用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保羅 同 英華interview 時間撞晒,,有冇計改到時間 ...
樓主: boisacat
go

聖保羅 同 英華interview 時間撞晒,,有冇計改到時間   [複製鏈接]

回覆 貓頭鷹之家 的帖子

當然,如果冇得改,應該就只去 SPC

貓頭鷹之家 發表於 24-1-5 19:50
有 SPC scholaship interview ,當然要去,萬一冇scholaship,有多次大圍interview 機會。
...
想請問是否1月13日IN了SCHOLASHIP,無論成功與否,2月也要再一次同GA條隊一齊再面試?謝謝

回覆樓主:

請問知道大約見幾多個,然後在當中選5個嗎?

回覆樓主:

獎學金面試的結果不會影響 2月哪個入學面試.. 即是話就算你 缺席獎學金面試,但仍會有2月面試的機會..

如果獎學金收了,二月不用再去面試。

貓頭鷹之家 發表於 24-1-5 20:19

不是..已問過聖保羅..無論如何都要2月再去面試

貓頭鷹之家 發表於 24-1-5 20:19

唔係的,仍然要過GA

Calaci 發表於 24-1-5 19:21
上年肯定無咁多,我指單純Academic。佢仲有一條talent嘅隊就不肯定
幾年前已認識同一屆3個全額4個半額學術獎學金的取錄者(全部來自3間港島區小學),侓有2個有in 學術隊但最後只得無獎學金offer既學生(來自另外兩間港島區小學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

liverpool2023 發表於 24-1-5 19:36
仍然是頭5名
有心想考的,就算唔係級5內,點解唔去試吓(除非真係差太遠)?反正報咗Scholarship無入選都會安排GA面試
除咗SPCC講明要級1加學校推薦之外,其他只需告靠自己填表嘅就申請得嘅點解唔去試?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Calaci 發表於 24-1-5 22:07
唔係的,仍然要過GA

以為收了不用再去了,多謝更正。

hkpapa852 發表於 24-1-7 18:59
有心想考的,就算唔係級5內,點解唔去試吓(除非真係差太遠)?反正報咗Scholarship無入選都會安排GA面試
...

相反,我哋都唔申請scholarship,要作文架!

SPCC級十內如果符合資助資格,學校可以推薦,學校有主動提出

liverpool2023 發表於 24-1-7 20:59
相反,我哋都唔申請scholarship,要作文架!

SPCC級十內如果符合資助資格,學校可以推薦,學校有主動提出

SPCC 要學校推薦既學生有兩類:

1. 級10 內但屬低入家庭既學生
2. 級1

好多時要學校推薦, 都要自己作篇文俾班主任先啦!
Scholarship 係俾足6年 (每年達標就繼續下年有), 比本身無 scholarship 要每年靠成績去攞成績排名既獎學金易好多

hkpapa852 發表於 24-1-8 09:20
SPCC 要學校推薦既學生有兩類:

1. 級10 內但屬低入家庭既學生

我就是講第一種,我哋學校唔駛作文,學校主動提供推薦,只是我們不屬於低收入家庭。

可能我哋太懶,我和我認識的人都沒有申請,不過我知道結果聖保羅也給offer with scholarships ,所以我才懶!

老實說,我一早預咗6年學費,無打算爭取獎學金,學校真是卧虎藏龍的呀!

記得當年阿仔呢兩間都係同一日面試

SPC 上午見學術scholarship, YWC 下午second in. 所以兩間都可以去.

阿仔見SPC時問咗一啲有趣問題,老師問今日英華second in你有冇份?阿仔答佢下午見

另一條問題係如果兩間學校都收你會揀邊一間?阿仔同我講話佢咁問梗係答SPC啦,當我儍強呀(呢句我加上去)

kctsang 發表於 24-1-8 10:15

SPC 上午見學術scholarship, YWC 下午second in. 所以兩間都可以去.

請問SPC scholarship 面試係咪用中文?主要問課外活動同成績?(emoji)

kctsang 發表於 24-1-8 10:15

咁最後是否讀SPC呀?SCHOLARSHIP同GA面試形式係唔係一樣架?謝謝

KarinaLeung 發表於 24-1-8 10:24
請問SPC scholarship 面試係咪用中文?主要問課外活動同成績?(emoji)

當年係全中文,普通傾閑偈,如果小朋友吹水冇問題好易應付

Leedsforever 發表於 24-1-8 10:55
咁最後是否讀SPC呀?SCHOLARSHIP同GA面試形式係唔係一樣架?謝謝

GA係同全部考生一齊見無分別,最後阿仔自己揀YWC

kctsang 發表於 24-1-8 10:57

GA係同全部考生一齊見無分別,最後阿仔自己揀YWC

點解呀?你係我唯一一個聽到咁揀既人
我只是好奇,唔係挑戰,我知道兩間都好的

liverpool2023 發表於 24-1-8 11:05

點解呀?你係我唯一一個聽到咁揀既人

其實已經係好多年前,阿仔已經讀緊大學,當年我哋俾好大自由度佢選校,YWC係佢自己揀,佢都玩得好開心,不過佢哋對新校長好有意見,唔講太多亦唔好私底下PM我(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊