用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村註冊區
樓主: sonia02
go

又一村註冊區 [複製鏈接]

回覆樓主

我住葵青區番學又一村都係25分鐘,放學又係25分鐘。黃大仙應該唔駛來回兩個鐘

超級奶爸爸 發表於 18-1-13 13:49
親自接送都要睇點送,自己揸車當然無問題啦!如果要坐公共交通工具,返放學都唔係問題,最大問題係中間嗰 ...

同感,我有朋友之前係哩間做,話學校個圖書館係長期唔開放,戶外都唔係日日有操場運動同玩,每日net其實好多學校都有,如保譚歐陽,相比佢語景唔係好好,升小冇支援,校外或家校活動接近0,唔值得晒2個鐘坐車去讀,校巴錢是小,時間是大(全日制就唔同)

面試果日自己觀察過學校,佢地既佈置,係1句英文都冇(好語景既學校,課室點都會有英文 如monday to sunday),開左學2個幾月間學校佈置還係哥哥 姐姐,我自己覺得真係慢左少少,因為都過左好多節日如中秋節,可以認識下樹葉 水果

不過又一村都係好學校,係香港有咁大既面積既學校應該都唔多,校舍係數1數2大,外籍老師都係用唔係菲律賓或者印度人,又多興趣班,但如果有心儀學校,好多人都會放位

fanny_lovely 發表於 18-1-13 17:10
支持樓主,其實我覺得無話邊間學校最好,只有最適合自己的
利申:自己大仔都係又一村學校讀上午班,嚟緊下年 ...

咁就太好了 我最擔心就係成日轉老師同埋怕太多野學 每樣野都唔夠時間教得深入 小朋友吸收唔到

Littlebb827 發表於 18-1-13 17:42
我住葵青區番學又一村都係25分鐘,放學又係25分鐘。黃大仙應該唔駛來回兩個鐘
...

我有入又一村個gp,所以都了解過學校情況,校車我個屋苑要745上車,咁你話呢?

超級奶爸爸 發表於 18-1-13 23:24
我有入又一村個gp,所以都了解過學校情況,校車我個屋苑要745上車,咁你話呢?
...

其實校車係會預鬆時間番去,早左番去係玩玩具,唔係真係9:00先到學校

回覆樓主

樓主唔係住黃大仙,但揀咁多黃大仙學校in既?(純好奇)不過金卿反而我覺得幾好,好似多上錦泰。但其實聖母聽聞好淺,所以我都無去in.

最後放棄左又一村,揀藍靈

超級奶爸爸 發表於 18-1-13 23:24
...

其實好視乎嗰條線多唔多站,
同埋校車安排通常係最早上車,
放學就最早落車(好似我咁好彩可以唔係最早上車,但差唔多最早落車嘅情況係少嘅),
咁如果你最早上車,放學又最遲落車,我就真係未聽過

wcm991101 發表於 18-1-13 19:12

同感,我有朋友之前係哩間做,話學校個圖書館係長期唔開 ...

其實我聽我仔仔講,佢好似成日都落操場,就算唔係著運動服嘅日子,老師都會俾時間佢地落去玩滑梯,但至於話係唔係日日都有,咁我都信唔係日日嘅,因為佢話我知,有時去咗電腦室學電腦,或者去咗科學室(唔知點稱呼)睇望遠境,音樂室等等,有時係課又會一齊整嘢食咁
除咗依啲,我所知嘅就係中秋節佢地會咁多班一齊去晒禮堂舉行花燈會
又試過有一次小朋友返嚟話老師同佢講明天帶佢去燒嘢食,後來先知原來係扮燒嘢食,但過程中會話俾佢地知有咩要注意
好多好多依啲小活動我都係由個小朋友度知道返嚟
至於學習方面,我諗揀得又一村嘅,都係貪佢Happy School啫,我見佢每星期學兩三個中文詞語,一句英文句子,一首英文新歌,一首中文歌,幾個英文生字,我真心覺得好ok
其實返晒先15個鐘,仲要個個鐘帶佢地去廁所,又要做堂課,又要做手工,仲要遇啱我個仔依啲,佢真係唔識字嘅,佢識嘅每個字都係學校教佢㗎,老師仲話佢跟到個進度,表現好好,我自己都好安慰
其實升小學嘅支援,講真,除非係龍校啫,以香港升小學嘅制度嚟講,古人講得好
正所謂「一命,二運,三風水,四積蔭德,五讀書」
首先你要父母係名校(津校)畢業或者直情係間名校度教(後者直入啦)
然後如果間學校有宗教,入教又加分
之後如果計晒分都入唔到,就要大抽獎
最後如果派得唔好,先至係考小朋友實力嘅時候
但試問一間名校又有幾多所謂嘅叩門位呢

fanny_lovely 發表於 18-1-14 07:56
其實我聽我仔仔講,佢好似成日都落操場,就算唔係著運動服嘅日子,老師都會俾時間佢地落去玩滑梯,但至於 ...

fanny_lovely 發表於 18-1-14 07:56
其實我聽我仔仔講,佢好似成日都落操場,就算唔係著運動服嘅日子,老師都會俾時間佢地落去玩滑梯,但至於 ...

唔好意思,見你好了解學校同嘛又係用家,想請問一下仔仔係唔係全日黎?學校功課多唔多嫁?我pm 黎,怕佢返到黎仲要做功課,k1係唔係未需要佢地寫字?thank you

gnokiek 發表於 18-1-15 03:19
唔好意思,見你好了解學校同嘛又係用家,想請問一下仔仔係唔係全日黎?學校功課多唔多嫁?我pm 黎,怕佢返 ...

你好呀,其實學校我都唔算好熟,我都係見仔仔返學開心,講返我睇到嘅嘢出嚟啫
仔仔係返am班嘅
所以返屋企會有功課(之前好似聽過全日班無功課,唔知係咪真)
但就唔駛寫字,都係學吓執筆,然後畫線,畫點,油顏色,蓋印之類
差唔多一個星期兩三日有依類嘅工作紙做
星期四,五就會派定作業(英文,數學),每樣做兩頁
咁其實一般如果小朋友合作15分鐘都做完
遇到有時係圈嘢/連線真係1分鐘就做好
最怕係油顏色

回覆樓主:

同埋其實我基本上唔係成日發言
正如我之前所講,學校無話最好,只有適唔適合
尤其有返嗰工嘅爸爸/媽媽,邊間公司會個個好人,無壞人㗎
正所謂樹大有枯枝,咁我唔敢話成間學校啲老師都好好呀,老師唔轉工呀,依啲無咩意思嘅嘢
我只係想話,父母幫得子女揀嘅,佢一定係諗過,度過,自己覺得係最好嘅
加上,依個post係又一村註冊區,入得嚟嘅,即係揀咗又一村啦
咁所以我想散播返啲我見到嘅事實同正能量
如果家長未揀定,咁人地俾嘅負面意見,我可以唔理,唔睇,但既然揀咗,就唔好懷疑自己,反正都返唔到轉頭
同埋我自己之前報嘅,都係Happy School,因為我覺得,小朋友係幼稚園應該學嘅最重要唔係知識,係想學嘢嘅學習動機
可能你依刻會擔心,人地識晒12個月嘅英文,我學校都未教,但後一步諗,你驚佢將來都唔識咩,反而佢會自發去想睇書,想求知嗰樣嘢,更加重要,不竟佢都仲有成十幾廿年書要讀

fanny_lovely 發表於 18-1-15 08:31
你好呀,其實學校我都唔算好熟,我都係見仔仔返學開心,講返我睇到嘅嘢出嚟啫
仔仔係返am班嘅
所以返屋企 ...

全日/am/pm家課係一樣,問過老師話全日班係喺學校做埋,我仔係全日班

fanny_lovely 發表於 18-1-15 08:31
仔仔係返am班嘅
所以返屋企 ...

Thank you , 好有用既資訊

inezcath 發表於 18-1-15 11:33
全日/am/pm家課係一樣,問過老師話全日班係喺學校做埋,我仔係全日班

回覆 fanny_lovely 的帖子

多謝你發放既有用資訊同正能量,又一村既offer係我地手上最好既offer, 但係又聽到咁多負面野, 所以有點擔心會揀錯。

我都認同幼稚園階段最主要唔係學識幾多個字,識聽幾多英文,而係誘導小朋友好奇心同主動學習,呢樣好重要。同時,我覺得德育培養係呢個階段都好重要,好想知呢方面學校又做成點呢?學生係咪都可以學習到禮貌同秩序,公德心之類呢?有冇呢方面資訊可提供?

謝謝你呀!

我都係又一村AM

Redbean1027 發表於 18-1-15 16:03
回覆 fanny_lovely 的帖子

多謝你發放既有用資訊同正能量,又一村既offer係我地手上最好既offer, 但係又聽 ...

你好呀,關於秩序方面,我記得正式開學之前,家長會有兩次嘅觀課,嗰陣因為仔仔未返過n班,佢對於小朋友要排隊,小火車咁離開課室去廁所唔係好關,成日離隊,但因為老師係開學初期,差唔多三幾日就會打嚟一次,講吓小朋友嘅適應,所以我知佢慢慢進步,習慣嘅
而其他德育方面嘅嘢,例如佢地會透過講新聞呀,討論呀,教小朋友要愛惜小動物
最搞笑係最近有張工作紙,關於小朋友識做啲咩嘅自理嘅就油顏色
其中一個係自己沖涼,咁三歲幾邊個會俾佢自己沖涼呀,咁我未唔俾佢油嗰格,點知我個仔就好唔開心,話自己同咗老師講自己識自己沖涼,點解唔俾佢油
學校又會教佢地去完廁所要自己洗手,同學仔又會輪流做助手協助老師派茶點
我覺得學校依方面係逐少逐少咁灌輸近俾佢地
依最近亦有個「德育好寶寶計劃」每兩個星期,由家長觀察小朋友,有無做到咩「好事」然後記錄低佢
我初頭都覺得有啲麻煩㗎,其實即係我做功課
但調轉咁諗,其實反而係俾咗家長一個機會,教小朋友做正確嘅嘢,家長亦都可以關心,觀察到小朋友多啲

fanny_lovely 發表於 18-1-15 18:25
你好呀,關於秩序方面,我記得正式開學之前,家長會有兩次嘅觀課,嗰陣因為仔仔未返過n班,佢對於小朋友要 ...

我都認為德育好重要 都係我揀依間學校其中既原因 希望小朋友啟發自己思維 主動去自己學習 培養讀書睇書興趣 之前睇得太多負面野 都係好想有你依d正能量去支持返 thanks

fanny_lovely 發表於 18-1-15 18:25
你好呀,關於秩序方面,我記得正式開學之前,家長會有兩次嘅觀課,嗰陣因為仔仔未返過n班,佢對於小朋友要 ...

我都認為德育好重要 都係我揀依間學校其中既原因 希望小朋友啟發自己思維 主動去自己學習 培養讀書睇書興趣 之前睇得太多負面野 都係好想有你依d正能量去支持返 thanks
‹ 上一主題|下一主題