用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己 ...
樓主: happybbpig
go

有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 24-3-22 21:07
佢去完自1 SSGC面試佢都鍾意,我係估唔到佢會揀女校(但只限呢間),佢話d學姐好nice好funny好有幽默感,學 ...

SSGC 面試安排真係做得好好,有學生陪小朋友一齊等面試,有傾有講,老師都nice, 我女之前對間學校完全冇興趣,但in完都話幾鍾意。

Elenalan 發表於 24-3-22 22:09
佢操行B至B+,之前面試有學校老師問過佢點解操行咁低分  
佢覺得ssgc學生唔文靜喎,好free style,  ...

我見我哋去SSGC既同學全部都係斯文嗰類,去英華就活潑嗰啲

至於呈三,以我經驗係好多有offer的會放鬆,所以多數都會上升

你女上升,証明佢無因為有offer而放鬆

回覆樓主:

我孩子己高中,小学時候可能保持級頭前列位置,所以冇咩咁著緊,到呈三己升到級一。呈三應該都會有用,可能想"叩門"時候有需要吧。

positano 發表於 24-3-22 22:21
SSGC 面試安排真係做得好好,有學生陪小朋友一齊等面試,有傾有講,老師都nice, 我女之前對間學校完全冇興 ...
家人於此校畢業,讚不絕口。我自己亦好鐘意呢間學校,英式大宅建築,人傑地靈。我都努力拉拉票。

liverpool2023 發表於 24-3-22 21:27
我都唔清楚SSGC收外區收咩名次?操行差係指無A?定B-?

SSGC呢類傳統女名校,估唔到你哋會鐘意,女校、名校 ...

灣仔區一線學校級20左右都仲得,不過不是3月正取,係7月備取,正取要級10內

回覆樓主:

我大,反而係五年級上學期,同呈一,呈二都去到最盡,呢幾次都係級頭。
去到呈三,佢自己都覺得攰,但自行既位少,自己二線小學競爭力又細d(雖然佢自己覺得自行面試發揮得好),所以佢都keep返自己水平就算,除非呈三跌到級70打後(呢個可能性唔大)先會跌岀b1 pool。
暫時睇返呈3既分數,阿大係keep到的,一半以上既人都跌一跌(10分up),有小數直頭飛出太空。。。。

Babetoto 發表於 24-3-23 08:49
我大,反而係五年級上學期,同呈一,呈二都去到最盡,呢幾次都係級頭。
去到呈三,佢自己都覺得攰,但自行 ...
me too..我仔都係呢嗰時期發力 (好彩發得合時),
連我仔都話呢段時期溫書仲舒服過小四之前考試
但去到呈三大家氣力都用盡盡了,成績跌咗啲
不過自行嗰時已經上岸就由佢,同埋都想知佢能力去到邊
經歷過呢個階段,真心明白乜嘢叫"物極必反"同"見好就收"

現在成績比自己之前的進步

quote]liverpool2023 發表於 24-3-22 18:39
乜野叫做突破自己?[/quote]

happybbpig 發表於 24-3-22 16:59
有沒已升中的家長,分享下呈三時,仔女成績會突破自己,入到自己想讀的學校?🙂 ...

通常呈三已經放慢手腳,除非係邊緣人要力保係個組別pool。

我兩個呈三已經跌咗。

因呈三是最後發力的機會,睇下有沒過來人分享下勵志的例子,怎樣由B2去B1能抽到自己㨂的學校

quote]jjbbmom 發表於 24-3-22 19:11
點解要特別强調呈三?[/quote]

他其實早已能獨立應付温書,考試

quote]Elenalan 發表於 24-3-22 19:22
呈三我已經冇同佢溫,冇理佢點溫,完全佢自己搞掂,考試每日都有打機睇電視煲小說,但佢呈三成績係仲考得好 ...[/quote]

已有offer 已不用擔心,太好了,只是諗要㨂A或B

quote]Elenalan 發表於 24-3-22 20:46
有心儀直資offer,再等埋自行,到時有幸再vs就等用家自己揀,始終係佢自己讀,最緊要佢鍾意。
...[/quote]

對,要學放鬆,平常心

quote]HK-MAN 發表於 24-3-22 20:47
樓主似是想追落後..問下方法掛,佢講呈三應該係為大抽獎…突破到自己,但運氣不是你的依然會入唔到心儀學校 ...[/quote]

都已有級一啦,offer 又有了,只是諗怎選

quote]tigamama 發表於 24-3-22 21:01
呈二衝盡左啦,讀左6年冇試過,考左個級一返來,但完全無用於升中,因為只憑呈一及之前成績表,面試得到直 ...[/quote]

你是睇平均分或是名次而視佢是升定跌?

quote]kirstyau 發表於 24-3-23 12:55
通常呈三已經放慢手腳,除非係邊緣人要力保係個組別pool。

我兩個呈三已經跌咗。
[/quote]

happybbpig 發表於 24-3-23 13:12
你是睇平均分或是名次而視佢是升定跌?

quote]kirstyau 發表於 24-3-23 12:55

Both

派左卷,佢英文平時中游位置,今次竟然拿到全班第二高分,常識就是第一次拿到91,全班只得5個90以上,無論抽不抽到自己最鐘意的學校,我已好感恩了,其他兩科就比之前跌少少,其實大半班呢兩科都跌,她今次同之前考頭10的同學分數差不多,希望她的名次都排前,可以由B2到B1

quote]kirstyau 發表於 24-3-23 13:33
Both[/quote]

RainyRice 發表於 24-3-22 18:23
不是過來人,小朋友仍未到呈分年,但有同樣情況,隨便估計一下。
首先小朋友是(學術)能力還是自律力自發 ...

呈三要突破o既唔係自己
而係要突破對手
通常級頭好多人呈三前已有直資/自行Offer
好多人都會Hea考
小朋友只要冇壓力平常心
做卷較小心就好容易上名次

我上年玩完
諗法同你差唔多
會定好並列出自行成功點走
只有次級直資收的話會點處理
自行失敗又點走
抽獎係咪博盡
抽獎失敗要叩邊間
可唔可以叩返入間次級直資
自行/抽獎成功又會叩邊間
叩門會用邊間去熱身
咁樣個細路就會有目標方向

happybbpig 發表於 24-3-23 14:22
派左卷,佢英文平時中游位置,今次竟然拿到全班第二高分,常識就是第一次拿到91,全班只得5個90以上,無論 ...

問清楚老師大抽獎的 banding.

jjbbmom 發表於 24-3-23 14:50
問清楚老師大抽獎的 banding.

你留意返自己學校同其他學校入 B1A/B1B 比率
就會知自己學校幾多級才算 B1
不要以為 B1 生一定可抽到 B1 學校
大部份學區 B1A/B1B 學額只夠一半 B1 生抽
其他 B1 生會跌入 #"被B1C" 學校甚至 B2 校

# "被B1C" 我介定為B1生不會填第一志願的水泡邊沿校
   基本上冇 B1 級數但卻收到 B1 生從而提升 Banding 的 B2 校

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊