用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天 vs 循道
樓主: nkmandy
go

荔天 vs 循道 [複製鏈接]

女仔的話揀荔天,依家荔天係40網係差不多首位; 男仔就循道,但上年脫左龍,所以少左人揀佢,不過男仔31網比40網較優勢。

kpc2015 發表於 23-6-19 15:35
女生的話, 兩間都唔錯! 我會揀間近屋企. 如果是男仔, 一定揀循道.

謝謝意見... 荔天係近d... 只係聽人講,升中會睇校網,傳聞話ssp校網考九龍城/油尖旺,分數會discount;所以見循道屬油尖旺,覺得校網有優勢... 當然暫時撇除小朋友自身成績表現啦

荔天優勢係外闖不錯, 前列入到不少名校! 就算自行落空, 女生抽ssp校網band1英文中學唔難. 如果心儀是其他校網就揀循道. 不過循小在油尖旺區已不是頂級的學校.

kpc2015 發表於 23-6-19 15:54
荔天優勢係外闖不錯, 前列入到不少名校! 就算自行落空, 女生抽ssp校網band1英文中學唔難. 如果心儀是其他校 ...

謝謝回覆

nkmandy 發表於 23-6-19 15:16
多謝你的意見,老師俾學生的感覺,都係我考慮因素之一

佢好多校友都送返仔女入循小、應該不錯。以下資料From poyau

水晶宮

雲妮兒 發表於 22-8-27 13:52

循道2022年脱龍後過六成升B1中學

循道2022年升中派位
-------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 43+16+3=62 (60.78%)
-------------------------------------------------------
九華 10 SFXC 2 / 皇仁 1 |
油真 3 / 英華女 1 SPSS 1 坑真 1
上智 1 德雅 2 聖羅撒 1 |
伊中 6 循道 22 /
華英 3 旅港 2 黃笏南 1
林護 1 沙崇 1
直資: 赤提 2 滙東KE 1

回覆樓主:

謝謝呀... 我都比較緊

兩個女都係荔天畢業,佢地有時講返原來荔天好好,起碼9成認真教書,hea教嘅都唔係主科,唔似中學老師,主科都會hea教。有人話荔天老師唔好,我完全唔覺得,如果上堂能坐定定,交足功課,老師唔會無原無古鬧佢。

好感恩入到荔天,佢幫我女打好咗好好嘅基礎。

bbchoi 發表於 23-6-19 20:43
兩個女都係荔天畢業,佢地有時講返原來荔天好好,起碼9成認真教書,hea教嘅都唔係主科,唔似中學老師,主科 ...

聽到你咁講,都好值得替你開心

回覆 bbchoi 的帖子

完全同意你講嘅嘢小兒二年級插班荔天,感覺老師認真教學
每科都跟得好足
今年升小六,多謝學校各方面的栽培,比小兒深厚的根基,尤其中文,數學

回覆 nkmandy 的帖子

我都系琴日一早收到循電話,今日去簽同意文件,我都係荔天vs

LovelyPig33 發表於 23-6-20 10:12

我都系琴日一早收到循道電話,今日去簽同意文件,我都係荔天vs循道

我小朋友係女仔,仲考慮緊邊間好... 反正有時間,會諗埋2間學校升中表現,校網,band 1 & 英中%,轉區升跌banding...

暫時循道的升中表現不差,但ssp係多band 1 & 英中,唔易選擇

nkmandy 發表於 23-6-19 15:42
謝謝意見... 荔天係近d... 只係聽人講,升中會睇校網,傳聞話ssp校網考九龍城/油尖旺,分數會discount;所 ...

ssp校網考九龍城/油尖旺,分數不會discount,全港排名夠高便會收

利申: 小朋友荔天畢業,升中自行他區英中成功

荔天係40網算最TOP, 再加埋近D, 俾我一定揀荔天
除非宗教你有preference, 否則一定係荔天

nkmandy 發表於 23-6-19 12:23
大家好,想請教一下:

1 小女有荔枝角天主教小學 & 佐敦循道學校收

荔天2022年過半畢業生升B1/英中

https://www.lcps.edu.hk/parent/s1_promotion/index.php

http://web.archive.org/web/20230620035011/https://www.lcps.edu.hk/parent/s1_promotion/data/20220824_2122S1.pdf

qqyanyan 發表於 23-6-19 15:41
女仔的話揀荔天,依家荔天係40網係差不多首位; 男仔就循道,但上年脫左龍,所以少左人揀佢,不過男仔31網比 ...

循道2022年升B1/英中比例較茘天佳
脱龍後升中表現依然亮麗

https://www.kmsch.edu.hk/tc/content.php?wid=162

https://www.kmsch.edu.hk/tc/content.php?wid=161

LovelyPig33 發表於 23-6-20 10:12

我都系琴日一早收到循道電話,今日去簽同意文件,我都係荔天vs循道

Haha,咁你點揀?

回覆樓主:

多謝大家的意見,似乎結論真係50:50...真係各有優勢

網上對荔天評價好少,可能夠低調,只係聽過轉了校長無咁好...

循道就歷史耐d,所以資料較多...

回覆樓主:

住邊?唔考慮地點,我會簡循道,純粹因為比較喜歡油尖旺既中學多過深水埗

godblessingyou 發表於 23-6-21 11:23
住邊?唔考慮地點,我會簡循道,純粹因為比較喜歡油尖旺既中學多過深水埗

...

住葵青區,所以荔天近d,但返循道都可接受;同埋有考慮過校車/保母車
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊