用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問一下LONDON交通問題
go

想問一下LONDON交通問題 [複製鏈接]

今日去左LONDON某大廈既展銷...發現同我心中鍾意既學校.相距好遠...
AGENT話出出入入LONDON正中心...都要比交通費...
每次入都要10磅...係咪呢??

2    0    0    0

回覆:月希 的帖子

你講嘅應該係 congestion charge, 如果你係揸車咁星期一至五 7am-6pm入 London 某D繁忙地方都要俾 £10一日

Ding

Ding 發表於 14-5-18 19:06
你講嘅應該係 congestion charge, 如果你係揸車咁星期一至五 7am-6pm入 London 某D繁忙地方都要俾 £10一 ...
係一日比10磅..入幾多次都得?邊D ZONE係咁?
如果住係果度成日出入都要比?

406-408 strand, landon wc 2會係嗎??

if you are in London, better to use public transport; of course, cost is not cheap either.

YauMum 發表於 14-5-18 19:57
if you are in London, better to use public transport; of course, cost is not cheap either.
重諗緊...係想買LONDON的...
但係LONDON都分好多個ZONE....
我又唔係好清楚....
我依家搵到的學校都偏南邊的...睇地圖都重係LONDON既AREA內..
但係今日去展銷睇樓果個AGENT話果邊唔叫LONDON啦...
真係要講係HK同新界囉...好遠啦...
而且每次入LONDON都要10磅...

約左AGENT WED再比其他樓既INFO我地睇....
AGENT應該會搵D南番少少既樓...問題係...唔知果個收費ZONE去到邊呢?

引用:Quote:Ding+發表於+14-5-18+19:06+你講嘅應

原帖由 月希 於 14-05-18 發表
係一日比10磅..入幾多次都得?邊D ZONE係咁?
如果住係果度成日出入都要比?
你可以上 http://www.tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge 睇下

Ding

月希 發表於 14-5-18 20:15
重諗緊...係想買LONDON的...
但係LONDON都分好多個ZONE....
我又唔係好清楚....

Zone 1 & 2 - called Central London

Ding 發表於 14-5-18 23:09
你可以上 http://www.tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge 睇下
THX....又多樣野要研究...搵完學校又要搵樓...真係好煩

不過琴日睇樓好搞笑...老豆一直講."XX(我)同XX(我仔)去先,唔駛理其他人點住住"
因我同阿嫂都係度問..如得3房...3個仔一間房係OK..但係3個女人..淨番2間房係唔夠分...

搞到人地以為係我去讀書個AGENT重要係拎住我比佢睇地址既prospectus...
FOR 7-18歲....乜我個樣未成年咩

spiderlily 發表於 14-5-19 06:20
Zone 1 & 2 - called Central London
咁central london以外的..係咪唔叫做London啦?
因為我睇地圖..我搵既學校重係地圖入面London個圈入面...
不過地鐵好似已唔到....要火車...
個AGENT話果度唔係LONDON啦

我再問...唔係喎...LONDON都有分ZONE幾架嘛...佢只係唔係中心..
但係都重係LONDON入面的..只係可能係ZONE 5,6...
而且地址都重係London XXX XXX咁...
如果唔係係LONDON入面...地址應該係Surrey XXX XXX 或Kent XXX XXX咁啦...

個AGENT先再問我..咁係好似HK同新界咁囉...
都重係LONDON..只係中心同鄉鎮D...

睇左..原來住係central london的話係有90% OFF的...
即係一日1磅...唔係AGENT講既10磅一次咁跨....
咁可能都OK...
同係HK渣車過海...平好多啦...
又要再同老豆傾下...
不過可以的話搵D Zone 2 既好D
因為都要考慮我日日渣車來回...太遠怕辛苦...

回覆:月希 的帖子

係架,所以叫你慢慢睇,因為我地唔知你實際情況,而且關於 London 嘅網上資料亦好詳細

Ding

Ding 發表於 14-5-19 08:53
係架,所以叫你慢慢睇,因為我地唔知你實際情況,而且關於 London 嘅網上資料亦好詳細

...
有人POST左LINK就知..就搵到咩細INFO囉...但係如果冇人POST...有時我可能連人地點稱呼果樣野都唔知...就好難SEARCH

引用:Quote:Ding+發表於+14-5-19+08:53+係架,所

原帖由 月希 於 14-05-19 發表
有人POST左LINK就知..就搵到咩細INFO囉...但係如果冇人POST...有時我可能連人地點稱呼果樣野都唔知...就好 ...
唔緊要,有唔知隨時問啦,BK jm 一定幫到你

Ding

Ding 發表於 14-5-19 11:15
唔緊要,有唔知隨時問啦,BK jm 一定幫到你
所以我都成日開POST
大家真係好幫得手....唔係我一個邊搵到咁多INFO

月希 發表於 14-5-19 08:23
咁central london以外的..係咪唔叫做London啦?
因為我睇地圖..我搵既學校重係地圖入面London個圈入面...
不 ...

London is divided into 6 zones.

Zone 1 and 2 are called Central London while including others are collectively called Greater London.

Zone 6 is quite far away from Zone 1 and 2.

Zone 1 and 2 is very expensive but convenient to CBD.  

If your primary objective to go London is for your son's study, I personally think proximity to school is important.  Otherwise, there will be a long way travel everyday.

Surrey is a good location for living.  It is a nice community for upper middle class.  There are quite a number of good schools also.  Cambridge is good too but further away from London.

spiderlily 發表於 14-5-19 14:27
London is divided into 6 zones.

Zone 1 and 2 are called Central London while including others are  ...
當請問如果離Centre London大約39分鐘私家車車程...會係Zone 幾?
其他區唔會諗啦...因為係我老爺買比幾個孫住....
佢想要LONDON中心..一來保值,二來方便D....
都約左Agent睇下會唔會有D zone 2,3既樓....

因為我地琴日睇果個..係應該係中間Zone 1的...

月希 發表於 14-5-19 14:43
當請問如果離Centre London大約39分鐘私家車車程...會係Zone 幾?
其他區唔會諗啦...因為係我老爺買比幾個孫 ...
建議你搵到學校先搵樓,GREATER LONDON好大,同成個香港差不多,CENTRAL LONDON好似九龍,但好學校少又好難入,反而外圍學校選擇多,你係CENTRAL LONDON買樓,可能小朋友要日日長途好似由九龍去天水圍返學。
另外係GOOGLE打入英國任何一個POSTAL CODE,按地圖,就有附近的地圖。

skIII 發表於 14-5-19 16:03
建議你搵到學校先搵樓,GREATER LONDON好大,同成個香港差不多,CENTRAL LONDON好似九龍,但好學校少又好難 ...
其實就係搵左幾間都係南邊D既學校..話會接仔仔仔申請,可安排面試考試果D..因為我仔係12月大仔黎...過去果邊Y7佢大足人地一年...Y8都大少少...
已有幾間學校話仔咁既年紀...要讀Y8...但係Y8唔係正常收生學年...亦唔會收仔仔做Y7超大仔...

但係D學校有D係DAY SCHOOL..佢要我地先有英國地址..先收FORM...

所以我依家係想搵D係幾間學校既中間位的樓...咁佢去到邊間都唔會太遠...

亦都有聽地產AGENT既意見..搵D近D佢手上有樓盤既學校...
今日SEND左MAIL問緊...

回覆 月希 的帖子

如果要保值又方便, 又要住好啲, 而錢又唔係問題既話, 最好住  Chelsea, Kensington, Notting Hill, Knightbridge, Victoria 等地區, 但樓價超貴
你睇吓張地圖, 有兩條Ring Roads 叫 A406(北部), A205(南部) 包圍住整個London, 兩條Ring Roads 以內稱Greater London.  

odelia_ho 發表於 14-5-19 16:10
回覆 月希 的帖子

如果要保值又方便, 又要住好啲, 而錢又唔係問題既話, 最好住  Chelsea, Kensington, Not ...
價錢都唔係完全冇問題...老豆都有預算...因為唔係佢自己住..
佢唔會預豪...佢依家係要求有24小時保安同新樓..
因為多數得我一個女人同小朋友住...
佢又要LONDON方便佢地黎VISIT咁上下
‹ 上一主題|下一主題