用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 千祈唔好報迦南稚園!!!!!!
樓主: wong0723
go

千祈唔好報迦南稚園!!!!!!   [複製鏈接]

作為家長, 乜都要爭, 乜都要擔心, 真係好無奈, 一心想直升但事與願違又真係好旁惶.  

不過, 如果在入學前學校係有講過唔保証100%直升, 咁家長真係要留意, 不能乜都唔做, 起碼在報K旺季就要先跟學校了解升K的事, 唔可以坐係度等

同埋, 可能要體諒學卷KG, 冇得加學費, 但租金和老師人工就不斷加, 又話要請NET teacher, 咁學校可能係收多D N班賺錢補貼K班呢

如N班人數多過K班學位, 我覺得K1收唔晒係可接受, 家長決定俾小朋友讀的時候就應該知到

himuimui  Agree. The school said before and the parents should know this. If K1 has net teachers and phonic class, tuition fee from N1 to help K1 is reasonable for me.  發表於 12-2-21 08:54

回復 chelsea_jbb 的帖子

It's LT branch.

回復 Babyarsene 的帖子

有PN的學校收的PN人數肯定要多過可提供的K1位啦,因為人揀你,你揀人,好多讀完PN考到好點的學樣就唔會原校升K啦!如到時走晒,咁咪又要從頭開始去收K1…將心比己,我係學校,我都會收多d PN,預有d人會走,唔走的我再揀d 我想留低培育的…好合理喎!老實講,我囡前年是讀PN是金巴倫迦南的,當時是gurantee上的,學校有派紙問我地留唔留位,因為亞女已考左其他學校,所以就唔留。一班30人,亞女班冇1/3留番係迦南…現實就是這樣,凡是都要多點準備,給自己多個機會選擇…學校都要給自己機會,幫自己維持水平,予期要收晒d唔識嘅小朋友,何不從自己的PN班裡揀些認為適合的留下,再選些外面適合的(應為適合的)去發展學校?!

sarubuta  Agree!  發表於 12-2-22 00:43
PFRC  認同  發表於 12-2-21 15:52
LuLuKiuKiu  十分認同  發表於 12-2-21 13:13
himuimui  I agreed.

回覆:sheffield 的帖子

講非常好!!

其實我都一直以為係可以直升, 因為校長在briefting 時講個機會好大(因為之後連其它老師都係咁講), 如果係唔一定收, 就唔好俾個錯覺個家長. 要好似KLT 果間講明話唔一定收. 幸好我自己都有報其他KG, 如果冇, 又以為可以直升, 到依家2.3月先話唔好意思唔收啦, 咁你叫個家長點搵其它KG呢,所以都好同情那個家長.

我個女都係麗港城迦南, 岩岩先交左$660留位費直升

學校都有俾回條問升唔升上去, 唔係答完話升上去最後同你講唔好意思呀?!

回覆:千祈唔好報迦南稚園!!!!!!

請問麗港城迦南幾時知面試結果?

昨日我先收到學校打來, 我個仔都係只有waiting,真係好唔開心, 老實講我都打定輸數, 去到現在留番係度的都係出面冇好的offer, 多數係要讀番, 唔會唔讀架拉, 仲點會有位, 其他學校都有同呀仔in過, 只有兩個waiting, 做父母點會唔担心, 我又可以點呀!!!

回復 Zeiweipapa 的帖子

有冇問過原因? 平時老師/家長會有冇同你講過小朋友有咩不足?

係呀,我答回氣話讀,以為可以升上去,點會想到無啊????

回復 wong0723 的帖子

o下? 咁都得.  如果係唔收, 就唔好問人讀唔讀啦.  
我識有d 家長,真係咩都冇報, 因為大家都以為係直升上去呀(幾乎個個家長都係咁諗), 冇諗過填完張回條會反過來reject 你.   

定係你本身讀開pm, 你填am, 佢同你講waiting 呀?! 冇理由佢地咁冇人情味呀!

回覆:wong0723 的帖子

如果你好想讀佢K1,不如你盡一次最大努力去求下學校又或去求下校長啦,用誠意打動,睇下有冇幫助啦!我覺得迦南唔會太無人情味嘅!你直接去學校試試吧!

MamaRabbit    發表於 12-2-22 12:50

回復 sumaggie101 的帖子

係呀 佢地簡介會有提過唔一定直升

chelsea_jbb 發表於 12-2-20 23:53
我印象中記得interview 時好似講過話係可以直升的. 但收左之後的briefting 就話唔係100%收番.  我聽到wong0 ...

其實都唔係第一次,三年前都有家長嘈話Cannan N班包直升,結果又係大隻講。
今年小學都係咁,播X校長大庭廣眾話一定收番晒自己小學學生嘅細佬妹。結果咪又要面試,又要waiting list。

回復 sumaggie101 的帖子

學校冇講過話只得60%直升, 只是在入學前的briefting 輕輕提過未必100%直上, 但interview 時係話可以直上, 所以我地先揀呢間. 不過點都好啦, 依家你地要試下寫信俾校長表達你地的誠意, waiting 得都應該仲有機會呀! 同埋快d搵下有冇kg 仲收生啦.  ADD OIL !!!!

我仔女都讀迦南, 細仔今年都係 N1 升 K1, 我仔女係讀金巴倫, 我記得 INTERVIEW 時的 BRIEFING 係話直上的, 係去到七八月時的家長會先話要視乎到時有幾多人走, 剩返幾多個位先知係咪可以 100%.  我自己都冇兩手準備, 一嚟家姐讀到畢業, 我好滿意迦南課程, 我都冇諗過要同細佬轉校, 不過次次老師打比我, 我都會順便問埋幾時知結果, 有同老師講我冇考過其他學校.  上星期就收到回條叫交留位費了.  

我都會建議樓主打多幾次返學校, 可能有家長有其他 OFFER 但都照填原校升都唔定.

himuimui  pm class ??  發表於 12-2-22 14:41
anniekp    發表於 12-2-22 14:37

回復 chanwendy 的帖子

冇錯,我都係覺得試下盡最大努力去爭取..
‹ 上一主題|下一主題