用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 旺角基督教服務處雋匯幼兒學校
樓主: waiwaichu2003
go

旺角基督教服務處雋匯幼兒學校 [複製鏈接]

Re: 旺角基督教服務處雋匯幼兒園

kksam
can download from web, really? but they faxed me the form la. okay lu!!  

wa. . . . tmr go to hospital? 開刀呀? which hospital?
你緊張嗎?  

早兩日先知道有間幼兒園有暫托服務.  因我工人7月完約, 8月囡囡(22mths) 先返另一間nursary.  足有一個月無人照顧我囡囡.  那間nursary介紹我雋匯幼兒園.

終於今日chan副主任打比我問我是否介意囡囡入4-6yrs班   因幼兒班已full, 但4-6yrs班又合併做一班, 4x人3位老師...講真我真係唔係好想, 佢地大囡囡3倍.  請問有另一間介紹嗎?  我在tai kwok tsui返工.  thx.

Icycream
N1 fulled la? 係咪 8月9月開班果d ar?!

i want to let my daughter to have N1 there on coming Sept ar!!  

benben - 係我呀...我想Icycream係講緊今年幼兒班或暫托已full呀.

Icycream - 雋匯的proposal又真係好難接受...以下兩間大角咀區幼兒園都有暫托服務,不妨一問-

保 良 局 大 角 咀 托 兒 園
大 角 咀 鐵 樹 街 43 號 海 康 大 廈 第 二 座 二 樓
Tel: 23953623

香 港 保 護 兒 童 會 中 銀 幼 兒 園
大 角 咀 奧 海 城 海 輝 道 11 號 地 下
Tel: 22714015

mamamui
thanks for info.

anyway, with seat or not, i faxed the application form already. waiting for their call for interview la  

Icycream

你好!我聽落呢個暫託安排都幾好!我諗小朋友同老師人安 排over咗比例先有咁安排,咁即係話間學校都幾重視暫託小朋友,又唔會要求其將你小朋友擺埋一班又唔話你知,重有唔知佢地細班係咪好多人呢!我去過參觀見過D課室雖然唔係細,但係太多人都唔好,我諗間學校都係為安全先至有咁安排。
仲有我係參觀時親眼見到D大個哥哥姐姐好識照顧細D小朋友,慢慢拖住佢地洗手,好得意又好認真,我諗大小朋友都識鍚住細小朋友,相反太細小朋友會亂衝亂撞,如果係我個女一定被人撞,因為佢有事都唔識出聲,其實我已經交咗報名表,但係full咗,所以我有D唔開心,惟有繼續等,因為我聽完鄧主任講之後,我真係好鍾意雋匯D教學模式 ...唔之幾時可以收我個女呢?
有無其他waiting list家長可以交流.....

benben/mamamui,

係丫...我只想找暫托服務.  唔該晒你地呀

Hi ,Icycream

請問你決定去邊間暫託呀,中銀、保護兒童會定雋匯?
問完d資料share啦!我都有興趣知道暫託的資料,旺角區仲邊度有暫託呀?
其實去暫託,可唔可以乘機睇下d先生同學校呢?

芯芯媽咪

芯芯媽咪,

我已問過MAMAMUI介紹既2間暫托.

1.香 港 保 護 兒 童 會 中 銀 幼 兒 園
每日只有3個位, 要足2yrs才可報名, 每2小時收$16, 不足2小時都收$16, 全日包lunch收$70.40.  因唔夠人手, 所以唔可以經常同bb換片    意思即係話要介左片先好去
因我只係想托7月份, 佢地冇得咁早問 :-|

2.保 良 局 大 角 咀 托 兒 園
主任話暫托係for 一 d 突然有急事要托管, 唔係for我尼d咁"長期"既case 又係只有3個位, 要6月先可打去問....唉...唉......

Icycream
but i want to let my daugther to take N1 there . . . . faxed the application form, not waiting their call after CNY.

new sch. year is 8/8/05!!

Icycream 寫道:

1.香 港 保 護 兒 童 會 中 銀 幼 兒 園
每日只有3個位, 要足2yrs才可報名, 每2小時收$16, 不足2小時都收$16, 全日包lunch收$70.40.  因唔夠人手, 所以唔可以經常同bb換片    意思即係話要介左片先好去
因我只係想托7月份, 佢地冇得咁早問 :-|

2.保 良 局 大 角 咀 托 兒 園
主任話暫托係for 一 d 突然有急事要托管, 唔係for我尼d咁"長期"既case 又係只有3個位, 要6月先可打去問....唉...唉......

嘩,今時今日口甘

POOHPOOH媽你好

我仔仔係04年4月都好似你咁冇位收我個仔架!!個陣我個仔先至岩岩2歲~但係我同老公都要返工~真係好煩~我地搵左好耐先搵到呢間幼兒園~覺得各方面都OK!又近我工作地點,以前係太子都方便,而家搬左係朗豪坊仲正,兩個街口,當時真係好想間學校收我個仔,我地同主任講真係冇人可以照顧我個仔,於是佢幫我地安排左暫托服務,雖然冇校服著,但係基本上都同正常返學冇咩分別,而且好快一個月之後就安排到我仔仔正式返學LU~我真係好開心~上年04年7月我仔仔返左3個月就放暑假~新學年佢都仲係幼兒班,不過佢就做左大哥哥,因為已經返左3個月學,D師生話佢成個大哥哥咁成日照顧D小朋友,其實佢3歲都未夠呀~不過我好開心~因為我個仔2歲個陣都未戒尿片,但係返左一個星期學,學校已經幫我同佢戒左!!所以你可以試下積極D~講多D你既困難比佢地學校知~可能會幫到你架~

生氣是拿別人做錯的事來懲罰自己!

YENCHAN ,
Hello,照你咁講你個仔仔真係有好大進步,估唔到連暫托小朋友照顧都咁好,我諗你個仔仔依家一定好叻!咁你可唔可以分享多D雋匯近排學校既活動,因為我早輪試過係報紙見到佢地小朋友對海嘯好似做  心意咭,我覺得好特別,我真係無諗過小朋友咁細都可以有咁口既學習。
多謝你口既分享,有時間的話可以交流!交流!
P.S.我有一個囡囡,差不多兩歲,不過今年要排waiting list。

poohpooh媽 :wink:

呢間幼兒園每個學期(約半年)都會有家長會,會同師生了解bb既學校情況同交流下,同埋仲有家長參觀日,睇住自己個仔係學校會做咩(好攪笑好得意),我岩岩上星期六先家長日,d師生好有心機,每個小朋友都有個file,入面有唔同既主題(音樂,美勞,自然等等)拍照影低小朋友當時既投入情況(你見到會好開心好安慰覺得個仔好醒架)仲有師生會寫低小朋友當時做緊咩講緊咩!呢點我好欣賞!仲有雖然係預備班,都有成績表,有評語,我而家有兩本喇,可以睇返舊年同今年既分別,真係大個仔左好多!仲有呀,呢點我唔知其他幼兒園有冇,就係每日都會email日誌比你,等你可以了解小朋友每日係學校做左d咩,唱左咩歌,等你可以係屋企問下小朋友,可以多d溝通,仲會提醒你要交d咩(如通告),有咩新資訊都e比你,仲有呢點好特別,就係師生會寫一段文章,內容係講一d小朋友同師生既對話(好搞笑)間中會係自己既仔講架!
仲有我都好滿意佢地既飲食,好健康,早餐/早點(即係水果)/午餐(每日食既飯唔係白飯而係紅米飯)/茶點,好健康!
仲有呀!佢好照顧我地呢d要返工既父母,因為佢地有延長服務,放學時間4:30-6:00,之後可以加鐘$13/1hr有茶點,如果你加2hrs即係$26,咁就有晚飯tim,紅米飯有肉有菜有湯有生果,有照比老細捉住開會走唔甩都唔駛咁驚!
你仲有咩想知呀?歡迎隨時問我架!!

(我就鐘意個仔可以同大哥哥一班,因為定d,有時太細既小朋友好多時都唔識控制自己,好難搞)

YENCHAN ,
多謝你口既分享,特別係餐單,原來有紅米飯,連自己都未必會整比個女食,真係好好。係呢!你有無買「學前教育」雜誌,今期竟然有雋匯口既介紹(唔知影唔影到你仔仔呢 ?)你都快D買返本,裏面又有你講口既file,我覺得好靚,如果將個file儲到小朋友畢業,留返比佢,真係好有記紀價值,D老師真係好花心思!我真係好想囡囡讀到呢間學校,不過都係我遲咗報名,暫時都係waiting list,不過我會繼續等,如果兩歲等唔到,我會諗住囡囡3歲先讀書,但係遲一年入學,對小朋友會唔會有好大影響?

簽名被屏蔽

poohpooh媽:

hello~好耐冇黎喇~你囡囡點呀?有位未呀?今年我仔仔升上K1喇,應該會繼續係雋匯返學架~其實遲返學都唔係唔好既~不過我覺得比佢早d適應同其他人相處會好d,對學習應該有好大幫助~有時間再上黎交流下啦~
poohpooh媽 寫道:
YENCHAN ,
多謝你口既分享,特別係餐單,原來有紅米飯,連自己都未必會整比個女食,真係好好。係呢!你有無買「學前教育」雜誌,今期竟然有雋匯口既介紹(唔知影唔影到你仔仔呢 ?)你都快D買返本,裏面又有你講口既file,我覺得好靚,如果將個file儲到小朋友畢業,留返比佢,真係好有記紀價值,D老師真係好花心思!我真係好想囡囡讀到呢間學校,不過都係我遲咗報名,暫時都係waiting list,不過我會繼續等,如果兩歲等唔到,我會諗住囡囡3歲先讀書,但係遲一年入學,對小朋友會唔會有好大影響?

想請問有冇邊位會係今年新學期入讀n1班架? 大家分享吓!!!

YENCHAN,
你真係講得好詳細呀, 越睇越鍾意間學校,咁我都好
安心比囡囡讀lu. 不過我想問一個問題, 唔知食lunch時
有冇d嬸嬸幫下小朋友餵食架呢?

fionkwok,
我小朋友會係今年架? 你又覺得間學校點樣呢?

Twins,

好開心,我終於係bk找到一個媽咪係coming八月入雋匯讀n1,原來我囝囝同你囡囡是同年同月出世tim.
Nice to meet you!
‹ 上一主題|下一主題