用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田邨屋1A vs 港島新貴1A
樓主: alan1
go

沙田邨屋1A vs 港島新貴1A   [複製鏈接]

BB-Tiger 發表於 24-5-8 21:05
港同for sure,好好奇自二係邊間?同樣唔中?
自行只填一間
本來打算自二旺角東,但評估機會低及媽媽唔仲意官校,所以最後只填一間。

因為幾仲意沙田一哥,所以只填一間及幾間直資。

但又請教,點解港同for sure?

alan1 發表於 24-5-8 21:15
自行只填一間
本來打算自二旺角東,但評估機會低及媽媽唔仲意官校,所以最後只填一間。
唔好用請教,我都係初哥一名。但身邊總有朋友話用家評價油麻地,所以戴定頭盔先,係我個人印象中唔願意選擇呢間,沙田其他幾間都差唔多,不能稱之為一家獨大。不過為免影響你心目中嘅印象,就此打住。港同有機會有船坐嘛。

10090 發表於 24-5-8 21:11
在三月至五月,「升中派位」討論區暫時有12個貼文的標題有港同字眼,數量超過一般直資,我諗到嘅原因係:
1 ...

作為曾經對這間學校(小學)有興趣,(而研究完之後已經改變主意) 的家長,我覺得這間學校經常被提起的原因,就是因為學校太新、所謂的理念和大部份學校有所不同,大家對這間學校認識不深,加上你提的#1(“真係勁”可以改成”好似好勁”)&2,所以多人討論。而EK中學和升中群裏面,很多幫大家解答疑難和問題的家長小朋友已經讀高中甚至大學,而港同早年成績普通,可以講根本不入流,所以這些小朋友已經高中或大學的EK家長都不屑/沒有興趣港同。
加上以前似乎曾經有一些港同家長/打手比較激進,惹來不滿…..我沒有經歷過,不知有沒有或有幾多打手,學校自己近年都出了一本書解釋學校的理念執行方法教學活動等等(又可以叫”賣花讚花香”),這亦都與賣廣告/打手好似走同一路線。但一定有真用家,正常學校的家長都會唱好自己小朋友學校,只要持平地講都可以理解。

BB-Tiger 發表於 24-5-8 21:23
唔好用請教,我都係初哥一名。但身邊總有朋友話用家評價油麻地,所以戴定頭盔先,係我個人印象中唔願意選擇 ...
油麻地? 尖沙咀?

BACY 發表於 24-5-8 22:39
油麻地? 尖沙咀?
唔好意思,我其實係講嫲嫲地,令你誤會對唔住

BACY    發表於 24-5-9 10:18

alan1 發表於 24-5-8 21:15
自行只填一間
沙田只爱曾记?沙吕沙崇都不喜欢?现在你是已经放弃港同,只等7月曾记?

曾記我唔熟其教學,以我所知,係自行階段,收左一批資優生。而到左高年級,成績麻麻既學生,會讓佢哋「試升」。
曾記input,集合咗成個沙田既前列學生。港同input是小學直升學生加五六十個外校生,成績已經證明港同既教學模式有成效,如果現時生源比以前更好,會唔會仲可以上升呢?我自己偏好直資新派教學。(組織外出旅行學習都多啲。)
當然,有人鐘意買恒生,有人鐘意買比亞迪(2009年既時候都係1x元,現價22x元),自己顧自己啦,人哋贏錢唔等於自己最後都贏錢。

回覆 Sing13 的帖子

話時話,真係多咗好多BYD嘅車周圍走,買相確唔錯,唔覺土。是否耐用就唔知啦。

Sing13 發表於 24-5-9 12:33
曾記我唔熟其教學,以我所知,係自行階段,收左一批資優生。而到左高年級,成績麻麻既學生,會讓佢哋「試升 ...
請教大圍新派直資和海洋公園直資,近年都升到1A,點睇?

alan1 發表於 24-5-9 14:14

兩間學校都是一條龍學生考DSE後成績先至開始上升,因為小學部升上嚟個班銜接到中學要求。
與傳統小學教學模式不同:兩個小學生,
A每日做份英文練習,做兩個星期
B睇書上網收集資料,總結做份report, 演講,兩個星期交。
前者適合固定既考試模式,學校用標準答案評核學生排名較為清晰,特別是呈分階段。
後者冇升中呈分壓力,唔需要標準化題目。學生睇其他同學既演講,亦是互相學習既過程。而且因為學生經過挑選,可以全部實施此教學模式。去到中學,睇書,掌握重點,時間管理,寫文章評論都会快,因為依種模式已經用咗六年。其實學校是將中學既要求滲入咗小學教學模式。
前者寫既作文固定模式,「難忘的一件事」,「一個尊敬的人」…
後者做既project,發明一件物品,介紹一個地方,寫故事結局…知識範圍較廣泛。
前者教學目標是教完小學大綱,後者教學目標是為咗銜接中學要求。中學發現既問題好快就係小學改進,所以教學模式亦一直改進。
家長可能覺得教學模式是虛既,但教學成效—DSE成績是實既。

alan1 發表於 24-5-9 14:14

點解唔直接開學校名?如果個個好似你咁做其他人想搵學校既相關POST參考下咪好煩甚至搵唔到囉?

HK-MAN 發表於 24-5-9 15:09
點解唔直接開學校名?如果個個好似你咁做其他人想搵相學校既相關POST參考下咪好煩甚至搵唔到囉? ...
EK很多人都只讲麦记,佐敦女校,熊猫鞋,白菜仔,旺角体院wor

Sing13 發表於 24-5-9 14:54

你講少咗最大既因素,家庭支持,揀得直資讀,唔洗大富大貴(真有錢人係會讀IS或百年傳統名校/情意結),但佢哋呢班家長,係會有多啲餘錢俾自己小朋友,就算唔得都讀到得,起香港讀書或考dse,少嚟理念呢套啦!腳踏實地好過!

HK-MAN 發表於 24-5-9 15:09
點解唔直接開學校名?如果個個好似你咁做其他人想搵相學校既相關POST參考下咪好煩甚至搵唔到囉? ...
我又多事答,琵琶都要遮半邊臉先夠神秘

PTL_L 發表於 24-5-9 15:21
你講少咗最大既因素,家庭支持,揀得直資讀,唔洗大富大貴(真有錢人係會讀IS或百年傳統名校/情意結),但 ...

如果按你既說法,中產(甚或有錢人)小朋友自然就應該取得band1A B既成績?
傳統官津名校一樣比其他學校佔咗優勢,學生家庭是名校校友或主要處於灣仔,九龍城區,一樣有中小學銜接,只不過直資更加屈機,逐個挑選學生。
認唔認同各有捧場客,其實冇咩所謂。

RainyRice    發表於 24-5-9 17:33

Sing13 發表於 24-5-9 15:30

老老實實,佢哋根本唔拘泥呢啲ABC!DSE成績係實,咪就係腳踏實地,實實在在咁讀書囉!家長冇資源,唔好傻啦,有時,要成績係用錢推砌,果啲一個半個話唔洗補習果啲,唔會冇,但大多數都要囉!

猴子爸 發表於 24-5-9 15:16
EK很多人都只讲麦记,佐敦女校,熊猫鞋,白菜仔,旺角体院wor
但大標題我好少見咁玩法...

Sing13 發表於 24-5-9 14:54

所以港同好似小一開始讀最好,輕鬆得來有成績上中學。
活動/project &presentation 教學在傳統學校也越見普及,如果港同選擇IB為第二課程我會更buy,什至已經行動支持。雖然第二課程的決定跟”理念”有少少偏離,港同教學模式是可取的。
有些傳統學校吸引的地方是network,眼界,不知曾記如何。(sorry唔熟曾記教學模式而assume是傳統,有錯請指正見諒)
港同吸引又抵讀,如果只有這兩間我可能會搬家選港同。但如果有地點和學費考慮,又重視成績而不介意過程/眼界等full package覺得無所謂,兩間也好好成績。

回覆樓主:

買定離手,我買樓主個女讀港島新貴
(但我唔明點解叫佢新貴)

RainyRice 發表於 24-5-9 17:27
所以港同好似小一開始讀最好,輕鬆得來有成績上中學。
活動/project &presentation 教學在傳統學校也越見 ...

港同10幾年前升小開始已經好難入,當時我都好buy 佢理念,所以小朋友都有報,不過唔夠班,所以冇收,當年認識時,就係起EK,10幾年前EK已經好多資訊,當時真用家都分享唔少!但好多人都知,呢類學校(即升中收街外生)如spcc 、spc等,好多時就係靠街外生托成績,會見spcc 2xx人,收100,spc 小學4班2022-23年662人/24班,平均28人一班,愈高年班愈多人走,所以我當25人一班畢業(共100人當升哂上中學,其實都冇可能,總有轉校),中學6班(210人)收外來生人數同spcc差不多數字,即一半!呢班外來生大多都係叻叻豬既,所以有時都見到呢類學校成績愈來愈好嘅原因。港同就6班中一,200人左右,收80外來生,應該會多啲,總會有人退學,所以都收唔少外來生!

RainyRice    發表於 24-5-9 21:53
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊