用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 怎樣避免考試緊張影響成績?
樓主: discuss
go

怎樣避免考試緊張影響成績? [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-8-28 11:48
回覆 流浪地球 的帖子

所以不切實際
有心裁花花不發,無心插柳柳成蔭。成敗得失,全乎一個心字。

流浪地球 發表於 23-8-28 12:17
有心裁花花不發,無心插柳柳成蔭。成敗得失,全乎一個心字。
所以開心學習就係最根本.

天外之人 發表於 23-8-28 12:24
所以開心學習就係最根本.
簡單道理,就係沒多少人懂得。

流浪地球 發表於 23-8-28 13:03
簡單道理,就係沒多少人懂得。

且有時會覺得越係識得多既父母,就越唔敢去稔簡單方面既野,因為好多時候會先入為主覺得冇可能.

天外之人 發表於 23-8-28 17:47
且有時會覺得越係識得多既父母,就越唔敢去稔簡單方面既野,因為好多時候會先入為主覺得冇可能. ...
我想絕大部份父母都係好認真去教育下一代。因為太認真,反而不能接受簡單嘅道理。
.

discuss 發表於 23-8-21 21:07
女兒從小越重視的考核,成績便越差強人意,越沒所謂的便成績越好。我懷疑她是因為緊張影響表現。一切的努力 ...

孩子幾多歲?

「緊張」當然會影響表現,有些孩子情況無咁嚴重,可以在小時候透過訓練,慢慢教佢應付臨埸壓力和緊張,例如參加朗誦、唱歌、跳舞、彈琴等。

也有透過練習mindfulness、瑜珈、呼吸去改善緊張,讓心靈精神學懂放鬆,遇上緊張果陣可以超越困局。

不過也有嚴重的,其實需要專業輔導和醫療,切勿掉以輕心。

Radiomama 發表於 23-8-28 21:17
孩子幾多歲?

「緊張」當然會影響表現,有些孩子情況無咁嚴重,可以在小時候透過訓練,慢慢教佢應付臨埸 ...

我也分享一下,正如你所讲參加一些非学术比赛,例如朗诵比赛係有帮助。另一方面係运动比赛的经验也是很好的帮助。

儿子有吃comfort food的习惯,细个的时候是薯条,很多时比赛前,面试前去老麥走一转,完咗再去吃其他。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-8-29 09:06
我也分享一下,正如你所讲參加一些非学术比赛,例如朗诵比赛係有帮助。另一方面係运动比赛的经验也是很好 ...

孩子压力不外乎两大来源,一係父母及外面的人冷言冷语,另一个是小朋友自己的心态。

其他人控制不了,只可以父母自己留意言行,适当的鼓励,然后跟孩子一同努力面对他的情况及原因。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

女兒中學有教冥想,她考試前都會冥想。不過我唔知到底有冇幫助。

discuss 發表於 23-8-23 23:04
其實,小朋友踏進小學便開始知道考試的重要性,因為開始有名次有比較,大學也是以成績收生。壓力無需來自父 ...
有捨先有得.
往往, 一分不能少. 做成莫名的壓力.

承受壓力, 也是學習一種.

讀書學習只是人生階段之一.

追尋輕鬆愉快, 是保持人生意義的重要元素.

---

我大細囝, 在讀書階段.

特別我細囝, 我問得最多的: 你開唔開心, 有咩困難.

分數/考試次第, 睇過就算.  

barque 發表於 23-8-29 09:13
女兒中學有教冥想,她考試前都會冥想。不過我唔知到底有冇幫助。
老套啲講其實就係小休一會,的確係會有啲幫助,這樣會令大腦放鬆一下,當需要既時候思考上都靈活啲, 我係好支持中學推行有午睡習慣,

ANChan59 發表於 23-8-29 09:06
我也分享一下,正如你所讲參加一些非学术比赛,例如朗诵比赛係有帮助。另一方面係运动比赛的经验也是很好 ...
這些就是讓小朋友適應一下陌生人環境既感覺,見多了自然識廣,陌生感自自然都減少許多,自然衍生出自信心,但會否因此而減輕當前面對的事情,就看孩子的自信心多少,這就是孩子自己既心態.
壓力每個人都要面對,且天天都有唔同輕重壓力,不論孩子與成年人,好多孩子學習上面對一種係最無形既壓力來自於父母,好多時候孩子學習上好唔好,部份取決於這方面. 因為正常唔應該有,家人的愛永遠都係比孩子感覺最安心最舒服最放心,所以點解要有呢種無形壓力比孩子.

壓力不只是來自學業成績、也有因為環境轉變,如搬屋、移民、結婚、生仔。

常見由壓力而引起的疾病,包括哮喘發作、甲狀腺抗進、膽固醇過高、焦慮及抑鬱等。以上情況都見識過,因此明白要求醫。

壓力不來自外境同其他外在因素。壓力是出自於自己內心。
一個三歲小朋友,對外境同外物都只會感到新鮮同好奇,壓力對𠈄來講係不存在的. 赤子之心 咁珍貴就係這個道理。

可唔可以用公式反映?鬥心強,能力強=可以選擇有或冇壓力
鬥心強,能力未及=必有壓力
鬥心弱,能力強=最冇壓力
鬥心弱,能力亦弱=唔駛有壓力
想減小壓力,可減小鬥心或加強能力。

只係想同大家玩玩,減減壓,不喜勿插。

lot888 發表於 23-8-29 15:51
可唔可以用公式反映?鬥心強,能力強=可以選擇有或冇壓力
鬥心強,能力未及=必有壓力
鬥心弱,能力強=最冇 ...
我覺得不是很合理,因為好難給任何一方作出定義。何謂鬥心強?何謂壓力?何謂能力?
據我理解 唯一能夠做到「全知全能」嘅,我稱她為「神」!

http://stress.hkbu.edu.hk/teacher_support_secondary_pressure.html

個人壓力       
前途不明朗、情緒不穩定、健康欠佳、儀表不出眾、自卑、失落等。

家庭壓力       
父母期望過高、責罵、囉唆、與父母缺乏溝通、與兄弟姊妹不和、父母爭吵、家庭破碎、家庭經濟欠佳 、兼顧太多家務等。

學校壓力       
功課繁多、艱深、測驗和考試頻繁、成績不理想、老師要求過高、師生缺乏了解及關懷、同學關係不好、校規太嚴、被學校處分等。

社會環境壓力       
居住環境擠迫、交通擠塞、環境衛生惡劣、噪音污染、空氣污染、自然生態破壞、黑社會勢力太大、社會風氣敗壞、通貨膨脹、香港前途治安惡化、法律及社會制度不健全等。

朋輩壓力       
缺乏知己朋友、被朋友玩弄、欺騙、與朋友發生糾紛、被朋友冷落、排斥、朋友成績比自己好、朋友以名牌炫耀自己等。

愛情壓力       
彼此缺乏溝通、互不了解、性格不合、過分遷就對方、彼此期望及要求過高、對性的期望、抑制及發洩等。

資料來源: 香港心理學會臨床心理組(壓力面面觀)編輯委員會,壓力面面觀,香港,香港基督教服務處

ANChan59 發表於 23-8-29 17:49
http://stress.hkbu.edu.hk/teacher_support_secondary_pressure.html

個人壓力        
人世間如此多林林種種嘅壓力,我能夠活到今天,無災無難,我想都算是一種奇跡。

流浪地球 發表於 23-8-29 18:21
人世間如此多林林種種嘅壓力,我能夠活到今天,無災無難,我想都算是一種奇跡。
那會是奇跡呢
拜灯先係奇跡.

你只算是小朋友而已.

ANChan59 發表於 23-8-29 17:49

個人壓力        
資料來源:香港心理學會臨床心理組Xxxxxxxxxxxx

可以証明我之前所說:壓力係源於內心,沒有內心嘅聯系,壓力就會消失。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊