用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優的小朋友會否比較敏感 、 負面?
go

資優的小朋友會否比較敏感 、 負面? [複製鏈接]

如題
   3    0    0    0

係。太多嘢諗,我孩子看了電視新聞,想得太多,又常常發惡夢,宜家連飛機同船都不敢坐(以前不怕),怕有意外喎,所以旅行邊度都唔使去,大陸除外!

小華媽媽 發表於 17-8-5 22:45
係。太多嘢諗,我孩子看了電視新聞,想得太多,又常常發惡夢,宜家連飛機同船都不敢坐(以前不怕),怕有意 ...

回覆樓主:

仲有

Activehealth 發表於 17-8-6 20:17
仲有, 極具批判性,對當權者、時局、政治、人權等有極強主見。

Year 5 (9歲)已經寫兩頁紙英文信俾外國人 ...

聽到都暈

Fish777 發表於 17-8-6 17:12
我小朋友4歲,聽了隕石襲地球滅絕了恐龍的故事, 當晚已睡不著,說怕隕石再襲地球我們會有危險,告訴她科學 ...

(emoji)(emoji)(emoji)

回覆樓主

其實大家對呢d提問,如何回答?有時真係好煩(emoji)

而且都唔明白點解佢地擔憂咁多(emoji)(emoji)(emoji)

我兒從小就很陽光, 正面, 今年大學畢業.  他自幼北美長大, 六歲時因申請入讀私立资優學校而做IQ test, 當時取得147分, 他的六年小學就是在這所學校渡過.   我總聽人說资優兒如何難教, 但我總想說一句不是這樣的, 許多不是资優的孩子也是很難教, 反而我認識的許多资優兒都是品學兼優, IQ高EQ高.

dlam141231 發表於 17-8-7 23:08
我兒從小就很陽光, 正面, 今年大學畢業.  他自幼北美長大, 六歲時因申請入讀私立资優學校而做IQ test, 當時 ...
我估北美或者IS好啲,香港傳統小學包容性好低,冇事都逼出事來。

dlam141231 發表於 17-8-7 23:08
我兒從小就很陽光, 正面, 今年大學畢業.  他自幼北美長大, 六歲時因申請入讀私立资優學校而做IQ test, 當時 ...

你很幸運,在北美的support很好。在香港,要入國際學校學費不菲(US$1500-2000@m), 入了傳統學校,有同學亦因多野問不按指示被老師針對,他們始終喜歡坐定定背書的,做功課也有一定格式,加埋整個補習環境都很難培養陽光小孩。

wonglily    發表於 17-12-3 22:18

Fish777 發表於 17-8-8 08:46
你很幸運,在北美的support很好。在香港,要入國際學校學費不菲(US$1500-2000@m), 入了傳統學校,有同學 ...

我明白, 北美環境長大, 對资優兒確是有利.   

只不過, 父母的心態很重要.  在EK這裏, 常看到家長在說不想浪費资優兒的天赋, 我只想說, 资優只是资優, 不是天才, 正常的教育以外, 可隨孩子狀況添加些額外課程,  但這不是重點.  

我兒因出生時比較瘦弱, 我很看重他的身體健康, 讓他三歲開始習泳, 一直至升上初中才完結.  沒有參加校隊泳隊, 純粹以健康為出發點.  到初中他自己愛上籃球, 一直到高中畢業, 他每週總會跟同學們打上三兩場籃球.    年輕人呼朋喚友打一場波, 整件球衣都汗濕, 正是一種很好抒發情緒的渠道.   讓孩子保持運動的習慣, 長遠自會看到益處.

高處未為高, 我當年就認識了香港移民來的家長, 把已在资優課程就讀的孩子送去各纇私人補習, 然後回校向校方要求跳級.  我的做法是, 從小培養孩子良好閱讀習慣, 一直到高中, 他返美升讀大學之前, 他再喜歡玩電子遊戲, 都總要看半小時書才肯入睡.  我這方面是只要他樂意每晚手不釋卷, 對他的校內成績就隻眼開隻眼閉, 有時明知他多花些時間溫習可以拿更高分, 只要不低過我的底線, 也就隨他.  他閱讀範圍廣泛, 雖是理科生, 文筆好, 下筆言之有物,  他升grade 9時隨父母回流, 讀IB, Eng Lit HL A, 拿的是7分, 不是靠资優而來的.  

dlam141231 發表於 17-8-8 10:16
我明白, 北美環境長大, 對资優兒確是有利.   

只不過, 父母的心態很重要.  在EK這裏, 常看到家長在說不想 ...

同意

還有一點, 我在北美生活了23年, 不像香港那樣, 都有菲傭印傭, 家務都是自己動手, 孩子也要分擔小部份.  我兒負責每週洗廁所, 洗陽台.  他升中那年的暑假, 我開始教他煮食, 簡單的薯仔炆雞翼, 煎牛扒, 疍炒飯, 炒青菜, 他都會做.  其他生活上的事情, 他自己做得來的, 我也會從小讓他自己動手.  所以兒子獨立性強.  這些自小的培養, 到高中就明顯看到益處, 到離家升學, 就更讓父母百份百放心.

Fish777 發表於 17-8-8 08:46
你很幸運,在北美的support很好。在香港,要入國際學校學費不菲(US$1500-2000@m), 入了傳統學校,有同學 ...

Deleted

Activehealth 發表於 17-8-8 11:26
好彩阿仔讀國際學校大,學校對呢類孩子好包容,小學到初中無乜功課,有好多空間俾佢地自由發揮,搵到自己 ...

其實好多家長唔係冇教冇做嘢,但香港小學學制和課堂管理手法係會令到某類資優孩子唔開心,甚至抑鬱,咪情緒大爆發囉。成日覺得問題多出現在小學階段,因為呢段時期主力要教聽話,紀律,合群;機會頂多俾一兩次你,再來就收電話,寫手冊,罰唔知乜嘢。孩子唔抑鬱父母都被搞到抑鬱。當你隔幾個月就聽到唔同老師,甚至CP都善意的話你孩子適合IS或去外國讀書就更加自覺可憐,鬼唔知咩,要錢㗎。

家長學生壓力大就是因為個升中遊戲,必須在小四前搞掂行為問題,否則操行一寫差,自行/叩門唔使玩。但要整整兩年幾唔行差踏錯真係好難,因為唔知有冇邊位老師,邊位同學,邊件事件Trigger到佢。還有,家長越逼越嚴,反抗可能越大。所以最後要自我洗腦去釋懷『孩子有佢既人生,有任何失誤只不過係個天俾啲練歷佢,身體健康才是最重要』

noverzero    發表於 17-8-9 10:32
cl_kaka    發表於 17-8-8 14:17

akys 發表於 17-8-8 12:25
其實好多家長唔係冇教冇做嘢,但香港小學學制和課堂管理手法係會令到某類資優孩子唔開心,甚至抑鬱,咪情 ...
每個家庭的資源包括時間金錢不同,只能按資源做得幾多得幾多。夠資源的就為孩子度身訂造一些課程訓練,唔夠的就鼓勵自學或在坊間/學校找津貼/免費課程。家長做好了本份—做孩子的支持者、聆聽者、教導者便可以,結果如何也要看孩子造化。

YanKanMom 發表於 17-8-8 14:31
每個家庭的資源包括時間金錢不同,只能按資源做得幾多得幾多。夠資源的就為孩子度身訂造一些課程訓練,唔夠 ...

阿大當年去做測試,不是讀障,marginal .醫生建議去IS包容大d.醫生對仔女都系阿大間學校畢業,佢知道學校系點。我當年完全冇想Is.因為貴。結果做完test兩三年後轉左去IS.都睇到轉變負責任左。不過IS貴,真系唔系個個可以負擔,尤其有兩三個小孩,一個就冇咁吃力

pure_carol 發表於 17-8-7 22:47
其實大家對呢d提問,如何回答?有時真係好煩(emoji)

而且都唔明白點解佢地擔憂咁多(emoji)(emoji)(emoji)

Fish777 發表於 17-8-8 17:24
講番點答,有時我真係吾識答,希望佢大個D,我會叫她自己在書本上找答案。
有時我會盡量避免太複雜和陰暗 ...

但有時行邊條路都問點解,真係好煩。

‹ 上一主題|下一主題