用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問IB補習風氣普及?學費一般多少錢? ...
go

請問IB補習風氣普及?學費一般多少錢?   [複製鏈接]

😃
   4    0    0    0

有中國人的地方就有補習
每小時$400起

hiuching8 發表於 24-5-11 10:19
有中國人的地方就有補習
每小時$400起
只唔只?我聽既IB起碼$900起跳,$400係dse中價補習費用!

對,IB 補physics , 幾年前私補收$1000一堂

bettyay    發表於 24-5-11 18:30

behappypapa 發表於 24-5-11 17:41
對,IB 補physics , 幾年前私補收$1000一堂
係啦,呢個價位差不多喇,我聽到都係咁上下!

PTL_L 發表於 24-5-11 17:24
只唔只?我聽既IB起碼$900起跳,$400係dse中價補習費用!

我意思係補習班,私補$1000差唔多吧

hiuching8 發表於 24-5-11 19:54
我意思係補習班,私補$1000差唔多吧
是的

hiuching8 發表於 24-5-11 10:19
有中國人的地方就有補習
每小時$400起
識唔少都不用補,一樣好成績

mimwing 發表於 24-5-12 18:37
識唔少都不用補,一樣好成績

其實要狂補的但仍然成績不好,是否代表個學生不適合IB這個學制呢?或者是因為只有2年時間預備,所以唔夠時間適應?

LeeCC 發表於 24-5-12 18:39
其實要狂補的但仍然成績不好,是否代表個學生不適合IB這個學制呢?或者是因為只有2年時間預備,所以唔夠 ...

基因佔七成,叻人讀咩都叻,蠢人讀咩都差

10090 發表於 24-5-12 19:53
基因佔七成,叻人讀咩都叻,蠢人讀咩都差

見過有人中三四時爭取到前名次入IB班,但入讀後,覺得十分困難,要留級

我就奇怪既然中三四成績好,為什麼轉入IB,就讀唔掂要留級呢?是否本身不適合IB這個學習模式呢?

LeeCC 發表於 24-5-12 21:33
見過有人中三四時爭取到前名次入IB班,但入讀後,覺得十分困難,要留級

唔啱讀理科,佢讀DSE理科一樣會出事

10090 發表於 24-5-12 21:43
唔啱讀理科,佢讀DSE理科一樣會出事
IB是否一定要讀理科?
佢數學成績普通,但語文好寫嘢叻,我以為寫嘢叻讀IB有著數

LeeCC 發表於 24-5-12 22:27
IB是否一定要讀理科?
...

ib 一定要選一科science subject, 睇下學校提供什麼科目,直資可能只有phy, chem, bio, 全部考ib的學校會多些選擇

寫嘢叻係有着數,你知唔知學生那方面困難,?

LeeCC 發表於 24-5-12 22:27
IB是否一定要讀理科?
...

IB 選科要文理兼備
例如某直資理科可選PCB 文科只開兩科
文科生選擇不及理科生

DP Curriculum
https://www.ibo.org/programmes/diploma-programme/curriculum/

Students choose subjects from the following subject groups: studies in language and literature; language acquisition; individuals and societies; sciences; mathematics; and the arts.

Students may opt to study an additional sciences, individuals and societies, or languages subject, instead of a subject in the arts.

Students will take some subjects at higher level (HL) and some at standard level (SL). HL and SL subjects differ in scope but are measured according to the same grade descriptors, with students expected to demonstrate a greater body of knowledge, understanding and skills at higher level.

Each student takes a minimum of three or a maximum of four subjects at higher level, and the remaining at standard level.

Standard level subjects take up 150 teaching hours. Higher level comprises 240 teaching hours.

GTCollege
https://www.ibo.org/school/006063/

Chinese LAL A
English B
Math Analysis

Physics
Chemistry
Biology

Economics
Geography

Music
Visual Arts

poonseelai 發表於 24-5-12 23:41
ib 一定要選一科science subject, 睇下學校提供什麼科目,直資可能只有phy, chem, bio, 全部考ib的學校會多 ...

佢數理較弱,但寫嘢和畫畫叻,性格比較宅,喜歡自己在家畫畫睇書,不擅交際,父母就係想通過IB,多同人合作做project,改變性格,訓練佢社交,學習領導。

但我反而見到小朋友呢方面有壓力。點解唔可以接受小朋友本身的性格呢?一定要做到社交高手,人見人愛,車見車載咁

LeeCC 發表於 24-5-13 12:54
佢數理較弱,但寫嘢和畫畫叻,性格比較宅,喜歡自己在家畫畫睇書,不擅交際,父母就係想通過IB,多同人合 ...

佢父母選ib前有無理解清楚dp 唔係group project basis, 小學和初中先係, 去到dp 才嘗試改變性格?唔好講笑啦, 正所謂3歲定80, 唔好期望會180度改變呀!

即使係introvert的孩子, 也可在ib有好發揮, 當然如果再主動多D表達自己意見, 會更好

poonseelai 發表於 24-5-13 13:19
佢父母選ib前有無理解清楚dp 唔係group project basis, 小學和初中先係, 去到dp 才嘗試改變性格?唔好講笑 ...

我覺得難為個小朋友

讀ib 寫嘢要叻之餘,係要諗嘢全面,阿囡傳統band 1私小升直資,F1行IB MYP, 用咗一年時間好辛苦先適應到&掌握到竅門,btw佢中一已經學緊我大一學的寫論文方式及技巧,而且經常要做presentation, 所以讀開傳統課程叻的未必一定讀IB叻

Ksnoopy 發表於 24-5-13 18:20
讀ib 寫嘢要叻之餘,係要諗嘢全面,阿囡傳統band 1私小升直資,F1行IB MYP, 用咗一年時間好辛苦先適應到& ...

我都覺得這是那位小朋友讀得辛苦的原因之一
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊