用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs APS..... 請問點揀?
樓主: Em@nnn
go

GH vs APS..... 請問點揀? [複製鏈接]

MonkeyBaby123 發表於 23-8-9 20:53
聽講話佢哋DSE成績仲好過SMCS?
dse? 你講smcc?gh當然比接龍後smcc 好,但smcc 補底一流

MonkeyBaby123 發表於 23-8-9 20:53
聽講話佢哋DSE成績仲好過SMCS?

呢個應該幾肯定係。
今年dse, 協恩都明顯低一格
我都surprise

gabejang 發表於 23-8-9 22:59
dse? 你講smcc?gh當然比接龍後smcc 好,但smcc 補底一流

對,St Mary係smcc先啱tks

好唔明點解好多人讀緊GHS仲走去轉HYS
轉SPCC考IB我明
轉DG考A Level我又明
轉MCS免費我都明
當然我係講緊叻o個班

基本上以前D人係入到 "好學校" 就讀到書
依家係讀到書就有 "好學校"
仲要玩插班遊戲
全部讀到書o既人就集中在某幾間學校
自然地某幾間學校的成績一定很神
即係你讀唔讀到書同入唔入到 "好學校" 係冇乜關係
完全係自我感覺良好

利申:
女兒升中成功叩到GHS
但深思後放棄了並就讀近家但不漂亮B1女津
抑鬱了一星期覺得女兒缺少了光環
希望將來不會後悔

TAIOU4 發表於 23-8-11 11:57
好唔明點解好多人讀緊GHS仲走去轉HYS
轉SPCC考IB我明
轉DG考A Level我又明
讀緊GHS好小插HYS的, 插DG就多的是, 係名校讀書氛圍係好好, 適應到,跟得上, 學生會遇強愈強

catf2 發表於 23-8-11 12:23
讀緊GHS好小插HYS的, 插DG就多的是, 係名校讀書氛圍係好好, 適應到,跟得上, 學生會遇強愈強 ...

其實神校及B1A的氛圍應該都唔會差太多
不過身邊D人如狼似虎咁個個唔係諗住轉校就係諗住留學
年年都有大量人插班同又有大量人走
讀到書o既朋友會轉神中神或Sixth Form
讀唔到書就轉Boarding School
再唔係就無啦啦移民
個個都話係為細路好
搞到好似自己唔走就執輸
尼種壓力都幾無謂

TAIOU4 發表於 23-8-11 12:43
其實神校及B1A的氛圍應該都唔會差太多
不過身邊D人如狼似虎咁個個唔係諗住轉校就係諗住留學
年年都有大量 ...
看小朋友性格, 如果想全人發展, 的確直資學校和津貼學校提供到條件及環境係大不同,
人望高處 ,如小朋友有能力又願意, 去插神校也沒不好之處,  最重要小朋友讀得稱心

其實好多時試咗先知鍾唔鍾意。既然現在容易咗轉校,咁讀落覺得未夠好,或者有嘢唔滿意,轉校嘅機會成本亦唔高,咁見識下都ok,比個機會自己lor.

GH 今年出狀元 又計劃開GCSE

https://school.mingpao.com/%E5%A ... %E6%A0%A1%E9%95%B7/

bbc0101 發表於 23-8-17 23:13
GH 今年出狀元 又計劃開GCSE

https://school.mingpao.com/%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%B0%8E/%E5%89%8 ...

其實點解唔開 IAL 先或一齊開。如果只開 IGCSE 先,咁讀完都未有IAL 就一定要去外國或點接上去?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊