用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 今日網上公佈了校際音樂的考試時間表啦 ...
樓主: Smiile
go

今日網上公佈了校際音樂的考試時間表啦 [複製鏈接]

Re: 今日網上公佈了校際音樂的考試時間表啦

mimi1234 寫道:
Thanks,  原來小提琴冇得揀。
會不會是比賽的地方很少,所以個個都要去遠 D 的地方?唔知學校在柴灣、筲箕灣、屯門、元朗,會唔又會被編到其他區比賽呢?有冇比賽同學校或屋企好近?

兩年都係六國......

請問有無人有隻 cd 呀   
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

請問有無人有 grade 1 #100 琴譜呀? 我手頭上有本書, 未知是否一樣, 想較對下, 請問邊位好心人可以 send 個 copy 比我對下呀     

how's your kid's progress?  with more practise, my daughter getting more "luck cut", don't know why?

Hi Bobo,

I can send it to you by fax.  Please pm your fax no.

bobo 寫道:
請問有無人有 grade 1 #100 琴譜呀? 我手頭上有本書, 未知是否一樣, 想較對下, 請問邊位好心人可以 send 個 copy 比我對下呀     

請問有冇小朋友參加violin grade 3 呢 ??

我個仔唔見左本書, 原來詁唔買, 最後都順佢意買左, 點知e+唔知點好, 最仲要系冇左琴譜.
佢3/3比賽, 可否借用一天呢 ? 比賽後當日歸還, 請幫忙, 謝 !

Snow 寫道:
how's your kid's progress?  with more practise, my daughter getting more "luck cut", don't know why?

Hi Snow,

Which song is your daughter playing and where does she gets "luck cut" ?

My son has also selected Piano Grade 2 - 104 Gavotte. He will attend the competition on 28 Feb at Shatin.

This is his first time to join the Sch Music Festival and I hope he can get some experiences for his future development.
[quote]
mslamlamma 寫道:

RYANCAT,

你小朋友彈成點呀?

上星期叫他慢慢彈多次 , 及後再加快小小速度 , 免佢拍子時快時慢 , 現在拍子終於平穩了 , 但當日我唔能夠看他表演 , 希望佢唔好怯場啦!

醒目開學勳章 貢獻勳章

20/2就考了,我重驚過個女。
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

Anyone know we can use copy for Grade 1  #102, as my piano teacher said all book are out of stock, so now can use copy !!!!

醒目開學勳章

hi, all

有無家長的小朋友是報了grade 1 #104的march呀??? 我個仔報了這首歌, 但係練緊都係好唔穩定, 想問下其他人的情況如何呢???

March is #102 but not #104 Woh ????

AndyRain 寫道:
hi, all

有無家長的小朋友是報了grade 1 #104的march呀??? 我個仔報了這首歌, 但係練緊都係好唔穩定, 想問下其他人的情況如何呢???

我囡囡都係彈102, 背譜速度拍子都ok, 但就無咩感情, 投入唔到, 老師就唔鐘意, 所以希望囡囡可以比多d感情, 但我都唔點叫佢比多d感情, 佢得5歲咋  

醒目開學勳章

我剛剛再CHECK一次, 係102至真. 嚇死我, 以為我填錯.

你個女咁穩定就好啦.  你個囡彈的時候的速度如何呢? 因為首歌應該係要快的, 但係一快我個仔就彈到一PAT咁.  又或者係越彈越快. 跳音又唔夠好.  新的綱琴老師(剛轉了兩個月)執左佢好耐都仲係咁樣.  係咪男仔真係就MUG都求其D既呢???!!! 總之我就越聽越無心機啦, 所以希望快D比賓完就算了.  

至於感情...唉, 彈得都唔穩定, 仲點咁要求佢有感情!!!

其實我覺得呢首歌幾難的, 因為我個仔05年8月至學一級, 加上有老師說這首歌都幾難可以彈得好好的.  

祝你囡囡到時可以發揮水準並有好成績啦!!!

醒目開學勳章

Hi, Valerie

早知就唔買本書啦, 因為我個仔已家都唔看書來練的.  浪費了$100大元. 下次都係用copy練, 到臨尾睇下mei環境至買本書.  

Valerie 寫道:
Anyone know we can use copy for Grade 1  #102, as my piano teacher said all book are out of stock, so now can use copy !!!!

Dar AndyRain,

So you decided to give up the exam ??? You can still take him to try, which is a valuable experience.

If you don't want to try, are you willing to sell your book to me, since I can't buy it as everywhere is out of stocks! If do so, pls PM me !

BTW, dear Aries & Andyrain,

My girl also plays very fast, and don't know how to adjust, wish all you w/ luck !

醒目開學勳章

Hi, VAlerie

我唔會叫亞仔唔去的, 點樣都好, 一旦參加的比賽就要作戰到最後, 作為大人的不可以叫他放棄的.  否則佢樣樣野都照板煮碗, 那就死梗了.

佢成績點都好, 都會俾他去見識下的. 只是我心裏知道他的水準去到那裏.

我可以賣本書給你, 因為佢真係完全記得晒了.  因為他的新綱琴老師叫他在書內mark notes, 所以要寫野.  你諗諗可唔可以接受先啦.  不過, 你的孩子真的需要ling埋本書去嗎??? 既然而家有人話可以ling copy去比賽, 何不省點錢呢?

我個仔一彈得快就彈得唔好啦.  我同佢個miss都唔滿意佢, 但改緊都係咁上下.

andy,

我囡囡彈緊速度120, 其實老師話要136至14幾, 但要囡囡保持平均速度, 太快驚佢彈得好急, 反而仲唔好.

不過我囡都係第一次參加, 所以我都好驚, 佢就反而無咩嘢,  希望佢彈到就算, 唔好驚就得.

妳仔仔如果拍子對唔到, 就要將首歌慢慢彈,到好熟練, 就可以將速度加快, 我囡之前都係咁, 開頭彈60咋, 慢慢加上去就得架

各位媽咪, 唔好追tempo, 一追就會一pat pat 架, 要快就要熟, 要手指控制到, 快唔到既, 盡能力最快可以彈到最好表現既tempo, 就係最好既tempo

只係比賽, 唔好為難自己~~~~~~~~
‹ 上一主題|下一主題