全部都跟得到, 又肯乖乖坐係到做activity, 所以我覺得佢唔需要s 位, 但係佢就真係俾普通小朋友慢左少少呀.

而家我都有同做exercise 的, 佢 ...

我仔仔而家讀緊三年級, 課程暫時都跟得上, 成績中間啦 ! 由於亞仔讀既係融合小學, 所以學校, 老師都有輔導比佢. 對佢好好. 同學大部份都明白亞仔d脾氣怪怪地, 情緒有時會激咗d (特別玩遊戲時輸咗, 成績低分咗噤 --唔輸得心理關係), d同學都係細細個, 所以我覺得無岐視亞仔, 佢哋會覺得亞仔有時幾麻煩囉 ! 又發脾氣 ~ ~ 但有時又好幫手做班務, 又會教同學讀英文 (亞仔英文成績唔錯架)

我仔仔以前係柴灣協康讀架 !
你問我點解選擇比佢升主流小學? - 哈哈 ! 因為亞仔係5歲再由教處安排做智能評估後可以入讀主流小學囉 !

至於以後讀咩學校, 要睇你仔仔進度, 先可以決定入讀邊類型的小學.  如果智能得, 會好似我仔仔噤入主流學校, 智能未得便要入特殊學校.  免強能力未得小朋友入主流學校會讀得好辛苦架 !!

特殊學校編制現時是 : 特殊幼兒中心, 然後上特殊學校(是由小一至中三同一間學校).

原文章由 nikinokb 於 08-3-18 16:52 發表
你仔仔情況點呀依家?返主流學校有無問題出現呀?
我好驚佢比人岐視呀..由其係d老師.........

你仔仔本身讀邊區既s位嫁?係咪協康既會好d呀?
點解你選擇比佢升主流小學?
我好擔心...唔知第時比佢讀主流好定s位既小學好 ...

太客氣啦你 !  
大家齊齊繼續努力 !!  加油 !!

原文章由 ahjoechan 於 08-3-18 22:29 發表
Mandy,

你係我慨強心針.....

醒目開學勳章

ahjoechan:

係呀係呀!多謝你記得我同埋讚我仔仔呀!!
其實真係好多人讚佢靚仔同個樣好醒目...
我真係更加接受唔倒佢有呢個病.......

我個仔大你好多呀!大你足足8個幾9個月喇!
佢0506嫁,,(9個月差好多喇我地既小朋友,, )

你仔仔先兩歲甘快肯定係"症"??
有d咩因素甘快下結論!!

你唔好甘擔心啦,我個仔果時兩歲3個月都係9個月言語,
依家算叻左好好好多喇,,不過比起同年既小朋友,
當然係差天共地啦,佢依家識嗌婆婆,公公,父父,爸爸,媽媽,
車車,火車,包包,睇電視,落車,比,唔該哂,水水,我要,吹,
...............仲有好多....不過醫生都係話佢好唔掂....
同埋呢d好多時都要我地提佢佢先記得講,平時都係哼歌多,
無字嫁,,最叻係講打死你同你唔乖.......

我講呢d係想話比你知,,我個仔果時都係9個月水平,
半年後既今日,佢係有進步嫁,,每個小朋友都在努力!
你比多d心機!一定可以好快ok嫁!
我個仔兩歲時,佢係一尊石像,唔笑唔動唔出聲,
落街見倒任何人佢都當人地透明,人地摸一摸佢,
佢真係抗拒都大喊呢埋,,好辛苦....

希望你仔仔快d快d月黎月叻!!大家+油!!
原文章由 ahjoechan 於 08-3-18 22:23 發表
nikinokb

係呀我記得你..因為你老公在外国,你要獨カ面對問題.仲有係个仔幅相幾靚仔.........我个仔應該同你个BB差唔多大,佢今个月2歲,2月份被評估片"自閉症",仲話唔係"傾向"个種.,言語得9個月既水平咋..(which is 呢 ...

醒目開學勳章

hinhinmummy:

其實我仔係半年前真係好嚴重,醫生瑤哂頭果d,
半年後既今日係進步左,不過佢仲係bb話,好多時要我地提
要迫,佢先肯講野,,佢認知又係=bb,大小肌肉係好唔掂
依家兩歲8個月,(就黎9個月),仲要我拖住上落樓梯,
除非慢到暈果隻就ok既..不過佢份人超心急,
咩都要快,第1,所以老師話佢要訓練等待,

講返正題,一開始做評估,醫生係嗌我排s位,
因為我仔各方面都唔掂,係咩方面都係,由其言語,
但果時我唔肯,我即時拒絕左,我堅持排i位,

我今日轉返s位喇,我唔想佢再浪費時間,
因為我仔返左個幾月c人訓練,佢地都話i位
真係好唔全面,是問我仔已經慢人甘多
1個月先得2/3次係言語治療真係唔夠...
仲要3c無減1c,真係唔得.........
早期,,我自己覺得,真係又係唔夠全面,,
所以我今日已"第"左表喇,中央已收倒我張表
希望快d有位啦,未有位前,我會返c人先,
不過我唔知報唔報k1好....今年要返k1喇...

你仔依家幾大呀?情況點呀?講講你既情況我地聽丫!

原文章由 hinhinmummy 於 08-3-19 09:17 發表

無可否認, 政府既service 就是甘多, 我個仔04年時評估都係自閉症, 都係傾向都無, 果時2歲8個月, 一個單字都吾得, 語言應該係below 9個月, 認知=bb

但是, 試諗下, 比我們小朋友更加差既小朋友亦十分多, 大家排既隊 ...

醒目開學勳章

cecilau:

我們已是朋友!!我地要努力呀!
你住係邊??近灣仔嗎?
我都係排協康,不過就排大埔果間,快d呀
我本身成日返我媽咪度,(1-5都返)佢住沙田
沙田間協康,哇哇哇,,,有排呀,,依家先派緊06年既9月咋,,
我係07年既11月,,你話等到幾時.....同埋呢,
我社工話,,沙田好多新移民,所以變相爭位情況好嚴重
so我唯有1-5都自己同個仔返大埔啦....直係自己都自閉埋...

你幾時開始排嫁~~?

原文章由 cecilau 於 08-3-19 09:31 發表

其實我都無要求社工同我轉排i 位. 而家我都keep 住排s 位, 但係排最好個間(灣仔協康), 我估要排都要 ...

醒目開學勳章

mandylung:

明白哂!!!我今日都係甘安慰自己呀!
自己同自己講,,佢都係性格有d古怪姐,
無咩大問題丫,,甘,,我最驚佢成績跟唔倒咋,
佢依家仲未識a-z同1-10呀,,
唱歌就識a-g,,認係無,,可能我無教佢啦...
我諗要的起心肝教佢喇!!我認我真係好攰...
無心機教佢..每日佢都訓唔"林",成日碌黎碌去
我真係無教訓,,又好大壓力失眠,所以有時都係開dvd佢睇,,

我發覺好多人都簡協康...唔知大埔果間好唔好呢...
好擔心tim...因為我無去過睇就報喇....

原文章由 mandylung 於 08-3-19 13:41 發表
我仔仔而家讀緊三年級, 課程暫時都跟得上, 成績中間啦 ! 由於亞仔讀既係融合小學, 所以學校, 老師都有輔導比佢. 對佢好好. 同學大部份都明白亞仔d脾氣怪怪地, 情緒有時會激咗d (特別玩遊戲時輸咗, 成績低分咗噤 --唔 ...

我住quarry bay 呀... 我聽聞灣仔好過chai wan, 所以排灣仔啦.
我係07年11月開始排呀. 我估今年都未必會有位呀.

今朝同個仔去左step 到interview 啦.. 我打算4月俾佢返step 的幼稚園呀. 個負責人話我仔仔唔係太差, 因為有動機, 肯坐定定做活動, 只係講野同口muscle 差呀. 佢話上幾個月後, 再讀返正常幼稚園都好好多呀... 聽到之後, 我都安心好多啦.

原文章由 nikinokb 於 08-3-19 17:54 發表
cecilau:

我們已是朋友!!我地要努力呀!
你住係邊??近灣仔嗎?
我都係排協康,不過就排大埔果間,快d呀
我本身成日返我媽咪度,(1-5都返)佢住沙田
沙田間協康,哇哇哇,,,有排呀,,依家先派緊06年既9月咋,,
我係07年既11月, ...

原文章由 nikinokb 於 08-3-19 17:50 發表
hinhinmummy:

其實我仔係半年前真係好嚴重,醫生瑤哂頭果d,
半年後既今日係進步左,不過佢仲係bb話,好多時要我地提
要迫,佢先肯講野,,佢認知又係=bb,大小肌肉係好唔掂
依家兩歲8個月,(就黎9個月),仲要我拖住上落樓梯, ...

我仔兩歲8個月先做評估, 果時認知=bb, 語言吾知有無記錯係6-9個月, 大小肌完全吾得, 醫生形容佢係比四幅牆包圍

好好彩, 又比我誤打誤撞入堅持排一間好s位(果時only諗近屋企, 無諗其他, 資料搜集都無), 又好彩比我係bk 識到d 好好人既媽咪介紹左個好st比我, 一年之後, 差吾多3歲8個月開始讀s位law

之前一年, 就入左一間有i位既n1, 係n1, 吾係n2/k1, 因為就算比佢入到k1, 佢都係發夢, 完全get 吾到老師講乜, 不如放佢入nursery, 學習下守規距(雖然預左吾得), 同埋同d 小朋友多d時間係埋一齊, 有時會走堂去上st之類既堂, 因為通常揀平日既朝早係最快有位, 所以我果時就排朝早位, 貪佢吾駛輪甘耐先有位, 學..........返吾返都算

依家6歲半, 做完評估可以入主流小學, 但我會比佢repeat 多一年k3先上小一, 打好個底先

雖然話就話佢可以入主流, 但我覺得佢同朋輩之間既社交依然'爭'小小

小艾比

我返黎啦, 倦c 人.....................但好開心law, d 小朋友吾駛有d 乜野樂園, only係酒店行上行路, 走黎走去, 已經好開心

食完又行, 行完又食, 依家要去掠衫............

你都玩得開心d 啦

其實自閉仔仔是否入讀協康的s位會較好呢,我仔仔06年1月評估要入s位,當時心太亂,亦毫無這方面的知識,聽社工講便排了協康會及痙攣協會兩間,06年8月已收到通知痙攣有位,為了讓仔仔能盡快得到專業的訓練,便入讀了該校。

可是已經是第二個年個頭,雖然仔仔有很大進步,但學校的訓練目標非常散慢,在去年暑假便開始到外面找私人的訓練,仔仔的語言能力才有所進步,無論媽媽有多努力跟學校溝通,表達自己對學校的意見,怎樣努力以赴配合她們,但她們依然抱著這種散慢的教授方式,實在很擔心仔仔的前景,奈何現在又不能轉校,莫非就此浪費仔仔的最佳學習時機!

仔仔最近真的比以前主動學習,無奈學校依然還在重覆著去年所教的內容,十分令人費解 ,仔仔許多的認識也是靠爸媽很努力地教導及每天的家居訓練,才有所成績,若單靠學校......唉!
‹ 上一主題|下一主題