用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢? ...
樓主: boboalmighy
go

什麼小學會適合語言能力較強的小朋友呢? [複製鏈接]

回覆:小王子J 的帖子

小一就有額外補?是否1:1?

citygirl 發表於 17-1-9 00:14
小一就有額外補?是否1:1?

未知,二月才開始,老師見我仔上堂悶,但成績好,所以提出另外跳深啲。算因才施教啩!

回覆樓主:

jumphigh 發表於 17-1-9 17:18
其實道理同另一個幼稚園帖一样,對真正叻及有自學能力的孩子來說,教深一、二年或有所謂資優班的小學對他們 ...

Del

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 17-1-3 19:38
兩個數理資優,中學讀優才,分別14同16歲跳級入了中大,讀物理及工程。
...
最近收到風,細佬轉咗去另一間本地大學!亦轉埋科~
恐龍家

boboalmighy 發表於 16-6-17 19:41
如題, 那些小學支援會較多?
小兒4歲半有多, 語言能力較強, 已可讀無圖的英文小說.
Starter, Mover 15 s ...

請問樓主最後有冇得到心儀offer?

小曳人 發表於 17-3-23 16:27
最近收到風,細佬轉咗去另一間本地大學!亦轉埋科~

轉甚麼?醫科?

醒目開學勳章 貢獻勳章

964000 發表於 17-3-23 21:52
轉甚麼?醫科?

唔係,佢唔似知自己想讀咩!好似話做研究
恐龍家

boboalmighy 發表於 16-6-17 19:41
如題, 那些小學支援會較多?
小兒4歲半有多, 語言能力較強, 已可讀無圖的英文小說.
Starter, Mover 15 s ...

不用猶豫一定是選國際學校

就算你讀本地神校課程深也好,就算較快一兩年也不能滿足小朋友的求知欲或學習速度.

本地學校的教育模式就像一所工廠。一線名校或神校所製造出來的產品質素比其他高但是大同小異。同一間神口所出的小朋友個個都差唔多,沒什麼突出之處。

還有說教的方式令到小孩懶得去思考埋沒天賦。課程設計單一就算你小朋友能力極高都是學普通小朋友程度的東西。久而久之資優兒就變成普通兒,唯一分別就是不用溫書都能取得好成績。但是所學識的就同普通小朋友一樣。

你或者會覺得可以用課餘的時間來為小孩子進修資優課程,但是本地學校功課多課外活動更多還有一體一藝要求你那來時間?

最後讀一缐神校的學費再加額外資優課程的學費可能比你讀國際學校還要貴。

回覆樓主

我個case 和你差不多4.5考starter and mover
語文能力強,現k2,考緊直資,你仔最後入邊間?有咩優勢?

回覆 IloveJJ 的帖子

學校無支援真係會浪費左個細路, 因為就算學校有資優組, 老師也未必了解佢地, 不是個個有機會推薦入HKAGE。我囡囡連iq test 也無, 我自己推薦佢入HKAGE.  
我最近比左個外國online course 囡囡上, 我睇到佢學習態度有好大分別, 平日佢唔多認真做學校的功課事事但但做, 現在係好認真去做佢地的online assignments.  佢地不是不想認真學習, 只是學校課程令佢地無乜動力。

我都係買好多不同的書佢看, 不過我真係無能力啟發佢, 出面坊間課程要揾到適合不易。我暑假幫助佢報了CTY online course, 佢真係好鐘意, 我見佢好用心做assignment, 所以我在考慮會否九月後繼續比佢上online course.

我女考johns hopkins SCAT test, 佢達到要求, 所以可以報讀佢課程, 我女撰了reading, 不過原來要寫野, 又有discussion.  因為每個星期老師會comments阿囡功課, 家長要confirm睇左老師評, 我女都會話某些同學寫的東西是較好。

係英文來的。如果你囝喜歡中文, 你其實可以考慮HKAGE, 大部份小學課程是用中文教授。你個仔同我女好合適讀哲學。

HKAGE = 香港資優教育學院
http://www.hkage.org.hk/en/student-programme/face-to-face
‹ 上一主題|下一主題