教育王國

標題: 有無人想讀, 讀緊或讀過 mba可以俾意見我 ?? T^T [打印本頁]

作者: baby_kit    時間: 14-7-30 12:29     標題: 有無人想讀, 讀緊或讀過 mba可以俾意見我 ?? T^T

10年前讀完左個bachelor, 緊住就平平無其咁打工...
好啦...做左咁耐啦...高不成低不就咁既狀態...
朋友話可以讀個mba可以博升?...
有無人同我一樣有呢個好似唔上唔落既情況??
有無人讀過話到我知可以點??

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-1 15:25

baby_kit 發表於 14-7-30 12:29
10年前讀完左個bachelor, 緊住就平平無其咁打工...
好啦...做左咁耐啦...高不成低不就咁既狀態...
朋 ...
想讀邊間大學的MBA?
作者: baby_kit    時間: 14-8-4 10:23

睇價錢決定 !!
作者: ppmmbb    時間: 14-8-4 15:29

今天,MBA/Master ≠ 排隊升職入場券,M嘜只可以話係現職保留券!升職都係睇公司/上司是否喜歡你,有幾多工作要靠讀個M先識做?
當然,如你有能力及金錢去讀類似HKUST/CUHK EMBA就另話。
作者: baby_kit    時間: 14-8-5 12:53

下....咁可悲...
咁講走去讀mba個d咪傻仔??...
作者: ppmmbb    時間: 14-8-6 09:26

baby_kit 發表於 14-8-5 12:53
下....咁可悲...
咁講走去讀mba個d咪傻仔??...

又唔可以咁講,讀書是提升自己其中一種方法,機會到時你便發現有用。
我身邊啲同事/朋友個個都有碩士,有啲仲有兩個添!

作者: baby_kit    時間: 14-8-7 11:41

我要的起心肝去睇下資料
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-8 10:56

baby_kit 發表於 14-8-4 10:23
睇價錢決定 !!
我個人覺得價錢不應該是首先考慮的因素。
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-8 10:59

ppmmbb 發表於 14-8-4 15:29
今天,MBA/Master ≠ 排隊升職入場券,M嘜只可以話係現職保留券!升職都係睇公司/上司是否喜歡你,有幾多工 ...
AGSM 的 MBA,Manchester Business School 的 MBA, Ivey Business School 的 MBA 也是好選擇。
作者: baby_kit    時間: 14-8-8 11:41

但係真係無咁多錢讀...想用20萬攪掂
打過電話去問University of South Australia~
15萬左右~~好似ok

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-8 14:53

baby_kit 發表於 14-8-8 11:41
但係真係無咁多錢讀...想用20萬攪掂
打過電話去問University of South Australia~
15萬左右~~好 ...
問題是,畢業後是否可賺回15萬呢?
作者: baby_kit    時間: 14-8-8 17:51

其實呢個日我打去問, 個女仔都介紹得幾好幾詳細, 我都問左好多, 我擺埋無錢可以點呢個問題出黎講, 咁佢就話可以用政府個個免入息blablabla, 總知個息口好低啦, 每個月還$87x就ok~~攪到我有心動.
但係搵唔搵得返個15萬都係我擔心既問題之一, 但係之前報紙個d都有話mba畢業生年薪係會比讀之前升,1.5倍左右, 咁睇15萬又好似係一個搵得返既數呢....反正我而家keep住咁, 份工都唔會有咩進展...我想奔3之前讀返個master...感覺好似攞15萬出黎投資下咁...再+上其他見得下人既大學都要25萬起...去到30幾萬都有...我見呢間University of South Australia好似ranking top又岩價位...好15 16呀!!!
作者: km1357    時間: 14-8-8 19:00

不如讀返個菲律賓PHD, 十萬有找...
作者: baby_kit    時間: 14-8-8 20:08

唔好玩啦...菲律賓PHD....有無認證嫁??
作者: km1357    時間: 14-8-9 16:15

菲律賓比立勤國立大學PhD
學費
HK$ 119000  

我見樹仁大學 D 老師有幾個都係呢間大學PHD.
作者: baby_kit    時間: 14-8-11 16:29

菲律賓 菲律賓 菲律賓
如果唔係價錢差太遠, 我都應該會選擇返英美澳的大學
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-11 17:56

km1357 發表於 14-8-9 16:15
菲律賓比立勤國立大學PhD
學費
HK$ 119000  
上 HKMA 看過他們的論文,MBA 的水平也不如。
作者: ppmmbb    時間: 14-8-11 20:45     標題: 回覆:有無人想讀, 讀緊或讀過 mba可以俾意見我

好多本地U的MBA或Mxx論文亦
現時好多M只不過讀返學士果d野,真係

作者: 王家爸爸    時間: 14-8-11 21:26

ppmmbb 發表於 14-8-11 20:45
好多本地U的MBA或Mxx論文亦
現時好多M只不過讀返學士果d野,真係

...
所以很多大學取消MBA論文,改為讀多三科。
作者: km1357    時間: 14-8-12 10:05

我個人覺得讀MBA, 不如讀 D 專科碩士課程, 好似 HRM, Construction, Project Management, Civil Eng., MAccounting, etc.

講學術地位, MPhil 有會高少少.
作者: 王家爸爸    時間: 14-8-12 11:43

km1357 發表於 14-8-12 10:05
我個人覺得讀MBA, 不如讀 D 專科碩士課程, 好似 HRM, Construction, Project Management, Civil Eng., MAcc ...
其實各有優劣,哪一個課程更適合,完全取決於個人的需要與目標。
作者: F3F    時間: 14-8-13 14:12

如果要增進知識及人脈網絡,CITYU MBA 是不錯的選擇。

作者: baby_kit    時間: 14-8-14 10:23

美國澳洲大學唔洗寫論文了, 係英國先要
咁我得張diploma...只可以靠經驗搵書讀...太專我會讀唔到...
怕僧攪到高不成低不就...咁MBA係廣泛應用...應該會好點...
我都係博升
諗黎諗去...都係想讀UniSA...已交左報名費啦...
作者: rolandmcdon    時間: 15-2-23 18:11     標題: 回覆:baby_kit 的帖子

請問UniSA MBA 讀後感如何?

作者: kelvintam0105    時間: 15-2-24 13:36

睇下$$$$$$$$$$$$ 啦
作者: 王家爸爸    時間: 15-2-24 15:58

rolandmcdon 發表於 15-2-23 18:11
請問UniSA MBA 讀後感如何?
如果入到,讀AGSM(UNSW Business School,FT排75)或MBS(Manchester Business School,FT排35)或MGSM(Macquarie Graduate School of Management,FT排68)好啲。
http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/global-mba-ranking-2015

作者: ANChan59    時間: 15-2-25 14:50     標題: 引用:Quote:rolandmcdon+發表於+15-2-23+18:11+

原帖由 王家爸爸 於 15-02-24 發表
如果入到,讀AGSM(UNSW Business School,FT排75)或MBS(Manchester Business School,FT排35)或MGSM(M ...
入到,都有可能,易入難出,

作者: 王家爸爸    時間: 15-3-6 13:52

南華早報 Education Post,Inside MBA,二月版:
http://www.educationpost.com.hk/ ... /inside_mba_feb.pdf
作者: rchchan0505    時間: 15-4-8 18:01

baby_kit 發表於 14-8-8 17:51
其實呢個日我打去問, 個女仔都介紹得幾好幾詳細, 我都問左好多, 我擺埋無錢可以點呢個問題出黎講, 咁佢就話 ...
在12、13年前,我請人,有兩個 applicant都係用同一個format的resume, 都係呢間大學MBA(我無記錯掛!), 結果因為咁我兩個都吾請!
作者: cpi1111    時間: 15-4-8 19:45

What is the quality of  a master degree ?

Based upon my experience , my basic requirement of applicant selection
for  interview is that the applicant must have a credit in English as well as Chinese and mathematics at HKCEE  if  possible .

Otherwise , even having a master degree  , most applicant  cannot meet the general requirement   to handle executive paper works !

Hence please try to face the challenge to achieve Grade 5 in English at DSE before investing money to any Master Degree course .
作者: babyVIVI.S    時間: 15-5-20 15:43

作者: 大包大人    時間: 15-8-28 22:13     標題: 引用:Quote:rolandmcdon+發表於+15-2-23+18:11+

原帖由 王家爸爸 於 15-02-24 發表
如果入到,讀AGSM(UNSW Business School,FT排75)或MBS(Manchester Business School,FT排35)或MGSM(M ...
請問難入嗎?

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-29 23:57

大包大人 發表於 15-8-28 22:13
請問難入嗎?
易入,難畢業
作者: 大包大人    時間: 15-8-31 08:59     標題: 引用:Quote:大包大人+發表於+15-8-28+22:13+請問

原帖由 王家爸爸 於 15-08-29 發表
易入,難畢業
謝謝意見
如果同本地三大比較或復旦
你比較推薦哪一個?

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-31 09:53

大包大人 發表於 15-8-31 08:59
謝謝意見
如果同本地三大比較或復旦
你比較推薦哪一個?
入:比三大容易入,比復旦同上海財經等難。
出:同三大差唔多,比復旦同上海財經等難。

作者: 大包大人    時間: 15-8-31 09:56     標題: 引用:Quote:大包大人+發表於+15-8-31+08:59+謝謝

原帖由 王家爸爸 於 15-08-31 發表
入:比三大容易入,比復旦同上海財經等難。
出:同三大差唔多,比復旦同上海財經等難。
難畢業的意思是?
考試還是寫論文很難?
先不計難出、如果為以後鋪路、你比較推哪一個?
多謝你意見、感激不盡

作者: 王家爸爸    時間: 15-8-31 10:10

大包大人 發表於 15-8-31 09:56
難畢業的意思是?
考試還是寫論文很難?
先不計難出、如果為以後鋪路、你比較推哪一個?
畢唔到業既原因好多,因為 Part Time 讀書,Commitment 同Self-discipline 好重要。 一線大學既 MBA 內容比較多同深,學生比較容易放棄,所以比較難畢業。
有啲學校係考試,有啲學校係考試加論文,間間學校唔同。
如果為左鋪路,當然係本地既好啲(尤其係科大);如果係做會計、財經既,Manchester 好啲(好多學生係做會計、財經、銀行既)。

作者: 大包大人    時間: 15-8-31 11:03     標題: 引用:Quote:大包大人+發表於+15-8-31+09:56+難畢

畢唔到業既原因好多,因為 Part Time 讀書,Commitment 同Self-discipline 好重要。 一線大學既 MBA 內容比 ...
我同事原來都讀緊Manchester
不過佢話每個sem要有3日full day返學
佢未婚冇小朋友
但我仔剛9m
唉、有假期但想留俾仔interview
在職媽咪的困擾
其他兩間都係full day mode?
王家爸爸、謝謝你
你真係好helpful

作者: 大包大人    時間: 15-9-1 16:39     標題: 引用:Quote:大包大人+發表於+15-8-31+09:56+難畢

畢唔到業既原因好多,因為 Part Time 讀書,Commitment 同Self-discipline 好重要。 一線大學既 MBA 內容比 ...
王家爸爸
如果agsw同manchester你比較推薦邊間?
感激不盡

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-1 17:15

大包大人 發表於 15-9-1 16:39
王家爸爸
如果agsw同manchester你比較推薦邊間?
感激不盡
我當年在 Manchester、Warwick、INSEAD三間做選擇,亦在 Part Time 同 Full Time 之間做選擇。 去過 Manchester同Warwick 兩間學校(以前係英國讀其他課程時去),最後讀 Manchester 既 Part Time。

當年無考慮 AGSM,因為當時比較熟英國既學校。

作者: 大包大人    時間: 15-9-1 17:23     標題: 引用:Quote:大包大人+發表於+15-9-1+16:39+王家

原帖由 王家爸爸 於 15-09-01 發表
我當年在 Manchester、Warwick、INSEAD三間做選擇,亦在 Part Time 同 Full Time 之間做選擇。 去過 Manche ...
請問你讀part time是在香港嗎?
因為我另一擔心是他需要請很多假、我要留時間同我仔面試
我對agsm都幾有興趣、不過認受性會相對低嗎?
謝謝

作者: 王家爸爸    時間: 15-9-1 17:36

大包大人 發表於 15-9-1 17:23
請問你讀part time是在香港嗎?
因為我另一擔心是他需要請很多假、我要留時間同我仔面試
我對agsm都幾有興 ...
對 AGSM 認識唔多,AGSM 既 FT 排名好似後過 MBS 好多。
作者: 大包大人    時間: 15-9-1 17:47     標題: 引用:Quote:大包大人+發表於+15-9-1+17:23+請問

原帖由 王家爸爸 於 15-09-01 發表
對 AGSM 認識唔多,AGSM 既 FT 排名好似後過 MBS 好多。
好的
我都試下報mbs

作者: mozartfan    時間: 15-10-8 00:40

MBA all about networking, not really about textbook. So make sure the network at whichever uni you are going is strong and somewhere you want to build your network.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5