用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖類斯 Banding 最新近況
樓主: winnie83ee
go

聖類斯 Banding 最新近況   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 22-11-4 13:43
呢度講開St Louis, 我繼續講番我既睇法
個人相信St Louis目前既DSE成績, 應該只有B2學校既水平
其它學校既 ...
有邏輯思維的人,應該明白誰是求知,誰是求是.
至於"求非",由它去吧.

叫不醒裝睡的人>>>>>>>>>>>>這算是溫和了.根本未識睇報告,和它講"長和"(上市公司)業績?撞多幾次"tom"都未必領會阿倫的"陷阱":這陷阱.這陷阱~~~(點解)偏我遇上?

medicine 發表於 22-11-4 12:30
校務報告有詳細的近年全部5**,5*+,5+三個數字和百分比 ,亦可睇到入乜大學具體人數,

BPS 網頁內的Annual School Report 只開到2019/20和2020/21,內文也是只有3322和5**,5*+,5+的資料,學生入各大學人數,卻無列出學系資訊。
請問你們會唔會有大學學系資訊?還有,可以分享一下BPS的mentoring support 嗎?

medicine 發表於 22-11-4 13:50
有邏輯思維的人,應該明白誰是求知,誰是求是.
至於"求非",由它去吧.

TOM的上市,真的偏我遇上!這時段,差啲晩晚無得回家⋯完全無考慮過佢。

個人相信St Louis目前既DSE成績, 應該只有B2學校既水平
其它學校既 ...

灣仔區男,非Band 1成績,自行選聖類斯。機會大嗎?至於甲部(5%),請問Band 2有冇機會抽聖類斯?會否好過大抽獎時,選鄧鏡波?
又,鄧鏡波是否全吸納Band 2,會唔會有餘位給再後嘅同學?

其它學校既 ...

真係好可惜呀! 係我學生年代, 佢係我心儀的神校。我童年住西環的。

piyohk 發表於 22-11-4 14:12
灣仔區男,非Band 1成績,自行選聖類斯。機會大嗎?至於甲部(5%),請問Band 2有冇機會抽聖類斯?會否好 ...

灣仔本區B2頭男生自行聖類斯有機
統甲計全港組別 如屬全港B1有機
據畢業生出路 聖類斯較港鄧佳

灣仔本區B2生大抽獎有機上移B1校
連鎖效應 港鄧可能有餘位給B3生抽

學位^ 三大 | 本地 | 海外
-----------------------------------------------------
SPC# 58.1% | 67.6% | ≤28.7%
英皇 [≤45.1%] | [≤61.5%] | [≤13.1%]
聖類斯 30.4% | 65.7% | ≤8.8%
港鄧 [·] | [本地+海外 29.1%]

^ 畢業生出路
SPC 聖類斯 2022年數字
英皇 港鄧 2021年數字

# 直資

SPC | 聖類斯
2022年畢業生出路
-----------------------------------------------------
港大 33 | 11
中大 20 | 12
科大 26 | 8
三大 79(58.1%) | 31(30.4%)
理大 4 | 9
城大 2 | 6
五大 85(62.5%) | 46(45.1%)
其他 7 | 21
本地學位 92(67.6%) | 67(65.7%)
副學位 4(2.9%) | 22(21.6%)
海外 39^^^(28.7%) | 9(8.8%)
其他 1(0.7%) | 4(3.9%)
總數 136人(100%) | 102人(100%)

^^ SPC DSE 119人 IAL 17人
^^^ UK 28 CA 4 AU 4 US 1 其他 2

SPC
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82

http://www.spc.edu.hk/upload_files/editor_image/2022_secondary_school_pathway.png

聖類斯
https://www.stlouis.edu.hk/sites/default/files/updated_pathway_of_s6_students_2022_cohort.pdf

Poyau 發表於 22-11-4 17:52

這個睇過,(個人覺得)這三年school annual report 未必如從前或,與Band 1A/B學校比併,但是否維持到Band 1C(或C尾),未至於去到Band 2呢?為什麼討論區內列他為Band 2?

piyohk 發表於 22-11-4 18:00
這個睇過,(個人覺得)這三年school annual report 未必如從前或,與Band 1A/B學校比併,但是否維持到Band ...
如果看數字分析,香港有成400-500 間中學,即使成績差的學校學生人數較少,top 1/3 學校應該起碼有120間。如果不是band 1, 即是應該有120家+ 中學成績較聖類斯好。

youngoldboy 發表於 22-11-4 18:36
如果看數字分析,香港有成400-500 間中學,即使成績差的學校學生人數較少,top 1/3 學校應該起碼有120間。 ...

中學嘅Band123 ABC係有客觀標準嘅,我非常贊成依家EK用5+ & 4+去區分。
鄭榮之公認為B2A, 但聖類斯嘅成績仲差過佢喎,又點可以係B1C呢?

謝謝

即係band 2仔,自行/甲部選聖類斯,提早上岸;無論升中或大學,比留在本區等派彩好。

請問慈幼會否與聖類斯接近(Band 2?)?慈幼也比鄧鏡波好?
以成績/升大學討論,是否「聖類斯>慈幼>鄧鏡波」?
N年代,聖類斯和慈幼都係成績優異,名列「名校區」,不相伯仲/差唔多位置。

piyohk 發表於 22-11-4 20:15
請問慈幼會否與聖類斯接近(Band 2?)?慈幼也比鄧鏡波好?
以成績/升大學討論,是否「聖類斯>慈幼>鄧鏡波 ...

唉! 慈幼真係令人惋惜呀! 冇啦啦好地地自己送人頭!

Szetimmy0225 發表於 22-11-4 20:29
唉! 慈幼真係令人惋惜呀! 冇啦啦好地地自己送人頭!

九龍灣聖約瑟的情況,也是近似,令人惋惜。

piyohk 發表於 22-11-4 20:04
謝謝

即係band 2仔,自行/甲部選聖類斯,提早上岸;無論升中或大學,比留在本區等派彩好。

不用客氣
中西區B2男自行中聖類斯好過等派彩
聖類斯升學表現相對如何可參考以下

2022年聯招/畢業生出路列表 #7
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3869526&pid=49132516

piyohk 發表於 22-11-4 20:15
以成績/升大學討論,是否「聖類斯>慈幼>鄧鏡波 ...

聖類斯 > 慈幼 > 港鄧 > 九鄧

Poyau 發表於 22-11-4 22:09

謝謝資訊

Poyau 發表於 22-11-4 22:09

請問你意思係:呢四間比較,聖類斯成績最好?…..定係我理解錯呢?請指正。

19801980 發表於 22-11-5 00:18
請問你意思係:呢四間比較,聖類斯成績最好?…..定係我理解錯呢?請指正。
...

參考畢業生出路

SPC# 58.1% | 67.6% | ≤28.7%
英皇 [≤45.1%] | [≤61.5%] | [≤13.1%]
聖類斯 30.4% | 65.7% | ≤8.8%
慈幼 [·] | [本地+海外 34.1%]
港鄧 [·] | [本地+海外 29.1%]
九鄧 [·] | ~15% | ≤~10%

^ 畢業生出路
SPC 聖類斯 九鄧 2022年數字
英皇 慈幼 港鄧 2021年數字

# 直資

~ 棒形圖數字

九鄧
https://www.tangkingpo.edu.hk/about/planning-and-reporting/

2021-2022年度報告(p.6)
https://drive.google.com/file/d/1Evy7EE9hvgIyt9JXbwVqp3STgKwMH3mK/view?usp=sharing

Poyau 發表於 22-11-5 12:46
參考畢業生出路

謝謝。
似乎是「聖類斯>慈幼~港鄧」。

DD仔 發表於 22-11-4 18:51
中學嘅Band123 ABC係有客觀標準嘅,我非常贊成依家EK用5+ & 4+去區分。
鄭榮之公認為B2A, 但聖類斯嘅成績 ...
不太了解這「客觀」標準從何而來,也想請教一下按這標準,香港分別是Band 123ABC 九級的中學分別大約有多少間?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊