用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 今日收到壞消息
go

今日收到壞消息 [複製鏈接]

讀左半年n班,今日同我講,今年9月只能提供N班俾我仔,即係要repeat多1年。

其實由開學至今,呀仔進步好大,已經可以定定坐係位度,但學校依然話佢仲未能同其他同學體齊,所以不能提供K班。

我即見議不如比佢試下讀K,假若真係唔得,先插反落N,但學校主任都係講反轉頭,要打好根基。

因為自閉症呢個名真係咁大影響?

1    0    0    0

回覆:今日收到壞消息

我呢幾日都諗緊呢個問題。點衡量升班定重讀⋯

引用:我呢幾日都諗緊呢個問題。點衡量升班定重讀

原帖由 pandafood 於 14-02-13 發表
我呢幾日都諗緊呢個問題。點衡量升班定重讀⋯
而家就係無得我揀,班主任都話佢乖左好多,情緒問題都好左。但學校就覺得佢對答同自理方面唔得,連試升機會都唔比。唔通就因為一張有自閉徽狀嘅報告影響

回覆:今日收到壞消息

有冇話佢語言程度去到幾多歲? 我仔遲左好多,宜家先跟講單字。我怕佢咁樣應對唔到,比佢升會唔會都係浪費了。

引用:有冇話佢語言程度去到幾多歲?+我仔遲左好

有冇話佢語言程度去到幾多歲? 我仔遲左好多,宜家先跟講單字。我怕佢咁樣應對唔到,比佢升會唔會都係浪費 ...
未知呀,下星期五先去明愛做言語評估,不過佢就真係言語表達麻麻地,學校就係話,因為表達唔得,上到K班,有好多野都影響到,所以先叫佢留班

回覆 芒果米池 的帖子

留班唔一定係壞事,我仔K1讀了一年半,到今年K3一共讀了三間幼稚園,我一直覺得當年做的決定是正確的。

希望重讀對你的小朋友有幫助,加油!

回覆 芒果米池 的帖子

如果唔想留斑,試搵其他學校,仲有成半年,若可以讀到就讀k1,讀唔到就唯有留番係度讀n

回覆 芒果米池 的帖子

無辦法今年學校大把K1小朋友比佢揀,我個仔星期六見家長,唔知重有無得讀,9月我仔K1開學,同學校講話一路讀一路去 EETC,學校話唔得,有S位就要走,1月中 CAC 再評估,話不適合 S 位,我現在仍未找到學校收阿仔讀 K2,唔知點算.

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

你小朋友有進步係開心事,希望你搵到一間好嘅幼稚園啦。

回覆:芒果米池 的帖子

不如試不找另—間,找下午班讀K1,寧願K1重讀,因為N根本不是必须,試下讀K1,如果唔得,才讀多—年K1!

我一向排E位, 但因考唔到K1, 所以CAC醫生叫我轉I位. 其實都係個幾好的意見

bauhiniakan2000

你試下循道下午班,我仔讀緊k1下午,應仲有位

Bauhiniakan, 試下同e位強烈要求sat上,我見有家長安排大部份training在sat

引用:我一向排E位,+但因考唔到K1,+所以CAC醫生叫

原帖由 emilykyho 於 14-02-14 發表
我一向排E位, 但因考唔到K1, 所以CAC醫生叫我轉I位. 其實都係個幾好的意見
即係E位未排到,同時考唔到K1?是否這個意思?

引用:我一向排E位,+但因考唔到K1,+所以CAC醫生叫

原帖由 emilykyho 於 14-02-14 發表
Same here. 我個仔k1 都冇學校收,唯有希望今年排到s位啦。

回覆:芒果米池 的帖子

好似搵間讀k1 好過repeat n 班,起碼k1 有學券嘛。n班貴。

bauhiniakan2000 發表於 14-2-13 23:25
回覆 芒果米池 的帖子

無辦法今年學校大把K1小朋友比佢揀,我個仔星期六見家長,唔知重有無得讀,9月我仔K1開 ...
都無得排S位,點解學校要小朋友退學?
咁政府只係俾E位,唔通要家長講私人S位?
學校咁樣講唔通。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

去年呢個時候曾想讀呢度 I 位,佢地話唔適合,7月佢地話囝囝可以係度讀 i 位,但要等到今年9月,但係囝囝體能和社交最弱,我覺得唔適合,8月派到 EETC,9月時佢地話下午仍有課程上,會影響學習,但我覺得囝囝全部學到,衹不善於表達.囝囝係度放左學會同同學仔在公園玩,所以真係好想讀落去,同囝囝講去第二度讀,佢話要係度讀,同埋帶囝囝去面試,佢就話打人,攪到人地以為佢好麻煩.
今日見左老師,亦將CAC報告比左佢,老師話囝囝學習問題不大,間中有情緒,衹願自己做野,唔同人合作做,選擇性同人講野,唔係人人都啋,體能較差,同食量少,(話佢自理能力較差及倚賴,我不認同,囝囝在家可擦牙洗臉換衣服,沖涼洗頭要我少少協助,衹是動作較慢和我提點一下),問可否升 K2,佢話唔係佢決定,要請示完通知我.

有冇話佢語言程度去到幾多歲? 我仔遲左好多,宜家先跟講單字。我怕佢咁樣應對唔到,比佢升會唔會都係浪費 ...
無呀,現在我仔2歲半,但只係識20個叠字左右,但佢就認得數字同A-Z。但同其他人嘅溝通真係比較弱,表達同理解比較同年齡的,都係唔太好。

所以我諗重讀多1年,可能對佢係有幫助。

‹ 上一主題|下一主題