用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不要選擇培僑中學
go

不要選擇培僑中學 [複製鏈接]

我以為培僑中學校風好,有朋友個仔曾讀此校,現在去了外國讀書,但今年我仔中一,讀中文班,他們D品行極差,有人偷野,上課時D內地學生十分操抄,老師普通,原來今年他們開了5班,2班精英班,1班普通話班,2班中文班,收了內地共120人,只有約60個是港人,而且我仔個班還有一個精神有問題的學生,用筆插人,超恐怖,而且更有內地學生在運動堂攪士,小息時學生又打架,搞到我小朋友好吾種意此學校,我仔話精英班D人品行好D,禮貌D,但因我仔因有一科主科不合格,所以才沒打算轉校,我不想香港人誤入此校,此萬不要選
   1    0    0    0

Joannawan321 發表於 24-5-19 07:25
我以為培僑中學校風好,有朋友個仔曾讀此校,現在去了外國讀書,但今年我仔中一,讀中文班,他們D品行極差 ...

band 2學校係咁上下,你想校風好就考好啲插班去band 1男女校
精神問題應該唔關學校事

有個群組講培僑書院好過培僑中學,B2也差不多這些問題了。

回覆樓主:

由升學出路嚟睇,精英班還好,其他班估計岀路都係副學士,唔轉校(唔係重點班,估計亦難轉到band1中學)都係努力入精英班吧,要想得更好既嘢,只能自己爭取。
至於內地生,培中收唔到本地band1學生,內地生只是英文較弱,好多比本地生更用功。

heidya    發表於 24-5-19 11:16

new member, what is purpose to talk about this?

twhkleung    發表於 24-5-20 01:30

回覆樓主:

樓主似乎係講緊沙田果間,灣仔果間先叫培僑中學,開唔到5班的~~~

mcl233 發表於 24-5-19 11:42
樓主似乎係講緊沙田果間,灣仔果間先叫培僑中學,開唔到5班的~~~

下,沙田嗰間幾叻嗰喎

聽落都似
但佢講2班中文班
又唔多可能喎
PKC應該係全英中

不過PKC除o左2班精英班外
又真係只到B2級
家長唔谷小朋友
想做精英真係冇免費午餐
所以某幾間B1龍好似好正
其實能成功升到上中學都唔會懶懶閒

TAIOU4 發表於 24-5-19 12:27
聽落都似
但佢講2班中文班
又唔多可能喎

pkc培僑書院又點會有普通話班,中文班呢?
由pkc畢業生出路,125人畢業,有78人入與香港三大世界排名差唔多既大學,有17人讀副學士或其他。
如果講讀副學士算是B2既話,咁應該有半班是B2。

可以睇下灣仔培僑中學school report,有ABCDE五班。

應該講緊北角那間,無理由打錯校名

Sing13 發表於 24-5-19 12:46

唔洗用話術去胡亂定義B2
你小息 / 落堂時你入過了非精班課室
我話B2都已經好畀面了

有冇睇過空中飛人表演呢?
由於識人在裡面讀
尼D事影響太大我都無謂爆
可能其他B2津校玩得更激呢...

TAIOU4 發表於 24-5-19 13:04
唔洗用話術去胡亂定義B2
你小息 / 落堂時你入過了非精班課室
我話B2都已經好畀面了

你是講緊邊屆既學生(未有一条龍學生時)?
從2019年開始五班小學升中,現時既學生唔會有你所講既現象。

Sing13 發表於 24-5-19 13:13
你是講緊邊屆既學生(未有一条龍學生時)?
從2019年開始五班小學升中,現時既學生唔會有你所講既現象。
...

人o地由小一開始讀上去
下次你不如話由幼稚園讀上去丫?

你見我都寫得好畀面了
銷售員選錯對象
好易會畀人爆大鑊萬劫不復

TAIOU4 發表於 24-5-19 13:25
人o地由小一開始讀上去
下次你不如話由幼稚園讀上去丫?

我唔知你點定義B2生,唔係學術成績嚟反映嗎?

算吧,大家所知完全不同,(如果你是培僑家長咁說服力會強啲,如果是聽返嚟既,咁人哋家長有冇不滿轉校?)
咁你目標就去band1 A B中學重點班好了,應該女校更好。

Sing13 發表於 24-5-19 13:49

我唔知你點定義B2生,唔係學術成績嚟反映嗎?

你咁快唔想撈?
唔該你問下你上司同Check下之前對話記錄先好回答
似乎你真係想知乜叫空中飛人
我爆出尼我驚你直插B3

twhkleung    發表於 24-5-20 01:37

Sing13 發表於 24-5-19 09:54
由升學出路嚟睇,精英班還好,其他班估計岀路都係副學士,唔轉校(唔係重點班,估計亦難轉到band1中學)都 ...

埋個成績点会係b3呀, 差唔多20% 3大禾(就算係水泡科都要有>20分瓜).
不過, 如果收多d 叻內地生, 成績再好d都唔出其, 只不过係纳稅d錢的分配策略問题.

twhkleung 發表於 24-5-20 01:36
埋個成績点会係b3呀, 差唔多20% 3大禾(就算係水泡科都要有>20分瓜).
不過, 如果收多d 叻內地生, 成績再好 ...

我今次講嘅唔係成績
係非精英班嘅百厭程度

twhkleung    發表於 24-5-21 00:47

twhkleung 發表於 24-5-20 01:36
不過, 如果收多d 叻內地生, 成績再好 ...

東區派位直資培僑中學B2水平

培僑中學2023年文憑試成績
--------------------------------------------------------
整體2+ 91.9%

2+ 100% 5科
M2 物理 中史 企財 資通

3+ >HK 10科
主科 中文 ✓ 英文 × 數學 ✓ 通識 ✓
選修 M2 物理 生物 中史 地理 企財 視藝

4+ >70% 3科
M2 物理 中史

培僑中學2023年畢業生出路
--------------------------------------------------------
院校 人數 (%)
港大 7
中大 4
科大 8
三大 19 [16%]
理大 3
城大 4
五大 26 [21%]
浸大 -
嶺大 -
教大 2
八大 28 [23%]
都大 2
其他 6 (仁大3 恆大2 明愛1)
本地 36 [30%]
內地 8
台灣 2
其他 4 (澳洲1 瑞士1 英國1 美國1)
學位 50 (41%)
香港副學位 [50] (41%)
文憑 [11] (9%)
國內預科 [5] (4%)
自修 [3] (2%)
就業 [2] (2%)
不詳 [1] (1%)
總數 [122人^] (100%)

[推算數字]

^ 據學位數字推算121至123人

https://pkms.edu.hk/教與學/校務計劃-報告.html

學校報告 2022-2023 (p.15-16)
https://www.pkms.edu.hk/images/file/2022-2023/2022-2023_School-Report.pdf

heidya    發表於 24-5-21 09:28
twhkleung    發表於 24-5-21 00:47

Joannawan321 發表於 24-5-19 07:25
我以為培僑中學校風好,有朋友個仔曾讀此校,現在去了外國讀書,但今年我仔中一,讀中文班,他們D品行極差 ...

這間應不是沙田培僑書院吧,但北角的培僑中學每級只開四班。樓主所說的是哪一間培僑?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊