用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 唔知買乜琴, 可否幚忙?
go

唔知買乜琴, 可否幚忙? [複製鏈接]

唔知買乜琴, 可否幚忙?

想買可以彈到G8嘅直身琴, budget有限 (約2-2.5萬), 問過琴行, 可買high grade二手日本Yamaha / Kawai, 但多數用咗10年有多, 而買德國牌子(but made in Korea)就可以買到brand-new but in lower grade, 論質素日本琴始終比韓國琴好, 都唔知點算, 如果俾你會買乜呢? 有乜好介紹呢?

啱啱網上拍賣有部日本造嘅 Yamaha YM10-PE  (上手購於Tomlee 2001年 - $37,200), 現售約$25,000, 請問知唔知呢個model好唔好呢? Grading 同 U1 差幾遠呢? 買唔買得過呢?

聽講好多琴倉會買得好平, 但其實係改裝琴, 真唔真呢?

Thanks for your help!  

Re: 唔知買乜琴, 可否幚忙?

簽名被屏蔽

Ming2

Thanks for your info.

我原本睇啱咗Ottostein, 鍾意佢有古典款式, 但學琴嗰度個老板話其實保養好ge琴同彈新琴冇分別, 又話寧願買十幾年ge二手Kawai K-48 三角譜架都唔買新ge Ottostein, 攬到我心大心細....

^oo^,

我响上星期啱啱買咗部新琴俾個女, 聽日先送貨.....

我反而唔認同個老板既說話, 二手琴始終好睇上手點保養個琴, 好難去考究保養得好唔好, 所以我寧願買個平既新琴, 自己覺得有保障得多.

cherry_2005

請問你買咗乜model & how much? thanks!

^oo^
OTTOSTEIN同kawai 大譜架, 又真係心大心細d既, 不過搵2手琴, 真係好睇之前點保養, 好似我之前一隻upright, 我係朋友度2手買入, 佢個仔學左半年琴就話唔學, 隻琴除左果半年, 一路都無彈, 我買入就梗係好似新琴甘啦, 但一去到我手, 隻琴非常操勞, 到依家約6年, 我已經換鬼左佢!

簽名被屏蔽

^oo^,

真係唔好意思, 答唔到你, 因為平(萬零蚊, 响通利買), 所以個牌子根本唔出名, 所以我真係完全唔記得, 要番屋企睇番單....

Thanks for all your comments!

I'll go to take a look at Tom Lee this afternoon to get more idea.....really headache!!

^oo^ ,

我反而唔覺得頭痛喎, 最重要係你確定好BUDGET幾錢, 會易諗好多. 我唔覺得一定要出名既牌子, 反正小朋友學任何嘢, 隨時有可能唔想再學, 要放棄. 所以我先諗住買個平平地, 寧可保養得好D, 好過買個幾萬蚊既, 小朋友用一年半載, 冇興趣唔想學時我就慘啦.

我睇咗 Ottostein OJ600NAD, 而家special offer $18,100, 唔知好唔好呢?

我都想問下,我睇左kawai k-25ea,kx-21,
yamaha u1,
ottostein ou121spdpe3,ou121sf/pm3

邊隻好d,音色好d,我budget 大約3萬元。, 如是你們會buy邊隻??

kfwong,

Last week, tomlee still on sale, YM11 costs $33800- if one paid, it is a similar model as U1 but the quaility is a little bit lower version.

for young child, yamaha is better coz kawai's keyboard is heavier.

8A Mrs Chan

8AMRSCHAN 寫道:
kfwong,

Last week, tomlee still on sale, YM11 costs $33800- if one paid, it is a similar model as U1 but the quaility is a little bit lower version.

for young child, yamaha is better coz kawai's keyboard is heavier.

8A Mrs Chan

請問YM11 抵買嗎? 同U1有D 咩唔同? 今日睇過Ym11 同U1外形差不多(totally made in japan)! 因為U1要$39300(1 次過paid), quite expensive.  I'm considering it is too expensive for my girls, she just start learning piano..... I'm not  sure whether she will continue or not???

8AMRSCHAN,

但聽講當考試時用的三角琴的琴鍵會重d,咁會唔會用kawai會合適d呢?
我真是不太清楚,可否講多小小比我知。

kfwong,

其實我都睇中你講的呢幾個model"kawai k-25e,kx-21,
yamaha u1",但係kx-21同yamaha u1的價錢相差一半,而買kx-25e又好似掙少少不如買yamaha u1,所以都仲係心大心細好唔好買kx-21用住先,到亞囡真係有興趣學上去及有必要換先換呢?

至於韓國琴老師就叫我最好唔好買,佢話成日都有些小毛病喎.

SL123,

kawai k-25e同yamaha u1都是咁高到,kawai122cm,
而u1就121cm,同是高身,高音相,今日上嘉惠睇過,音都幾好,
u1亦唔差,k-25e折實35000(可分24期免息),而u1成39000多d(要一次比晒,想分期就無咁多折頭會貴d)

我都心大心細,唉~

Kfwong,

我睇過U1琴內的槌仔是包多層紅色,話會好d.而K-25E就只係一層白色,所以我覺得差少少不如買U1,但係U1就要一筆過比,我都問過通利,佢話如果要分期就加多$1500,即$41300.

SL123,

咁都係,差小小就買個好d,
等我再睇吓先,
你有無睇個隻korea ottosten個隻呀,
聽ming2講都ok架喎。

我搭咀.....
ottosten 唔洗考慮, 音色差
我第一部琴係karl muller, 用咗十一年, for 初學 ok, 買咗萬幾蚊, 賣番$4200蚊
第二部琴係yamaya u1, more professional, 99 年買, 用到而家, 個囡大個喇, 部琴梗係保養得好d 啦

GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]
‹ 上一主題|下一主題