用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細B讀小學
樓主: uns
go

細B讀小學   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-11-29 00:27

以偏既全。如果係大B,佢好可能會年年级一。

級一、二本身都係細B

ivyscyip 發表於 17-11-29 06:41
級一、二本身都係細B

級一細B如果做大B可以升呢到神校級一。

如果細B在神校級一,「同一個B」做大B可以跳班。

明白嗎,要用同一個B比較。一個幾叻的細B,正常情況下都無可能叻過一年後的「自己」。

shadeslayer 發表於 17-11-29 07:33

級一細B如果做大B可以升呢到神校級一。

我不覺得如果做大B就会級一,只是可能。我並不覺得一年後給小朋友做同一份卷,她會做得更好。

其實決定咗做細B,就唔好成日諗佢係細B,會比人差。大細只是其中一個factor,要成績好要多方面配合。用細B來做成績未達到期望的原因,太容易了。

Just my 2 cents.

ivyscyip 發表於 17-11-29 07:49
我不覺得如果做大B就会級一,只是可能。我並不覺得一年後給小朋友做同一份卷,她會做得更好。

其實決定咗 ...

成長中的孩子,同一個B,七歲為何不會比六歲更有智慧。

看過 Malcome Gladwell outliners 未?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-11-29 07:53

看過 Malcome Gladwell outliners 未?

現實啲講,考試真的考智慧?

某程度上,小學某啲科目考試都係鬥小心

我明你講乜,但我亦只想講不要用細做成績唔好的原因。

pluto_yuen    發表於 17-12-20 15:08
小寶貝兒    發表於 17-12-18 00:22
HK-MAN    發表於 17-11-30 15:44

唔好話大B細B. 級-同級尾禁两極化啦……老实,幼稚園同初小或者真係有成熟度既分别,尢其男仔更bb. 大B係有d著数~不过!成曰抱住細b係渣d既心态,又点幫佢進步同提升呢?难听d講,殘障人士都想你當佢平常人看待啦~禁當細b做普通b教囉~咪成日focus大b細b, focus係佢弱项而重点改善,自然会有進步。咪攞佢同大b比。今次考級尾1/3, 下次考級中间1/3, 目標要realistic.要揾出边方面唔ok.佢总有-样野叻,从果样野入手,佢有成功感,都会有自信d, 从而带动佢改善其他方面。 一步步進步係絕对有可能……self-fulfilling prophecy係好真实,成曰話自己細-定輸实,禁你-定永遠唔会進步。

ivyscyip 發表於 17-11-29 08:02
現實啲講,考試真的考智慧?

某程度上,小學某啲科目考試都係鬥小心

讀書講小心外,也要講理解。大一年,同一個B好難想像不會成熟左,小心左。為何小二課程一定比小一難左?

孩子成績唔好,可能不關細B事,又可能關,不能一概而論。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 17-11-29 08:22
唔好話大B細B. 級-同級尾禁两極化啦……老实,幼稚園同初小或者真係有成熟度既分别,尢其男仔更bb. 大B係 ...

the trick is, when parents have a choice, don't make their kids into small B.  then you don't have to deal with small B issues, or possible small B issues.

唔好話大B細B. 級-同級尾禁两極化啦……老实,幼稚園同初小或者真係有成熟度既分别,尢其男仔更bb. 大B係 ...
父母取態我同意,不過有些東西(課程上),未發展到就即即復即即唔識就唔識,要教都唔係無可能,但花好多時間,then 就要反思一下:for what?

ivyscyip 發表於 17-11-29 07:49

其實決定咗 ...
那我比個eg 你,我小朋友細B k3 時phonics blend 不到,我放棄了乜都冇做,半年後佢自通經脈。
不過你仲係不覺得都冇法

MrBeast 發表於 17-11-29 08:40
父母取態我同意,不過有些東西(課程上),未發展到就即即復即即唔識就唔識,要教都唔係無可能,但花好多時 ...
明白既……我大女都係+月中b, 果时教数不知拍爛幾多把间尺(錯誤示範、反面教材),真係唔識就唔識,中文更加拉牛上树(早知忍下心腸俾佢去英基,但又唔想佢唔識中文)……不过都盡做,自己教唔識,揾人教(啱頻率可能接收得好d). 佢英文好就加强,等佢有成功感、存在感。上到中学中文依然……但佢英文好,上英中後-年比-年進步,家下都入U咯…係辛苦d呀(同阿妹比,妹係-月大b), 但唔代表佢-定差呀~而家佢都好有自信同好determined. 所以如果係細b, 家長唯有出多少少力,上左軌道会好d.

shadeslayer 發表於 17-11-29 07:53

另一本 welcome to your childs brain 也是good read,解釋腦子的發育和展。其實我都唔明,父母見到手腳肌肉發育,就知細B體育會比大B差,但又:聯想唔到個腦都會發育,唔係只是一舊海綿和ram

同意!

選擇咗就唔好成日諗what if....

MrBeast 發表於 17-11-29 08:46
那我比個eg 你,我小朋友細B k3 時phonics blend 不到,我放棄了乜都冇做,半年後佢自通經脈。
不過你仲係 ...
係呀~有d野急唔黎。我細女四歲半俾佢学游水,只肯踢板(飛禁快)但死都唔肯浸个头入水。我咪唔俾佢学住,第二年暑假廿堂就学哂三式(基本,泳姿核凸)~家姐教極都唔識踩单单,七歲自己碌碌又無端端識~

MrBeast 發表於 17-11-29 08:46
不過你仲係 ...

我絶對同意有D嘢係急唔到,要等佢click。

不過樓主已選擇咗做細B,係咪要諗下方法去幫小朋友,而不是只是細B就是比其他人差的心態?當然,可以留班做大B(雖然津校好難留),但留班亦会有其他問題。

其實大細B距離真係會隨住佢地長大慢慢收窄.  最重要家長心態同唔好比較. 有些東西, 真係去到嗰個階段先會做得到.  

小兒11月細B, 幼稚園時比老師話慢, 自理能力低......去到小一考試考全級頭30,  小二頭20, 小三頭15, 小四頭10, 小五再有進步, 今年小六覺得佢進步更多....最重要是家長心態, 等佢按住自己的成長軌跡長大.   當我們追求是健康快樂時, 要講得出做得到.  
很多東西你INPUT咗, 唔知幾時先有OUTPUT, 更加唔知經過PROCESS後會唔會有.  不過撒在小朋友身上的種子, 原來佢地會記住, 日積月累, "適當時候"就會表現出來.

睇返樓主情況, 如果小一50-60分, 其實有無培養佢閱讀習慣?  有無在幼稚園時打定底?  因為小一二知識, 基本上幼稚園個底夠穩就可以應付到.  上到小三四, 開始會多咗好多思維類型的題目, 如果基礎唔穩, 應該先諗辦法補底先得喎.  呢個唔係大細B問題, 係基礎問題.  小二仲有得追.  加油!

pluto_yuen    發表於 17-12-20 15:30
HK-MAN    發表於 17-11-30 15:48
HK-MAN    發表於 17-11-30 15:48
Yanamami    發表於 17-11-29 09:54

cacachow 發表於 17-11-29 09:31
其實大細B距離真係會隨住佢地長大慢慢收窄.  最重要家長心態同唔好比較. 有些東西, 真係去到嗰個階段先會做 ...
Well said.

ivyscyip 發表於 17-11-29 09:04
我絶對同意有D嘢係急唔到,要等佢click。

不過樓主已選擇咗做細B,係咪要諗下方法去幫小朋友,而不是只是 ...
我在5# 已話小二差異會收窄,我從來冇話細B比人差,但發展就是差一年(同自己比),另外亦有其他網友提出問題。不過我明你意思的,至於點去幫,its a big topic,不是三言兩語可講到,但ek 這版已有不少有關學習困難的po,樓主可爬爬文

MrBeast 發表於 17-11-29 12:56
我在5# 已話小二差異會收窄,我從來冇話細B比人差,但發展就是差一年(同自己比),另外亦有其他網友提出問 ...
樓主既然已經洗濕左個頭,唔好諗細B/大B問題啦。睇下小朋友有邊方面係弱,努力追下,小二仲有得追。

回覆樓主

大細b問題,我曾經煩過。哥哥弟弟都係12月,兩個冇n班未夠3歲K1,我有比較,弟弟k1時真係嚇死我,等同野人一樣,準備repeat k2, 但今年K2突然乖左,自理好左,聽教聽話,開始追番當年哥哥K2進度。我覺得小朋友仲係細,比多d時間同心機,有得追!

‹ 上一主題|下一主題