用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細仔選幼稚園真係無著數??
樓主: apple~y
go

細仔選幼稚園真係無著數?? [複製鏈接]

亞仔2007/10係咪都叫細B?又怕遲一年佢大過頭有啲又唔收,好煩?

回覆 1# 03poshan03 的文章

My kid was also borne in Dec. She is now in a relatively good kindergarten that has primary and secondary school.  No need to worry to get into P1.

Same as some other parents, my opinion is let the kid try first before making a decision.

However, parents need to do more work to train up your kid in order to keep your small kid up to standard so that she/he can be comparable with others including those "big" kids.

I recalled when my kid went to interview 2 years ago, she also had many unsuccessful cases. But one successful case was enough.  I  took her to interview class, different kind of English classes (drama, english playgroup at different centres etc., few times a week); putonghua classes etc... This also enhanced her skill in meeting stranger.

Some parents may say this will bring pressure to the kid and parents needs to put much effort and time. But you can recognise the reward - your kid getting into a good school! Up to now, I think this is luck, but because the effort we put on the kid.

Parents can make a judgement!

我個囡都係07年10月出世,我決定今年就同佢考幼稚園下年做細囡,其實都有諗過細囡冇咁著數,但經過一輪長時間觀察,例如返playgroup ,去公園玩,發現佢並不比大佢半年的小孩遜色,所以先有咁決定。我都認為大仔唔一定比細仔好,最重要係家長點教導,如果話一線名校唔收佢,我唔覺得係自己損失,係學校既損失,咁咪讀二線囉,冇問題!而家我仲幫囡囡報左幼稚園面試培訓班,盡下人事啦!

又一次証明細b唔一定差過大b, 我大囡係12月中出世啲細b, 佢今個學期考到第三名呀 ! 8月中就升k3啦. 細囡都係12月啲細b, 9月份返協恩幼稚園啦 !

你同你女女好威呀, 你地為我地呢d細b媽咪打左支強心針呀!
原帖由 Chincco 於 09-6-21 23:29 發表
又一次証明細b唔一定差過大b, 我大囡係12月中出世啲細b, 佢今個學期考到第三名呀 ! 8月中就升k3啦. 細囡都係12月啲細b, 9月份返協恩幼稚園啦 !

原帖由 溋溋 於 09-6-21 16:17 發表
如果話一線名校唔收佢,我唔覺得係自己損失,係學校既損失,咁咪讀二線囉,冇問題! ...

通常話追得上好似都係女仔,O甘男仔呢?

Yea, how about BOY ? always say that BOY learns slower & less concentrate in interview !

咦!咁妳大女讀緊邊間呀?好叻女呀!
原帖由 Chincco 於 09-6-21 23:29 發表

多謝晒大家呀 !
我囡囡k1上學期係讀九龍塘啟思, 開左學唔夠3個月佢哋就提議我囡囡repeat k1, 我話你哋課程咁淺, 仲要佢repeat ? 佢哋話因為佢係細囡, 所以覺得佢repeat好d. 我當時好激氣, 所以即刻幫佢揾學校, k1下學期就轉左去york啦 !
k1佢無獎攞, 中文科都追得有少少吃力. k2上學期佢考第5, 今個學期仲考到第3, 証明我當初啲決定無錯, 好彩無比佢repeat k1.
我囡囡好快就要報考小一, 希望可以成功入到心儀啲小學.

原帖由 HebeMama630 於 09-6-22 15:39 發表
咦!咁妳大女讀緊邊間呀?好叻女呀!

題目是細仔細囡選幼稚園是否無著數,

綜合大家意見,
不排除細仔細囡讀書一樣能跟得上,

可是入門第一腳已多遭一線學校拒絕,
這點不就等如確認了沒有著數嗎?

我的囡囡是12月囡, 註定不用上一線學校,
早知媽媽一早計好日子才生你!

你心頭咁高, 咪遲多一年先考學校囉, 做超大b….. 不過一線都有唔叻既人, 係咪一定好過二線呢, 係二線讀得勁叻, 唔排除仲掂過一線。咁想讀一線, 咪遲一年囉, 無人阻你。
原帖由 yaulinda 於 09-6-23 08:55 發表
題目是細仔細囡選幼稚園是否無著數,

綜合大家意見,
不排除細仔細囡讀書一樣能跟得上,

可是入門第一腳已多遭一線學校拒絕,
這點不就等如確認了沒有著數嗎?

我的囡囡是12月囡, 註定不用上一線學校,
早知媽媽一早計 ...

原帖由 heihei1228 於 09-6-10 14:42 發表
我個囝係07年12月尾出世, 佢講嘢以男仔計選ok(over 50個單字), 佢見到陌生人都唔算怕醜, 我都煩緊le個問題, 我想比佢做大仔, 咁我應該比佢讀年半n1,定repeat k1好? 有個媽咪佢個仔又係細仔, 會比佢repeat P1,  請大 ...

My case is exactly like you... my son was born on Dec 3, 2007. Trouble! Trouble!

wow.. both of your daughters are very smart... so good!

原帖由 lilian926 於 09-7-3 12:04 發表
wow.. both of your daughters are very smart... so good!

THANK YOU VERY MUCH !
我兩囡加埋interview十幾間幼稚園, 雖然兩個都係細B, 但間間幼稚園都收呀 !

盈盈都係細b, in4間4間都收晒。
原帖由 Chincco 於 09-7-3 21:38 發表

我兩囡加埋interview十幾間幼稚園, 雖然兩個都係細B, 但間間幼稚園都收呀 !

好似都係, 我阿女去in時, 2年歲都未夠(因佢係12月尾出世), 佢其實都已經識講野, 但唔係好完整果隻, 點知佢過多3個月, 講野已經好叻, 仲要係好清晰full sentence果隻, 真係差幾個月就差好遠嫁, 我諗都要睇下咩學校, 如果係唔係太叻果種, 都可能收, 我阿女果時考左5間, 得一間收佢. 所以我而家仲考慮緊好唔好比佢遲一年先讀會對佢好d.

yes... if no good one will accept my son for K1 in 2010, then I will wait until 2011!

原帖由 hkrosetw 於 09-7-4 03:46 發表
好似都係, 我阿女去in時, 2年歲都未夠(因佢係12月尾出世), 佢其實都已經識講野, 但唔係好完整果隻, 點知佢過多3個月, 講野已經好叻, 仲要係好清晰full sentence果隻, 真係差幾個月就差好遠嫁, 我諗都要睇下咩學校,  ...

Just wonder did your daughters attend any interviewing training class?

原帖由 Chincco 於 09-7-3 21:38 發表

細仔, 細女加油!

‹ 上一主題|下一主題