用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 純討論-banding 高既學生讀banding 低既學校會冇咁辛苦 ...
樓主: HK-MAN
go

純討論-banding 高既學生讀banding 低既學校會冇咁辛苦?   [複製鏈接]

adriantai 發表於 23-4-11 14:20
有啲可能真係谷唔起,有啲係未到時候谷得起

所以我覺得小學跑出都唔係單單父母努力就成事,唔可以話只係父母努力嘅成果。 中學先開竅實有,路遙知馬力,唔好話公開試/大學,一日未88都唔知。

kirstyau 發表於 23-4-11 14:26
所以我覺得小學跑出都唔係單單父母努力就成事,唔可以話只係父母努力嘅成果。 中學先開竅實有,路遙知馬力 ...

但無父母努力
所以我咪成日講唔需要係咁細去 執著b1a b1b, 成績唔係爭太遠,其實仲有好多嘢考慮。

adriantai 發表於 23-4-11 14:29
但無父母努力
所以我咪成日講唔需要係咁細去 執著b1a b1b, 成績唔係爭太遠,其實仲有好多嘢考慮。
...

呢個年代都冇乜父母唔努力,最少浦得EK都關注既。我認算半個怪獸家長 有半個唔係,因為冇財加我都懶,阿女小學已經懶幫佢默書, 默一句停一下望完電話又唔知佢默到邊,小一已經自己錄音默自己改。

adriantai 發表於 23-4-11 14:24
最緊要食得輕鬆舒服
埋單就會覺得好唔抵。都係隊咗幾打生蠔先,肚屙先再算…

HK-MAN 發表於 23-4-11 14:44

年輕時可能會咁諗

kirstyau 發表於 23-4-11 14:36
呢個年代都冇乜父母唔努力,最少浦得EK都關注既。我認算半個怪獸家長  有半個唔係,因為冇財加我 ...

好叻女

依家係行一轉,預計自己有乜要食,食就算。 唔想畀自己辛苦

回覆樓主:

有財有勢用錢谷孩子,真正孩子實力所在?!

我家隻SEN,我採取放手態度,谷唔起就谷唔起,溫書難過我88,無謂雙方辛苦,唯有等開竅,讀書不是一切,天生我才必有用。
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

會辛苦。如果一件事聼一遍就懂的人,被迫要聼3-4遍,會發瘋。

200904 發表於 23-4-11 15:30
會辛苦。如果一件事聼一遍就懂的人,被迫要聼3-4遍,會發瘋。
係雙方都發瘋

其實我成日都想講油尖旺區一間b1c中學, 好多家長都話佢開咗一班中文而落咗車 ,我好想講幾句自己做家長嘅感受, 我個囡剛剛上年中六畢業, 佢一向成績都係一般,而且係死讀書嘅人,
但學校既校風,老師愛心,給佢哋所有願意努力讀書嘅學生,好多鼓勵好多支持, 佢上年終於完成dse亦入咗三大
我哋真係好開心,好多謝學校和老師,
今年到細佬升中一 我毫無疑慮選擇返呢間中學~
雖然傳統名校個名好聽~ 但細佬自己都決定 揀返家姐讀過
嘅中學~

raro    發表於 23-5-3 16:27
sydneywongaus    發表於 23-4-22 17:54
LeeCC    發表於 23-4-22 13:57
lkk-c6    發表於 23-4-22 11:32

SUMSUMMAME 發表於 23-4-22 09:03
其實我成日都想講油尖旺區一間b1c中學, 好多家長都話佢開咗一班中文而落咗車 ,我好想講幾句自己做家長嘅 ...
當然熱愛讀書,讀得開心升大學是不難的。恭喜你搵到心儀學校。如果我哋將學習並不只講成績,可能6年所累積的智慧大不同。

其實我成日都想講油尖旺區一間b1c中學, 好多家長都話佢開咗一班中文而落咗車 ,我好想講幾句自己做家長嘅 ...

講真,我係真心替呢間學校感到不值。有好些不用落車嘅英中,DSE成績一直不敢公佈,但因為佢嗰區冇乜英中,就一定能夠收足B1生,只不過到DSE時就負增值,可是,它仍是全英中。
你嗰間就倒轉,但它仍是落了車。

200904 發表於 23-4-11 15:30
發瘋不一定,但負面影響我覺得一定有。
另我覺得如果身邊的同學同自己相約或比自己成績更好,這有機會多一個詢問渠道,問唔到老師都可以問同學 :)
我小朋友升中,他有位小五數學資優的同學教他的一些數學計算方法我聽起來也覺得很利害

回覆樓主:

我都認識一些同學是1A1B入讀1C中學,其實相距不大,只要有學習氣氛就可以了!
反而一些1C同學派位到1A頭傳統名校就讀得吃力,失了學習興趣!最後出路是提前外國升學。

newrider1 發表於 23-4-22 12:17
我都認識一些同學是1A1B入讀1C中學,其實相距不大,只要有學習氣氛就可以了!
反而一些1C同學派位到1A頭傳 ...

有得出國讀書都唔係壞事,讀讀下入埋名牌大學,我朋友兒子就是香港讀得吃力,-早出國,家下入咗名牌大學讀Law.  

呢個比喻好貼切,我笑左

呢間中學真心欣賞的,
佢地以學生為本,關愛,鼓勵~
佢地真係會教書,有愛心,和有教育熱誠

記得當間間學校都有好多老師辭職丫,離校移民那2年,佢地教師的離職人數係0人。相信內裡的教師都好喜歡學校~有心辦好教學
就算生源多b2, 但呢度的學生dse output係b1~
佢落車,我極愕然~亦替佢可惜,希望快快可上返車~   

我認為唔係咁好。我以前有個學生,睇佢嘅表現應該有B1A,但係學校主要收B1C學生。佢會覺得課堂很沉悶,因為大部分內容佢已經認識,尤其係英文科。同佢交談時,佢透露學校課程內容無挑戰性,而且同班同學程度夾唔到,溝通不來。中一時佢以每科都幾乎係滿分,但後來上到中四,可能學習態度變得懶散,成績亦變得普普通通,我覺得係學校的學習環境累咗佢。

Tunghk 發表於 23-4-23 14:54
呢間中學真心欣賞的,
佢地以學生為本,關愛,鼓勵~
佢地真係會教書,有愛心,和有教育熱誠
0位老師離職真係好稀有我見住某些黑校年年都走好多老師, 年年都要請人, 對學生都唔好
我仔間學校就係咁

希望呢間中學會keep倒。
校長唔好走。
‹ 上一主題|下一主題