用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 DSE成績分析
樓主: Sing13
go

2023 DSE成績分析   [複製鏈接]

我都想搭單問問樓主
寶血上智vs張祝珊,會怎樣選擇?

ChingLong888 發表於 23-12-25 11:08
我都想搭單問問樓主
寶血上智vs張祝珊,會怎樣選擇?

如果我自己選,兩間會主要睇鐘意男女校還是女校,近邊間,校園設施邊間靚啲

bettyay 發表於 23-12-25 09:12
時有聽過名校有人際網絡,有時可能都要睇孩子本身個性,如果性格較活躍好動,多參加課外活動,容易識人! ...

孩子學校出外參觀時,沒有預約導賞活動,然後突然於到訪時,有師兄主動調動工作前來導賞,這算是人際網絡嗎?

有時自己不主動,也不一定沒有受惠,只是可能受惠得沒咁多。

記得我有次面試,被問到來自什麼中學?雖然最終我也受聘,但我相信如果我是來自好學校的話,我能有更好的話題吧?

minnieevergreen 發表於 23-12-23 18:00
借問一位﹐
傳統B1B名校 VS 地區B1A中學﹐
應該點樣揀?
B1B名校

Zleep 發表於 23-12-23 22:59
又撘單問問樓主
如果百周年vs MCS , 又會點揀?
MCS   

morningsun 發表於 23-12-24 08:41
林護,起碼3322 有保證得多!
有男拔或林護比佢揀
3322都應該唔係呢位學生的考慮之列

liverpool2023 發表於 23-12-25 12:22
孩子學校出外參觀時,沒有預約導賞活動,然後突然於到訪時,有師兄主動調動工作前來導賞,這算是人際網絡 ...

啱!所以有時好難一概而論,但係都要著住校服。我回覆時理解人脈網絡係畢業工作後,有冇識人好過識字嘅狀況。
而你工作面試例子都係有助於開話題匣子,而最終都係因能力及合適而受聘,所以未必係必然有利關係,例如LS上司見DBS人,會唔會反而因為咁而唔請(講笑)

所以升中選校,我個人仍以前post所述為優先考慮,如果都fit曬,有埋人脈網絡當然最好。

bettyay 發表於 23-12-25 12:41
啱!所以有時好難一概而論,但係都要著住校服。我回覆時理解人脈網絡係畢業工作後,有冇識人好過識字嘅狀 ...

工作上,其實都有幫助既,我先生和我就是兩種不同情況。

我會話:名校係相刃,你有呢個名,如果有能力,會是一個幫助!但你有呢個名,亦會令人對你有一份期待,你要對得住它!所以,佢哋都對自己有一個特別要求!

PS佢哋無著校服,係見到校名(報名時要填)而已!

liverpool2023 發表於 23-12-25 12:46
工作上,其實都有幫助既,我先生和我就是兩種不同情況。

我會話:名校係相刃,你有呢個名,如果有能力, ...
同意!我女著住校服都有一會多一份責任,做嘅行為成績操行,都唔止為自己負責,人哋會睇埋你套校服(校名)而有更高要求。

活動唔係校服,都係因為校名,性質應該都相同,反而諗起這狀況似係活動負責人剛係同校師兄,情況換邊間一樣?例如我中學都普通中學畢業,如果工作或者活動遇上,我都不期然對師弟妹好啲咁,幫手多啲咁

bettyay 發表於 23-12-25 12:56
同意!我女著住校服都有一會多一份責任,做嘅行為成績操行,都唔止為自己負責,人哋會睇埋你套校服(校名) ...

這個沒有一個絕對答案!

不過,我會感到作為名校畢業生,比例上認同/proud of自己母校的比例,會比一般學校多!

我個人而言,不是因為這個原因去選學校。而是我希望孩子可以看闊一點,認識天外有天、人外有人,我是小塘大魚,這個是我頗重視的!
而在孩子入讀不同中學之後,我更確信自己並沒有選錯!

當然,每個人重視的不同,每個孩子性格不同,所以,學校成績/名氣只是其中一個考慮因素。

liverpool2023 發表於 23-12-25 13:10

這個沒有一個絕對答案!
同意!父母都係為子女提供最好準備同可能。利申:我自己都係當選校過程fit晒優先考慮後,最終都係入讀有埋大家講可能有嘅人際網絡嘅,但最後有冇用,點樣用,是孩子世界同造化了

Sing13 發表於 23-12-24 06:54
大部分人都會選MCS吧
百周年應該是今年成績特別好

百周年2023年文憑試成績歷屆新高
整體5+47.0%遠高於上年35.0%

學術成就
https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?refid=1559

香港中學文憑試
https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php?refid=1558

2023年
https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//2324/dse2223_1.3_1694049256.pdf

https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//2324/dse2023_3_1693491568.jpg

2022年
https://web.archive.org/web/20230000000000*/https://www.plkclscmc.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//academic_achivement/2022dse1010new_1665364964.pdf

Sing13 發表於 23-12-25 12:06
如果我自己選,兩間會主要睇鐘意男女校還是女校,近邊間,校園設施邊間靚啲
...

好的,thank you (emoji)

選校值得考慮嘅因素:

1. 單性/雙性
2. 高中是否全人可選3X
3. 高中選科自由度 (任選定套餐)

lkk-c6    發表於 23-12-26 14:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

minnieevergreen 發表於 23-12-24 10:42
但男拔人際網絡較強?
人際網絡多數在於大學才出現,特別在強科人際網絡就更明顯。

HK-MAN 發表於 23-12-25 21:18
人際網絡多數在於大學才出現,特別在強科人際網絡就更明顯。

是囉,我次次見到呢d講中學人際網絡好重要覺都得點解d人咁中意人雲亦雲。dbs人際網絡同MIT, 哈佛人際網絡比下,就會知咩叫真正既人際網絡。你話選Hku定MIT,就是人都知MIT人際網絡強非常多,若你想係中學講人脈,你就不如去讀北京既出名中學啦,可能會識到好多猛人都唔定。家下香港只是內地一個普通城市來。

Dylanli2017 發表於 23-12-25 21:31
是囉,我次次見到呢d講中學人際網絡好重要覺都得點解d人咁中意人雲亦雲。dbs人際網絡同MIT, 哈佛人際網絡 ...
咁你都唔好人云亦云
想當然啦
舉例吖
係香港醫護界
MIT,哈佛定DBS的人際網絡強啲呢?

Dylanli2017 發表於 23-12-25 21:31
是囉,我次次見到呢d講中學人際網絡好重要覺都得點解d人咁中意人雲亦雲。dbs人際網絡同MIT, 哈佛人際網絡 ...

正解,你睇宏大。但只講香港,例如醫科生人際網絡梗係分中大或港大醫科網絡啦,唔通要再講到國際學校、中學..又不如講埋小學三私一直啦。…到最終可能都係講緊父母既人際網絡有多強先最重要。

nucleotide 發表於 23-12-25 22:12
咁你都唔好人云亦云
想當然啦
舉例吖
醫管局歸香港政府管,香港政府歸北京管,你係北京有人脈會有用d,  拿拿拿,我絕對冇人雲亦雲呀。

HK-MAN 發表於 23-12-25 22:22
正解,你睇宏大。但只講香港,例如醫科生人際網絡梗係分中大或港大醫科網絡啦,唔通要再講到國際學校、中 ...
樓上果位話我人雲亦雲,想做醫管局高層當然是北京人脈最有用啦,今時唔同往日。無人同我講同樣野,何來人雲亦雲
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊