用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三, 選科沒方向
樓主: 細細粒媽咪
go

中三, 選科沒方向 [複製鏈接]

JJDBB 發表於 21-7-12 12:03
靠自己去了S5,S6吾揾吾得。

去到中五,好難倚賴老師,我仔話唔少都要靠自己
所以培養自學能力好重要。

S-Kwok 發表於 21-7-12 07:09
想問下大概成績喺邊個位置,讀physics chemistry biology會比較無咁吃力?

S3嘅 phy.chem.bio 算簡單,如果讀得吃力又成績麻麻,就未必適合,不過就算成績可以,都要考慮幾點.
數學唔強或冇興趣,千其唔好修 physics. 怕背書怕煩,就要考慮清楚才揀 chem.bio. 由其 bio 隨時中伏。

細細粒媽咪 發表於 21-7-12 00:04
謝謝各位分享, 咁大家覺得暑假先唔先補定phy , chem, bio, 還是真係等開學等佢教時話唔掂先搞, 如開學 ...

樓主,唔駛咁快揾補習住,暑假買咗書之後,可以叫囡囡自己預習課本,睇下有冇興趣會唔會覺得好難,到真正上堂時唔明就主動問,睇一個學期先,如果真係攪唔掂先再揾補習。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-12 14:06
...

上到中四中五所有科目幾乎係飛書咁濟,初中仲要靠父母餵食嘅,真係好自為之。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-12 14:29
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-12 14:14
S3嘅 phy.chem.bio 算簡單,如果讀得吃力又成績麻麻,就未必適合,不過就算成績可以,都要考慮幾點.
數學 ...

- delete -

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-12 14:06
...

無錯,靠自己只是拎六十令分,讀完
中四中五,靠吾到自己,唯由暑假上下堂,睇下可否提升一下。

gracelam 發表於 21-7-12 14:28
上到中四中五所有科目幾乎係飛書咁濟,初中仲要靠父母餵食嘅,真係好自為之。
...

初中靠父母喂食,大部分高中好難名烈。這兩年疫情,更加吾好靠老師了,老師飛書實在正常不過。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-12 14:22
樓主,唔駛咁快揾補習住,暑假買咗書之後,可以叫囡囡自己預習課本,睇下有冇興趣會唔會覺得好難,到真正 ...

最重要是興趣同能力。S3一開始就補,跟本不是自己能力,所以試了真選對了興趣,能力爭少少再去想。

JJDBB 發表於 21-7-12 15:49

無錯,靠自己只是拎六十令分,讀完

6x睇下咩科,有部份科都算唔錯㗎啦,如果太多嘢唔明唯有揾補習幫下,或者去名師度收下風。

呢兩年社會運動加疫情佢哋都好惨,我仔都有少少退步,不過佢會自己做練習, 基本上成績都可以 keep 到 .

回覆樓主:

明白, 多謝大家意見, 咁我比佢自己試下先, 我同佢講最緊要有唔明一定要早d講同問, 唔好拖, 咁我比佢試下先, 暑假希望佢自己能做到自己預習, 不過都要睇佢自己.
Debby

數學 ...

唔好意思, 那其他科又需要什個人特性? history, 中史,Gego eg 是要比bio, chem 更好的記性?, enco, M1, bafs, 又可以點歸類?.需有咩特質, 謝謝你們分享!
Debby

細細粒媽咪 發表於 21-7-14 23:24
唔好意思, 那其他科又需要什個人特性? history, 中史,Gego eg 是要比bio, chem 更好的記性?, enco, M1,  ...

中三係最多科嘅一年,但可以比同學嘗試到每科大致上要讀啲咩,而選科必須要考慮能力同興趣,選了沒興趣嘅科目高中會好難捱。

如果囡囡完全沒有方向,可以先看看半個學期後成績,通常都會大约知道有啲科會較喜歡或不喜歡,另外如果有時間,亦可以参觀大學開放日,或参加大學嘅 taster . 可以比女兒了解到大學學系,對選科亦有幫助。到下學期排選修科時,可以先刪除最唔想讀嘅,再慢慢去排。

唔駛太擔心,現今學校一般會建議學生可以文中有理、理中有文嘅配搭,學校通常都會教佢哋可以點樣去選擇,亦可以問老師意見,但要留意貴子弟學校選修方式,行套餐(指定晒配搭),定任意選擇。中三極大部份學校都會以成績為優先選擇次序,所以無論喜歡與否嘅科目,今年都要盡力讀好佢。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-14 23:50
中三係最多科嘅一年,但可以比同學嘗試到每科大致上要讀啲咩,而選科必須要考慮能力同興趣,選了沒興趣嘅 ...

明白, 唔該晒你, 每次詳盡的解釋, 資訊都好有用, 謝謝你. 最緊要盡力讀好每一科

洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-17 10:57
Debby

細細粒媽咪 發表於 21-7-11 08:30
明白, 我見佢中三多左6科, phy, chem, bio, gego,history, enco, bafs.
中二成績中上, 有中英數專科補 ...
我覺得你間學校中三才増加咁多科,呢個暑假易加強,提升中、英數各份卷的能力。

TAIOU4    發表於 21-7-19 10:50

細細粒媽咪 發表於 21-7-11 08:39
明白, 即主要興趣加覺得可以拿高分, 佢講過對太空有興趣, 但我真係諗唔到有咩工同科目有關, 只諗到太 ...
chem n phy 和太空有關,但可能佢只是覺得星星好靚,能否將它變成動力就睇你功力

數學 ...
請教一下bio 如何會中伏

MrBeast 發表於 21-7-19 09:33

超多野背, 我女話佢付出時間同收穫不成正比, 佢唔怕背野, 中三時geog, history, 中史, Bio都多野背(可能中三課程淺), 同時温咁多科, 分數都有7,8成, 中四bio 放咗時間温只有4,5成, 有6成已經感謝神!

中五忍痛決定drop科, 佢話唔想拖佢後退。

#佢鍾意Bio係超鍾意劏野, drop科其實都掙扎咗一段時間。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

MrBeast 發表於 21-7-19 09:33

中三 Bio 尚算浅,有啲人以為成绩唔錯就揀咗,點知上到中四先知係超多嘢記,topic 又深要用非常多時間,腦、神經系統、眼、器官名詞讀到暈,仲要背熟晒但答唔中 point 都係冇分,所以都多人話易中伏。

聽完都驚驚.  我仔又係冇方向, 都吾知點攪

gracelam 發表於 21-7-19 09:45
超多野背, 我女話佢付出時間同收穫不成正比, 佢唔怕背野, 中三時geog, history, 中史, Bio都多野背(可能中 ...
問左當事人(s2),覺得bio related 和中史相比,兩樣都難記。之但係大學想入e科(發夢中)是否一定要有bio?
‹ 上一主題|下一主題