用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: ckmammy
go

[中學] Del [複製鏈接]

ckmammy 發表於 23-11-8 10:15
因為想報嘅科目 ICL IB 起碼要 42/43, meet 唔到就無情講。英國的確成績係最重要,但據我所知而家英國都需 ...

以UCB和UChicago為例,自己見過唔少IB 43+, SAT 1550+. 還有一大堆出色的課外活動的同學,最後都係rejected by這2間大學。

我記得這裏有個post 專講美國升學的討論,你可以找來看看,有很多有用的資料。

因為想報嘅科目 ICL IB 起碼要 42/43, meet 唔到就無情講。英國的確成績係最重要,但據我所知而家英國都需 ...

樓主有搵升學顧問,所以我估你已知道報考美國大學嘅複雜性。

報考英國大學straight forward, 經UCAS, 考好個PG, 寫好篇PS, 再按個別院校學系需要而考筆試及面試。PG無43以上就唔好唸牛劍;這兩間以外,其他Russell Group都是reachable 的大學,出咗conditional offer之後就以考好個公開試為目標,唔會話易,但可以自己處理。其實不少較出名的大學,CO都係40+,個別例子CO38,39入到牛劍係因為學生太出眾,學校好想收佢。

barque 發表於 23-11-8 13:26

以UCB和UChicago為例,自己見過唔少IB 43+, SAT 1550+. 還有 ...
講真, 其實入美國大學都好睇緣分同運氣, 因為仲有太多我哋唔知嘅因素。 只能夠盡力做

至於美國的大學eg UC Berkeley, U of Chicago, acceptance rate 是11.6%及5.92%,根本不會比其他藤校容易,所以千萬不要有「但求入到」的心態。

公開試成績完全不是考慮因素。

IB 38分入到,是因為果個學生有其他條件配合吧。

Radiomama 發表於 23-11-8 13:42
至於美國的大學eg UC Berkeley, U of Chicago, acceptance rate 是11.6%及5.92%,根本不會比其他藤校容易 ...
對。 知道近幾年呢啲級數嘅學校 acceptance rate 極低。只會作最壞打算

請教英國ECA是否主要看學科類競賽,例如數學、物理、生物?

grace_2022 發表於 23-11-10 11:03
請教英國ECA是否主要看學科類競賽,例如數學、物理、生物?
除咗讀醫療相關科目可能有少少幫助之外,英國真係唔睇ECA。

ckmammy 發表於 23-11-8 13:41
講真, 其實入美國大學都好睇緣分同運氣, 因為仲有太多我哋唔知嘅因素。 只能夠盡力做 ...

在備戰大學果邊有以下這個討論,曾提及的問題對你會(emoji)啟發。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877840

Radiomama 發表於 23-11-13 18:31
在備戰大學果邊有以下這個討論,曾提及的問題對你會(emoji)啟發。

https://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...
謝謝你呀。 我都考慮咗好耐,最终决定唔轉校。一切盡力而為吧

ckmammy 發表於 23-11-13 19:55
謝謝你呀。 我都考慮咗好耐,最终决定唔轉校。一切盡力而為吧
可唔可以透露樓主小朋友讀緊邊間學校?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊