用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 被學校勸退
go

被學校勸退 [複製鏈接]

阿仔評估係e位A仔,可讀主流學校。請問有冇家長有遭幼稚園校長比壓力勸退的經驗,你哋會退學嗎?會轉什麼學校?
   4    0    0    0

你話阿仔「可讀主流學校」,咁仲有咩問題﹖

我仔一直都讀主流學校,轉校的原因只是轉一間人數較少的學校,老師比較容易捉佢專注。

假如被校長勸退,有可能係小朋友有行為問題影響到其他人,應該盡快處理該問題,否則去邊間學校都一樣。

亦有可能學校不懂得處理學生的問題,留在學校亦幫唔到個小朋友。

hy0713 發表於 13-10-15 22:25
阿仔評估係e位A仔,可讀主流學校。請問有冇家長有遭幼稚園校長比壓力勸退的經驗,你哋會退學嗎?會轉什麼學 ...
我無,學校包容,不過要我排到 S 位個時走,你可以唔理佢照讀,不過小朋友就不好過,可能將佢同小朋友分開坐埋一邊唔理佢,搵間能包容好過.

我都係咁諗,會同佢轉校。其實阿仔只係專注差D,上堂會離坐行來行去,但絶冇騷擾人嘅行為。我地亦有同佢做小組訓練,最感到憤怒係,番咗8日學就比壓力叫我地退學。其實冇比小朋友適應新環境。亦有諗過點幫小朋友。

回覆:被學校勸退

哪間學校禁衰?

回覆:hy0713 的帖子

我仔返咗3日,我同學校講希望佢包容,點知歧视我仔添。又話我仔唔識聽指令,排錯隊。又話我仔油畫油咗出台面,又話佢走去梳化玩唔專心。但我仔無傷害人,無走來走去,無發皮氣,無尖叫,只係理解我力差,都要趕我仔退學。千其唔好讀*保護兒童*果啲學校呀!

回復 chris-BB 的帖子

我仔讀緊,保護兒童會,都包容到,有一個小朋友四圍走坐唔定,唔聽指令,讀左一年已很大改善,今年入去呢到讀 i 位,可能 d 校長,老師唔同喇.

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

係呀!可能校長,老師唔同。两個老師都係新入職,無經驗,連普通小朋友都睇唔緊,唔夠爱心及包容,何况係A仔…。校長好要面,幫心睇我仔,我仔唔鍾意被人拖住,突然放軟腳瞓地,校長一不留神跌地,就覺得無面。成曰用藉口話無資源,叫我搵過第二間比亞仔讀。我试過都怕怕

我個小朋友返左n班2個月,主任已打俾我,間接話我聽我個小朋友唔可在原校讀k1....佢打黎係一句通知,而唔係話我聽小朋友在校情況,也不是問小朋友平時的情況,更沒有提供建議如何教導小朋友方法!感覺好冷漠!

當初,唔介意辛苦些俾小朋友讀間小班教學的幼稚園,諗住可俾到小朋友多些照顧,點知好失望!!小朋友返學也不開心!!!所以我決定11月幫小朋友退學,全力5日返密集,希望佢k1前,追得幾多得幾多,只想小朋友開開心心!

我仔今年小一了,分享下讀幼稚園時經驗,2歲在浸xx讀N班,K1, 同一位班主任,一直無提過有任何問題,只係覺得我仔坐唔定。升k2轉左班主任,開學後幾日就叫我帶仔去健康院check下,我同老公開始留意仔問手,跟住學校仲有位新老師拎住張工作紙話阿仔唔識做,叫我返屋企教佢,當時心諗呢兩位老師包容唔到,所以決定轉校

搵到保護兒童會其中一間學校問k2插班, 講左阿仔坐唔定問題,咁去到見校長,主任就見我仔,覺得ok就收左仔。好彩新校當時k2位班主任好有經驗,摸索左一個月就令到阿仔合作左好多。原來校長,主任,老師的包容真係好重要。後來k3時這位好好的班主任升做主任去左第二間教,阿仔又開始蝦老師,好在大個仔左d就容易d聽話。

引用:我仔返咗3日,我同學校講希望佢包容,點知

原帖由 chris-BB 於 13-10-17 發表
我仔返咗3日,我同學校講希望佢包容,點知歧视我仔添。又話我仔唔識聽指令,排錯隊。又話我仔油畫油咗出台 ...
呢d问题正常的小朋友都有可能出现啦 呢间幼儿园真系无爱心

回覆:heiheima88 的帖子

请问保护儿童是米s位?

回覆:zhfl729 的帖子

保護兒童會唔係S位,係一間普通幼兒園有兼收位咋!

引用:我都係咁諗,會同佢轉校。其實阿仔只係專注

原帖由 hy0713 於 13-10-16 發表
我都係咁諗,會同佢轉校。其實阿仔只係專注差D,上堂會離坐行來行去,但絶冇騷擾人嘅行為。我地亦有同佢做 ...
你好呀,請問係咪你個仔反左8日,學校自己發現呀仔嘅問題?定係你自己同學校講的?

學校發覺的,我冇同學校講。
亞仔之前番另一間幼稚園,有類似的行為問題,但學校可以包容,最多叫我請影子老師一段時間,幫佢適應。但後來後補入了依家呢間所謂九龍名牌幼稚園,諗住亞仔自己考到,比佢試下,點知?........

引用:學校發覺的,我冇同學校講。亞仔之前番另一

原帖由 hy0713 於 13-10-18 發表
學校發覺的,我冇同學校講。
亞仔之前番另一間幼稚園,有類似的行為問題,但學校可以包容,最多叫我請影子 ...
如果係D出名嘅學校,佢地一定會收一啲佢地認為係出色嘅學生,感覺係依家嘅教育都變晒質,以前樣樣都每位學生著想,而家好多都變得商業化,向錢看。

之前我個仔開學無幾耐,我都有同學校睇過佢撞頭脾氣大四圍跑坐唔定,我真係唔應該咁快咁早同學校講,因為見到哩一度好多媽媽都話其實比學校知道冇乜大問題,但當時我根本就未曾知道學校嘅諗法同取向。俾我揀多次嘅話,我情願等學校自己發現,依家攪到自己好大壓力,雖然我間學校唔係乜嘢出嚟學校,但我都好驚總會有一天,好似你咁嘅情況出現。今日班主任走來問我,幾時會做評估個報告出咗佢地都好想睇下。我真係好後悔,依家唯有見步行步啦。因為我個仔只係評估得出交際能力較弱、有自閉特徵,你兩樣嘅評語。我唔想兩頭唔到岸。其實我個仔嘅自閉行為特徵,係時好時差的,有一排佢好似減退到近乎無,你兩個星期又開始出現返,我就嚟俾佢搞到抑鬱,學校覺得佢而家係n班入面,唔太坐定,聽故事嘅時候都會四圍跑,我都唔知點講啦

回復 芒果米池 的帖子

講到report, 我講咗亞仔被評有亞氏保加,只可有e位,但校長竟然叫我考慮下轉I位,我話唔會有l位學校收。於是佢絶到話叫我考慮比學校轉介政府再做評估(因亞仔係私人做評估),會客觀D,咁即係佢唔信我地做咗評估,想企圖用政府report迫我退學

引用:回復+芒果米池+的帖子 講到report,+我講咗

原帖由 hy0713 於 13-10-18 發表
回復 芒果米池 的帖子

講到report, 我講咗亞仔被評有亞氏保加,只可有e位,但校長竟然叫我考慮下轉I位,我 ...
其實唔係私人機構做評估應該比較仔細D咩?既然學校出到聲真係要再諗方法,但係如果學校嗰邊幫你轉介去政府做評估,都要從新再排期先有得做,希望都要等六至九個月,咁你短時間會唔會有野可以幫到小朋友改善呢?

‹ 上一主題|下一主題