用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 旺角基督教服務處雋匯幼兒學校
樓主: waiwaichu2003
go

旺角基督教服務處雋匯幼兒學校 [複製鏈接]

Re: 旺角基督教服務處雋匯幼兒園

仲未有人收到信咩?

HI YENCHAN,
我想問吓你小朋友有冇試過朝早起唔到身返唔倒學呀? 因為我個女成日要訓到9:00am至醒, 怕佢第日唔肯起身就麻煩啦 ! 又怕佢有一次唔返, 以後有借口, 唔知點好!!!

收到信la,今朝fax左去學校confirm會出席,但我要快d去訂校服,如果唔係到時咪冇校服攞lor! :cry:
fionkwok 寫道:
仲未有人收到信咩?

係la!你地諗住直接寫小朋友個名落件衫度定係會做印有小朋友個名既label??

Hi waiwaichu2003
點解要寫小朋友個名落件衫度呢 ?

fionkwok,

因為驚同其他小朋友掉換左,所以打算寫小朋友個名落件衫,褲,被鋪及床墊度,你覺得有冇需要呢?

fionkwok 寫道:
HI YENCHAN,
我想問吓你小朋友有冇試過朝早起唔到身返唔倒學呀? 因為我個女成日要訓到9:00am至醒, 怕佢第日唔肯起身就麻煩啦 ! 又怕佢有一次唔返, 以後有借口, 唔知點好!!!

嘻嘻~~我個仔係出名係遲到王呀~~冇辦法啦...我平時返工係返10點,有時返12:30,我送完佢返學真係唔知去邊好...所以.....嘻嘻~~不過新學期有校車喇~唔洗遲到喇~~

(9點前唔返學就要自己食埋早餐架)
(9點關門,要等到9點15分/9點30分先會有人再開門)

仲有呀~小朋友帶返學既任何物品都一定要寫上佢個名架!校服要,手巾仔要,外套要,對鞋都要架!!

生氣是拿別人做錯的事來懲罰自己!

waiwaichu2003 寫道:
fionkwok,

因為驚同其他小朋友掉換左,所以打算寫小朋友個名落件衫,褲,被鋪及床墊度,你覺得有冇需要呢?

係呀~被鋪床墊都要寫名架!!醒目!!

HI WAIWAICHU2003 & YENCHAN,
用什麼筆寫呀? 唔會 色嗎? 寫係件衫度唔會好難睇嗎? 有冇其他方法呢? 佢地D校服係白色架, 除咗寫係個LABEL度, 仲可以寫係邊? 鞋又寫係邊呀?

Fionkwok, waiwaichu2003,
我都收到信呀, 明天會send fax架啦,
你地係咪同埋老公一齊去呀?

YENCHAN,
我記得之前BK有d mama集體訂D
Label比小朋友返學用,唔知你係咪用
個D做名牌呢?

YENCHAN,

好多謝你提醒我,你唔講真係唔知連手巾仔和鞋都都要寫名,想問你之前係寫名定係貼label? 如貼label,可唔可以比d資料我? 唔該!

Twins,
我暫時寫住兩個都會出席,但到時可能有改變,因個日小朋友4:00要係隔離返playgroup,如照封信講"請勿帶同幼兒出席是次活動",可能到時要留一個帶小朋友返playgroup,但最perfect梗係一家三口一齊出席家長日,之後再去playgroup la,唔知得唔得呢?

waiwaichu2003,
係呀有貼既label架? 係邊度可以買到呀? 要買幾多至夠用呀? 可以洗架? 我真係冇鬼用, 咁都唔識, 多得你地提醒!真係thank you la!!! 你決定俾小朋友讀呢間啦? 我今日連學費都交堆啦! 如果你決定讀呢間, 日後大家多d聯絡啦!

Twins,
我都係寫兩個都會出席, 但老公其實要返工, 唔知可唔可以蛇到出來架? 但係佢地既家長會又會唔係學校開咁得意嘅?

Yenchan,
如果成日遲到會唔會有問題架? 已經confirm咗有校車啦? 不過我都冇諗住俾佢坐校車, 太細啦! 都唔係幾放心! 係啦! 你地舊生唔係開家長會嗎?

fionkwok,Twins,waiwaichu2003:

我冇用lable喎~~我都係用原子筆寫係件衫既lable度炸,不過我見有d媽咪就用針線綉個名係件衫度既,太高難度喇~~
成日遲到應該就冇咩問題既....不過就覺得唔係幾好意思...同埋對小朋友都唔係幾好既...可免則免喇~~我係壞榜樣黎架~~
校車新學期有架喇~~不過你地小朋友仲細,我都覺得唔係咁適合住,下年先啦!!
家長會未咁快...o岩o岩先完左參觀日,我諗下個月啦...到時再報告啦!!如果可以,到時我scan本(呢一年既)發展報告出黎比大家睇下丫!!

YENCHAN,
你有冇申請學費減免計劃架? 係咪係開家長會就要問主任呢 ? 知唔知有冇入息限制呢? 例如多過某個入息就唔可以申請呢? 我諗住減得幾多得幾多嗎!

fionkwok,

我問過主任有關"申請學費減免計劃",因今年教局和社處會合併,有好多野都未confirm,但佢話6月4日會派表,填完直接交去社處喎!

咁你有冇問過有冇入息限制呢? 因為我老公好大部份係佣金收入, 所以都好唔隠定, 係咪根稅單報就得呢? 但係佢舊年既收入唔一定等於今年, 所以我都覺得幾麻煩!! 仲有, 係咪一申請就一定有, 只係多少問題呢? 會否查得好緊呢?

fionkwok,

我冇問呀!因為主任話好多野都未清楚喎!不過,我朋友試過申請,好似要最近連續幾個月既income proof,我諗佢地計平均入息數呱!我諗下星期家長會,老師會講解ga la!

唉!我仲未搵到邊度有得做"名字織布",你有冇idea?

YENCHAN,

我都好想睇下個本"發展報告",到時麻煩你post比我地睇下la! thanks!

係咪一定要"名字織布"呢? yenchan佢都係用原子筆寫名, 只要冇退色, 我覺得都ok啦!!! 我地做得幾多個, 有冇人肯做呢? 不過等我得閒唔吓d friend 佢地d小朋友以前係點做先!! 到時再話你知啦!!!

fionkwok,

Thanks in advance!!!

絕對冇問題~~我到時post比大家睇下啦!!
用原子筆寫都冇甩色喎~只係淡d色law....不過千萬不可寫名係鞋墊,對白襪底會變藍色架,我寫係鞋邊(後面)/鞋舌law!!
學費資助之前問過,因為我住緊間屋冇我地個名...所以申請唔到,今年睇下有冇其他辦法先!!
waiwaichu2003 寫道:
YENCHAN,

我都好想睇下個本"發展報告",到時麻煩你post比我地睇下la! thanks!

‹ 上一主題|下一主題