用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2間也有25分,點揀好?
樓主: MR_2
go

2間也有25分,點揀好? [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

同意, 41網校網靚, 但太多神校, 佢地學生水平係非常高, 41網普通學校學生計區內排名未必高 , 要留意.

hkpapa852 發表於 14-9-3 12:50
係41網既小學, 除咗"神校"外, 真係唔好咁高估.
今年某間41網熱門男女校全級大約20的學生, 係EK升中版大家析 ...
一般「熱門」學校就算唔係神校, 都唔可能少過1/3 band 1學生啦, 全級20都係band 2, 咁佢係咪得2班每班25人? 咁仲叫熱門?

悠揚 發表於 14-9-3 13:03
回覆 hkpapa852 的帖子

同意, 41網校網靚, 但太多神校, 佢地學生水平係非常高, 41網普通學校學生計區內排 ...
如果唔係太衰, 每間學校都會有band 1的, 只係多與少既分別而已。一般入到全級頭1/3, 唔好大上大落都可以幾穩陣。但如果神校, 雖然band 1多, 但差5分可以差10名, 競爭好激烈。

little_yolky 發表於 14-9-3 16:07
一般「熱門」學校就算唔係神校, 都唔可能少過1/3 band 1學生啦, 全級20都係band 2, 咁佢係咪得2班每班25人? ...

得閒去升中版睇下, 做多D資料搜集..... http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072
如果睇完你都未知係邊間先再問啦!
唔好係小四小五, 甚至小六先過去睇升中版, 到時可能太遲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-3 16:50
得閒去升中版睇下, 做多D資料搜集..... http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2848072 ...
早就去睇了, 所有所謂的band 1生被派去band 2都只有兩個原因:
1. 填表太進取, 被派去第一間band 2
2. number唔靚, 被派去第一間band 2
3. 估錯band, 只講成績最好果次, 其餘兩次無講, 可能有大上落, 只知其中一次係全級20。

一般「熱門」學校就算唔係神校, 都唔可能少過1/3 band 1學生啦, 全級20都係band 2, 咁佢係咪得2班每班25人? ...
41網真係有一間熱門學校係得2班, 每班不超過30人, 就係 DPS..... 不過我唔係講緊呢間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-3 16:55
41網真係有一間熱門學校係得2班, 每班不超過30人, 就係 DPS..... 不過我唔係講緊呢間
...
响DPS如一級60人, 次次呈分都考全級20, 無可能係band 2, 派咗入band 2就有可能。不過, 你唔係講呢間。

little_yolky 發表於 14-9-3 16:54
早就去睇了, 所有所謂的band 1生被派去band 2都只有兩個原因:
2. numb ...
睇你回覆, 似乎你無睇清楚個case, 乙5入到聖家俾人區分為B2生, 人地都講咗3次呈分名次係:

三次名21/16/19,次是級真正名次,學校提供模擬名次是21,
學校提供約33~34是B1/B2邊緣。

咁新舊乜乜算唔算該區的熱門男女校?你可能無睇過呢個個案,但事實就係咁。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846160&extra=page%3D3

真係人手錯誤都算拿了着數,錯有錯着....
阿囡三次呈分最差一次是級廿六名,
2次十幾,before>>20
最後學校話三次模擬約21名,
上年考四十/一百零幾全級也抽到WFN,

學校confirm約33/34前是B1,
不是好成績,
但跟邊緣似乎有些距離了.......

21 out of 100 竟然係 B2。。。我讀樂乜堂算把啦!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:2間也有25分,點揀好?

兩位咁講會令人誤會講緊基華。我囡在基華100人中考41-45。獲派band 1中學。

little_yolky 發表於 14-9-3 16:54
2. numb ...
個Case係今年有B2生填表進取, 乙5都派入B1既聖家..... 你有冇睇過嫁

hkpapa852 發表於 14-9-3 17:00
睇你回覆, 似乎你無睇清楚個case, 乙5入到聖家俾人區分為B2生, 人地都講咗3次呈分名次係:

三次名21/16/19, ...
天大地大我上網searching唔叻, 所以無搵到。
乙5入聖家好好, 點解會覺得係band 2生? 三次名次表明應該係band 1。如果佢覺得聖家唔夠好, 咁佢no唔靚, 抽到第5先到佢有咩問題, band 1生都會發生的, 況且聖家都真係唔錯了。

simonkawah 發表於 14-9-3 17:03
兩位咁講會令人誤會講緊基華。我囡在基華100人中考41-45。獲派band 1中學。

...
其實我只係想講, 今年英中位多, 入到一線中學既, 唔一定係B1學生; 有不少B2學生今年都入到一線中學
千唔好只用一年既升中成績作準

little_yolky 發表於 14-9-3 17:06
天大地大我上網searching唔叻, 所以無搵到。
乙5入聖家好好, 點解會覺得係band 2生? 三次名次表明應該係ban ...
只可以講, 你無睇過呢個帖就唔好扮有睇...... 如果你真係睇咗, 得罪講句, 你理解能力似乎較低.

hkpapa852 發表於 14-9-3 17:04
個Case係今年有B2生填表進取, 乙5都派入B1既聖家..... 你有冇睇過嫁
原來你講緊上面 Opclk 條link個case, 之前全部刨晒, 但我理解係number唔靚, band 1生入唔到第一志願WFN, 但派咗入第五志願聖家喎。

little_yolky 發表於 14-9-3 17:13

原來你講緊上面 Opclk 條link個case, 之前全部刨晒, 但我理解係number唔靚, band 1生入唔到第一志願WFN, 但 ...

但在該文中 khmama 已指出有該區 B1 生乙二入到喎!咁已經唔係 number 靚唔靚的問題喇!

你,真係有睇。。。晒?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 14-9-3 17:13
原來你講緊上面 Opclk 條link個case, 之前全部刨晒, 但我理解係number唔靚, band 1生入唔到第一志願WFN, 但 ...
節錄自 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2848072&extra=&page=11, #201

結論
1. 黃笏南band1放乙部首志願必入, 因為有人放乙二都入到而非靠自行或甲部抽入.
2. 經查證以乙二入銀禧的考生為band1邊緣人, 自行及甲部都冇揀銀禧, 故相信考生係band2生, 黃笏南填第一志願入唔到, 入咗乙二銀禧, 亦即是band1生無論將銀禧放第幾都必入.
3. 以乙五入聖家的考生亦為band2生. 根據家長分享及報料, 今年大部分聖小學生都有揀聖家作自行, 相信已收返唔少聖小band1生. 亦有很多聖小band1生自行已成功, 而參加抽獎既亦很多放棄聯繫位, 形成聖家抽聯繫位以band2為主. 今年聖小很鼓勵band2同學除了報聖家, 亦最好用埋第二選擇去揀多一間band2, 結果部分band2生自行去咗第二間, 冇緣抽入聖家. 綜合以上資料, 聖家自行+聯繫約120個位, 派完都用唔到12個非保留位唔出奇. band1生都未必會揀聖家執雞, 所以剩到位比band2生抽.

如果有反証可以推翻以上立論, 歡迎提出討論.

回覆:2間也有25分,點揀好?

唉,唯有拆謎

名次20+ 已經係band 2既係九龍塘官小,
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2684060&extra=page%3D1

基華50%入band 1, 呢兩年都係。

第5志願入聖家的,好像是新華德。

不過肯定既係瑪利諾上唔番中學既那小部份,好多入聖羅撒。即係band 2既小朋友,識揀的話,入band 1有機的

引用:唉,唯有拆謎 20++係band+2既係九龍塘官小

原帖由 786 於 14-09-03 發表
唉,唯有拆謎

20+ 係band 2既係九龍塘官小,不過都已講左成年,請入ek該校forum查看。
以我所知係新華德,不是舊華德

引用:Quote:原帖由+786+於+14-09-03+發表唉,唯

原帖由 elvisBB 於 14-09-03 發表
以我所知係新華德,不是舊華德
弄錯了兩所華德

‹ 上一主題|下一主題