用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果唔係咁多新移民,邊間都唔係太大問題 ...
樓主: suito
go

如果唔係咁多新移民,邊間都唔係太大問題 [複製鏈接]

引用:你咁講,簡單咁睇好似好有邏輯而我就橫蠻無

回覆:Alange 的帖子

咁咪就係個分別囉!
點解人地唔歧視外國人,而歧視你班新移民呢?唔去改善自己,只係識得怪人地唔體諒你有文化差異,對嗎?點解去到人地既地方,唔係諗辦法去適應,而係要人容忍你啲啲不明文行徑?

引用:如果而家唔係咁多新移民既關係,所有同學仔

原帖由 suito 於 16-06-12 發表
如果而家唔係咁多新移民既關係,所有同學仔都係香港人,我諗小學間個對比冇咁強烈,大家叩門既意欲亦冇咁高 ...
你會唔會諗多左呢?

回覆:如果唔係咁多新移民,邊間都唔係太大問題

我三個堂妹都係黎左香港十年左右,有家教,三個都好叻,兩個宜家做埋教師,教育下一代⋯所以睇野唔好浄係睇表面⋯

引用:如果而家唔係咁多新移民既關係,所有同學仔

原帖由 suito 於 16-06-12 發表
如果而家唔係咁多新移民既關係,所有同學仔都係香港人,我諗小學間個對比冇咁強烈,大家叩門既意欲亦冇咁高 ...
嚴重歧視

回覆 SoLM 的帖子

學校的差異,源於入讀的學生

又係等....封貼

回覆 Alange 的帖子

唔係race問題 真係文化差異 你講嘅外國人其實有好多種
如果你係講梗嚟自civilized國家嘅人 香港人真係唔會驚
而中國就真係 就算佢哋經濟足夠個個人有嘢食 文明程度真係未追到香港
當然 我咁講可能有bias 因為好多有錢有面嘅中國人 最想去嘅地方唔係香港
所以喺香港見到嘅新移民 可能唔代表全部中國人

醒目開學勳章 王國長老

想當年我都係某校插班生之一, 我同另一位插班生同一班, 個位係新移民黎.

學校係以成績分兩 group, ABE 班係成績好既, CDF 班係一般, 呢位同學係 CDF group 考第一, 數學非常之勁, 我地都估唔到英文都唔差.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

我囡幼稚園最熟既幾位同學, 有人讀官小, 有人讀新移民多既小學, 大家父母都係香港人.

大家都係香港人, 但教既方法唔同, 我真係全心全意去輔助, 佢地就覺得我囡去單對單上 NET 好無謂, 最終出到黎我囡入到心儀 B1 中學, 佢地係入左 B3, 甚至乎有間係出晒名係格鬥場既中學.

仲有一個例子係父母非香港人, 小朋友係香港出世, 最終以優異成績入讀荃官中.

新移民係會有影響, 但最終成績係點, 都係要靠父母同小朋友自發同能力既.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

suito 發表於 16-6-12 23:16
你咁講,簡單咁睇好似好有邏輯而我就橫蠻無理。好多野都無絕對,而無按比例分大多數同小數。你敢講冇家教, ...

恕我直言,其實你的觀點不無道理,但你的説法存在著歧視,而你的歧視源於你的見識
我認識不少單雙飛,他們娶國內老婆有揸的士,有做新界村長,亦有碩士生公司高層因工作長期在內地

我見過d新移民生四個仔女拎綜援,仲叫大仔不要找工作因會減少綜援金,也有不是有錢的是以優才計劃來港的新移民教仔女好有心得,就算學術一般,但自理能力和獨立性已勝過不少港童

也認識單非,個媽媽日日掛住走水貨賺錢買花戴,個仔k3但26個英文字母未識哂,也有單非個小孩在地區一線考全級第三,小一已會自己溫默書

就算香港也有以上兩極人吧!

Yanamami    發表於 16-6-13 08:20

回覆:如果唔係咁多新移民,邊間都唔係太大問題

我識一對'新移民'小姊妹,父母是美國頂尖大學畢業,小姊妹現在讀緊SPCC,各有一項樂器可稱是校內第一,如果有得比我叩我一定會盡力

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-06-12+發表根本

引用:咁咪就係個分別囉! 點解人地唔歧視外國人

你要去九龍塘行个圈,耀中呀Zenith呀不知幾多新港人,好多Benz法拉利~新移民唔係得一个样喎……

引用:你要去九龍塘行个圈,耀中呀Zenith呀不知幾

原帖由 Yanamami 於 16-06-13 發表
你要去九龍塘行个圈,耀中呀Zenith呀不知幾多新港人,好多Benz法拉利~新移民唔係得一个样喎…… ...

SPCC 放學時,門口都好多名車喎,有啲司機似保標多過司機

唔通啲細路又係新移民?

Yanamami  自己开車送仔~  發表於 16-6-13 08:57

引用:Quote:原帖由+suito+於+16-06-12+發表咁咪

原帖由 Gerard 於 16-06-13 發表
不文明全世界都有,你無去過英國?地鐵全是尿味
唔使講咁遠啦,我尋日去IFC睇戲都俾兩班紅鬚綠眼外國人打佔啦!

回覆 Gerard 的帖子

認同認同.

其實那些偏頗的看法對己無益吧!

當利益或好處不在自己的一方, 人類通常會慣性失憶

看來香港教育課程內欠缺教導學生做人不要"忘本", 要飲水思源的道理.

話說N年前我個女二歳左右, 我同佢坐地鐵返學, 佢行緊去個位時, 俾個一路用純正廣東話+絕對地道港女OL打扮既女子一個箭步衝去坐咗係個位度. 係我個女無奈之際, 另一邊一個操唔咸唔淡廣東話既疑似國內人, 即刻叫我個女去坐佢個位.

歧視, 只會製做更多的問題, 並唔係解決問題既方法.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suito 發表於 16-6-12 22:38
冇咗新移民,到村孩被中產嫌棄,富豪又嫌棄中產.....你既想法就是我地中國人一直存在的劣根性....好好教好自己仔女先啦.
‹ 上一主題|下一主題