用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文"閱讀理解"差……
樓主: 小冰雪冰
go

英文"閱讀理解"差……   [複製鏈接]

Cheeselover 發表於 19-12-19 08:01
我讚成多閲讀,但補充一點 - 勿亂讀,爛書多讀無益,要學會怎樣挑,怎樣續和拿到什麼,讀而不思,枉讀。

...

講得啱,揀啱書都好重要!阿女每開一套新書,我都會伴讀少許,睇下本書係好定爛。
由K2開始認真處理閱讀,短短兩年半女女語文能力提升左好多,我覺得EK前輩講得好啱!

Cheeselover 發表於 19-12-19 08:01
我讚成多閲讀,但補充一點 - 勿亂讀,爛書多讀無益,要學會怎樣挑,怎樣續和拿到什麼,讀而不思,枉讀。

...
請教如何挑書?文筆,內容或其他?一般書局或圖書館的童書應該未至於去到“爛”的程度吧,可否舉例何謂爛書?

讀而不思則罔,深感認同。

ToMing123 發表於 19-12-20 22:28
請教如何挑書?文筆,內容或其他?一般書局或圖書館的童書應該未至於去到“爛”的程度吧,可否舉例何謂爛書 ...

這真考起我,我沒有指定作者或書目,靠是一份感覺,議論文要客觀評論,事實證明,兩面辯析;描寫文則重詞藻優美,豐富多彩描述;記敍文要重細節,前後呼應,勿天花亂墜,其實我都覺得得幾廢話,小朋友不會花時間細味內容,重要是簡潔俐落,結構清晰。
圖書館少爛書,多去無妨,書店以生意為重,流行文學及圖藝玩味較多,可讀童書有限,最壞的是媒體文字。

Cheeselover 發表於 19-12-26 07:42
這真考起我,我沒有指定作者或書目,靠是一份感覺,議論文要客觀評論,事實證明,兩面辯析;描寫文則重詞 ...
library popular 的書通常都好爛,physically
不過有時都有好野,試過找到本picture 版hp, counter 個librarian 好似唔想借比我咁

MrBeast 發表於 19-12-14 17:00
的確non fiction 因vocab和未必能從上文下理估到內容,是難過fiction.  所以當在小學時閲讀能力有咁上下就 ...

啲經典真係要用心+耐心閱讀,不過我覺得同要儲到一定閱讀量有關。
至於non-fiction, 又係另一種用心+耐性。 我成日想我仔多睇英文non-fiction, 我仔話啲non-fiction 啲排版好多都係東一忽西一忽,好難睇,又唔鍾意硬皮書,喺non-fiction方面,我完全係冇辦法有系統比我仔去睇,覺得自己好失敗。

S-Kwok 發表於 19-12-26 12:46
啲經典真係要用心+耐心閱讀,不過我覺得同要儲到一定閱讀量有關。
至於non-fiction, 又係另一種用心+耐性 ...

起初我比usborne nf 小朋友看,不太難(因為寫得易明),之後就大多以興趣為了主,但多數以伴讀方式,上年有次經過借書機小朋友自己㨂左本nf, 雖然有些生字唔識要問,都叫自己睇完。我倒覺得其實e世代,看utube 也是一種可接受的方式,和閲讀相附相乘。
放假我借了the martian 自己看,d chemistry 比返哂老師,我都叫小朋友大d 開始讀chem 先睇呢本。

至於經典,我自己都唔好,己所不欲 難施於人,不過或者趁假期借本正版a xmas carol 應節

MrBeast 發表於 19-12-26 13:29
起初我比usborne nf 小朋友看,不太難(因為寫得易明),之後就大多以興趣為了主,但多數以伴讀方式,上年 ...

自己都好少睇經典,不過就有放幾本喺屋企,方便佢做閱讀報告。 每次我都會問我仔好唔好睇,除咗private peaceful覺得悶,其餘如lord of the flies 呢啲佢都覺得好睇。

細時佢都有睇簡單嘅NF嘅,如kids 版嘅national geographic,horrible science, 但大咗少睇咗好多,可能我唔識揀,由kids過渡到依家 (11歲), 除咗上述所講,屋企好多都係 encyclopedia, 佢覺得好難睇,提唔起興趣,even 我話伴讀。

S-Kwok 發表於 19-12-26 20:23
自己都好少睇經典,不過就有放幾本喺屋企,方便佢做閱讀報告。  每次我都會問我仔好唔好睇,除咗pr ...
我覺得好似eca 咁,初中小時可試不同topics, 或許encyclopedia 這時make sense.  慢慢就會發現興趣係邊方向。我喜歡的magic tree house,小朋友話唔想再睇,反而took me by sirprise.

我仔超鍾意睇non fiction,反而故事書佢只揀輕鬆搞笑的,太sad太陰暗面既情節佢頂唔順 (佢連lion king都覺得恐怖

回覆 S-Kwok 的帖子

如果對個 topic 冇濃厚興趣的話,會覺得 non-fiction 悶。呢段時間睇下 Youtube 嘅 The Infographic Shows 同 RealLifeLore,有動畫方便理解又學到野,仲有英文字幕。如果之後有興趣嘅話,自己會去搵 non-fiction 去研究。

S-Kwok 發表於 19-12-26 12:46
至於non-fiction, 又係另一種用心+耐性 ...

說到經典,即時想起紅樓丶戰爭與和平丶Gone with the wind....這些都不是小朋友杯茶,初小的就是那些寓言童話,高小,我會介紹Black Beauty, Mobutu-Dick, Troy等,近年亦有流行的Harry Potter和The Lord of the Ring,我覺得兩本似流行文學,十足金庸小說(或者是我老土)。
我通常找簡單版的經典Fiction給女兒看(有時也要伴讀),這堆作品一直陪伴她成長,我猜大部份人都知道King Arthur, Tom Sawyer, 花木蘭,將來她看不看以上這些原版,她自己決定。
NF的書,真的要從興趣出發,男仔都喜歡尋根問底,刀光劍影,或許你叫他幫忙找一些資料(當然是他興趣),例如TGV丶JR和國家高鐵哪個強?希特拉和拿坡倫犯上什麼同一錯誤?為什麼只有美國有頁岩氣?猜猜全球最高五幢大廈在哪?這些問題,大部分男仔都很有興趣。

Cheeselover 發表於 19-12-27 08:49
說到經典,即時想起紅樓丶戰爭與和平丶Gone with the wind....這些都不是小朋友杯茶,初小的就是那些寓言 ...

從來都唔明hp 有乜咁好睇,一些近期作品如wonder 我覺得不錯,不過小朋友不喜歡。至於nf ,唔一定要局限範圍,eg 有養pet 可找相關的書,又或一些fiction 都based on some history or science:magic tree house、oxford time chronicles,tc 我們有汁都撈埋,mth research guide 當年就無能為力

MrBeast 發表於 19-12-27 09:46
從來都唔明hp 有乜咁好睇,一些近期作品如wonder 我覺得不錯,不過小朋友不喜歡。至於nf ,唔一定要局限範 ...
唔講故事性, Harry Potter好多生活用語, 作為課外書係幾好。
我自己讀過boarding school, 對個部份的描述就好有共鳴。

qpalzm 發表於 19-12-27 18:06
唔講故事性, Harry Potter好多生活用語, 作為課外書係幾好。
我自己讀過boarding school, 對個部份的描述就 ...
我都覺得是因為小朋友覺得在校園的情節會有共嗚,不過我還是覺得wonder 好些

MrBeast 發表於 19-12-27 18:14
我都覺得是因為小朋友覺得在校園的情節會有共嗚,不過我還是覺得wonder 好些 ...

始終孩子同家長角度唔同。
我都幾鍾意wonder, 亦希望仔會睇書,不過佢就只睇咗戲,無再睇書。
反而整套HP 書同戲都分別睇咗2次。

S-Kwok 發表於 19-12-27 20:53
始終孩子同家長角度唔同。
我都幾鍾意wonder, 亦希望仔會睇書,不過佢就只睇咗戲,無再睇書。
反而整套HP  ...
sure, 人人口味亦不一樣,wonder 書中講好多不同角色心中的想法,小朋友未必get 到,所以最好有家長指引

IloveJJ 發表於 19-12-27 09:14

這兩本當然不是爛書,閲讀理解是學習一語文的基本功,進一步是分析,吸引其寫作技巧,引為己用,為何看大師級作品,流行文學和言情小說多以當代社會氣氛吸引讀者,關注發行量,對文字運用當然少了一份執著。以上兩本作品確是休閒佳品,很適合小朋友閱讀,但不要期望兩書可以提升小朋友語文水平。

‹ 上一主題|下一主題