用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港基督教服務處大坑東幼兒園 - PART II
樓主: Tammy
go

香港基督教服務處大坑東幼兒園 - PART II [複製鏈接]

Re: 香港基督教服務處大坑東幼兒園 - PART II

雯雯,
好快就會知架喇,等等吧   
Bovie會繼續讀大坑東,因為我D時間就唔到,大坑東先生都唔錯呀,同埋傻豬Bovie好中意安安老師..
我之前其實問過Bovie,"如果第時去第二間學校,同其他小朋友.老師玩好唔好?"
佢第一個反應係"咁安安老師呢?我中意安安老師..."
最重要係Bovie豬真係好中意安安老師,所以我決定留底,最緊要Bovie開心0者.希望佢再中意多D其他老師la^_^
桁桁都會留底,真係好開心,Bovie豬可以同埋桁桁一齊升班.
仲有雯雯,嘉樂佢地都會一齊呢!真好!!!

唔知C班到時有邊幾位老師呢??

各位,

每班會有一個老師跟 d 小朋友一齊升班, 不過學校好保密架, 次次問都話未定, 到新學年先知架.  不過佢地 d 老師個個都好好 !!!     

Tammy,
彤彤下年N4喎,要揀小學,你有咩心水呀!

法子,

多數係大圍或沙田區多, 唉 !! 總之好煩呀....

法子

HI, Long time no talk to you .  GENKI???

好開心知道bovie繼續讀大坑東, yeah, 咁我地有機會在學校的活動見.  相信我, bovie升上c班後, 一定好似變得大個女, 覺得自己叻叻, 係姐姐仔, 和亞宜家時常都話自己快做b班哥哥, 好興奮.
但係, 上c班後, 要督促佢的功課, 一d唔容易, 和亞, 由2,3times/week 到日日要做功課, 昨日要學寫"土"字, 對一個3歲多的小朋友來說, 係唔容易...做家長的唔敢逼得太緊...

tammy
我宜家都開始想小學的問題啦, 真係煩呢.

莎莎,

佢地 d 功課比幼稚園少好多架喇, 不過佢地都係細, 上到 B 班就要開始比少少壓力囉, 咁佢地上到小學會無咁辛苦.  彤彤都話依家先生要佢地成日做練習, 先左玩玩具呀.  佢都好開心, 話自己九月就做 A 班大姐姐喇 !!

Tammy

謝謝你的意見, 以前放工後, 都有shopping下先返屋企, 宜家就要立即返去陪佢做功課, 幸好和亞現階段好喜歡做, 我一入家門,佢立即話要做功課.

另外擔心的係唔知邊位先生一齊升班, 和亞宜家好喜歡玲玲老師, 如果玲玲老師唔一齊升, 慢熱的和亞要一段時間先同先生混熟.

綱上常見幾位家長讚大坑東幼兒院好,可否提供以下資料作參考:

1.學校環境;
2.教學方法;
3.師生比例;
4.功課深淺與數目;
5.學生來自本區或四方八面;
6.小一派位如何,等等。

請多多指教。

Chuen Ma

1)學校環境唔錯,空氣好好,天台有很大的活動場地,而且重有兩個好得意的小泳池,聽講夏天會比小朋友SWIMMING

lilychan,

佢地成個 8月係暑期活動月, 其中一項係玩水, 因為佢地人多, 分組進行.

tammy
請問除游水,重有什麼活動?
我在幼兒園網頁看過親子藝術月,是什麼活動來的,是不是爸爸媽媽都可以參加???       

Tammy,
你知唔知觀塘or沙田區有邊間好小學呀?
我好可能搬去這2區之其一,揀小學真係好苦腦呢.

莎莎,
K1要開始寫字了,依家我都有print D工作紙比Bovie做,
佢仲成日話要做功課添呀.
話時話,同你傾左咁耐,都未曾見過你0既真面目..好神秘哦!

今日我病左..唉,又發燒又發冷 :-x  :-x

Lilychan,
講起親子藝術月,係親子0既活動來的.
係整個月裏面,在校內有一連串關於藝術欣嘗0既活動,
校外方面,有參觀,看舞台劇等,供幼兒和家長參與.
讓幼兒多接觸藝術世界,廣闊視野.
學校活動很多元化.

法子

好好休息呀,未曾見過我0既真面目???  我驚見到時嚇親你.

係呢, 搬屋呀, 不如搬近學校呀??

[size=large]Bovie 呀媽 ~~~~ 你點呀 )))))) 好番 d 未呀 ))))))

法子,

觀塘區麻麻, 沙田小學網幾好...

Tammy

九龍区來講, 我果個係仔仔, 邊区會好D, 英華小學係深水涉長沙湾,我好鐘意英華中學, 果区D學校好唔好, 比D意見我呀!

莎莎,Tammy,
我今日好點了,有心^_^
莎莎莫非是蝙蝠俠?super woman?定係因為省鏡到嚇親人呀?哈~
Tammy你覺得沙田區邊幾間好呀?呂明才(第一城)?沙官?你幾號校網呀?
你想入私小,官小,津小?你住T.P,咪跨區?跨區得3個選擇喎..
觀官,聖安當都幾好.不過如果派到間好官/津小,咁就唔駛煩la.萬一唔好彩,派到唔係咁好..自已洗小D,讀私小都是個好出路呀..
彤彤咁醒實冇問題0既!係咪?

請問親子藝術月係唔係優質教育基金贊助????? 除親子藝術月,重有什麼活動係優質教育基金贊助??? >u<

莎莎,
收到你送給Bovie 的禮物,真的謝謝你!
Bovie收到即刻要開來吃呢^_^
‹ 上一主題|下一主題