用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嶺小offer
樓主: dlwl
go

嶺小offer [複製鏈接]

VC20120101 發表於 23-11-21 10:19
回覆 humanvsai 的帖子

吳校長確係用心用力👍,大女讀緊,暫時都滿意,所以細佬有offer立即去註冊 ...

我都見到吳校長很努力,好欣賞佢嘅用心。請問嶺小教嘅學術水平如何? 我見好多畢業生都多考到直資中學,請問係唔係家長幫小朋友外補達到?謝謝解答。

VC20120101 發表於 23-11-21 10:19
回覆 humanvsai 的帖子

吳校長確係用心用力👍,大女讀緊,暫時都滿意,所以細佬有offer立即去註冊 ...

請問嶺小有乜課外活動? 大概俾幾多錢?有冇每日課後功課班?

回覆 MsMJ 的帖子

學術水平合理,唔會太深,始終佢係happy school,感覺著重英文,高小功課較多網上,做報告,做PPT,功課無咁沉悶,用腦功課較多,無額外補充,,係,見以往畢業生最少一半都讀直資中學,聽聞吳校長同兩間直資中學都熟悉,可能在升中方面可以幫到一下,至於小朋友有冇外補,就唔太清楚其他家長,我女就無長期補全科,只有補數學。

回覆 kaka2003922 的帖子

跳舞,中英文戲劇,合唱團,敲擊樂,小結他, 辯論隊,足球,籃球,田徑,游泳,武術,奧數,小女童軍,小約翰至於飯後就多數是學校編排的活動,無功課堂。

興趣班費用由$75-$150之間,視乎是學校老師定請出面老師回來教

VC20120101 發表於 23-11-22 09:34

跳舞,中英文戲劇,合唱團,敲擊樂,小結他, 辯論隊,足球,籃球,田徑,游泳, ...
好豐富呀! 好期待小一既生活, 希望阿仔都Enjoy! 我最想有童軍呀.

請問有冇家長知道往年小一生係暑假完結前有冇迎新program?

發表於 5 天前 |只看該作者
回覆 VC20120101 的帖子

請問嶺小除左小班同活動教學,平時功課同評估多嗎?學校的英文科較深,即是會教快一年嗎?
謝謝你的分享
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊